Hirdetés
Hirdetés

Merkel Washingtonban: házhoz megy a pofonért?

Káncz Csaba, 2017. március 14., 12:33

Feszült tárgyalás jön pénteken Washingtonban, ahol két teljesen eltérő karakterű és világnézetű vezető találkozik első alkalommal. Bár már több, mint egy hónap telt el Trump hivatalba lépése óta, kormányzatának külpolitikai stratégiája még mindig ködbe vész, hiszen a Trump körüli csoportok álláspontjai messze esnek egymástól. De mitől retteg Merkel a pénteki találkozóval kapcsolatban?

Angela Merkel (Kép forrása: EPA)
Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

A német kancellár pénteken érkezik Washingtonba. A kormányok és a politikai elemzők világszerte lélegzetvisszafojtva figyelik majd Trump és Merkel szavait és testbeszédét. Világosabb jelzéseket akarnak látni annak a transzatlanti szövetségnek a jövőjéről, amely a Második Világháború óta keretet adott a nyugati békerendszernek.

Mit gondol Trump Európáról?

Hirdetés

Bár már több, mint egy hónap telt el Trump hivatalba lépése óta, kormányzatának külpolitikai stratégiája még mindig ködbe vész, hiszen a Trump körüli csoportok álláspontjai messze esnek egymástól. Noha Trump külügyminisztere és védelmi minisztere támogatja a transzatlanti struktúrákat, az elnök fehér házi tanácsadói más vonalat visznek. Trump stratégiai igazgatója, Steve Bannon éppen a német nagykövetnek fejtette ki a minap, hogy az EU „egy elfuserált konstrukció”, hozzátéve, hogy Trump az európai országokkal külön-külön akar tárgyalni. Ráadásul a német felet idegesíti, hogy Bannon volt média-cége, az erőteljesen nacionalista Breitbart most akarja megindítani tevékenységét az országukban.

Márpedig ha valaki, hát Merkel pontosan tudja, hogy milyen törékeny állapotban van az európai integrációs projekt. Ezért hát mindent meg fog tenni a tárgyalások során, hogy ezt egyrészt megértesse Trumppal – aki a Brexit éltetője – és egyben valamifajta támogatást csikarjon ki az elnökből az EU irányába. Merkel a maga részéről belső tippeket adhat Trumpnak, hogyan bánjon Moszkvával és Putyinnal. A kancellár 11 éves kormányzása alatt több tucatszor találkozott Putyinnal, így jobban ismeri őt, mint bármelyik más nyugati vezető.

Tűz és a víz

Merkel és Trump világképe nagyon messze esik egymástól. Nehéz elképzelni két olyan vezetőt a nyugati világban, akik ennyire távol állnának egymástól stílusukat, világlátásukat és szakpolitikai hozzáállásukat tekintve. A két politikus már hónapok óta idegesen méregeti egymást és a távolból szólogatnak be egymásnak. Mivel Merkel választásokkal szembesül egy fél év múlva, nem tűnhet túlságosan meghunyászkodónak egy olyan vezetővel szemben, akit a németek túlnyomó része elutasít. De nem engedhet meg magának nyílt összetűzést sem, mert az a német érdekeket sértené.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai vezető Merkel ’Willkommenskultur’ névre hallgató migránspolitikáját nyíltan „katasztrófális hibának” nevezte.  Berlint a német autókra kivetett import-vámmal fenyegeti, mert irritálja Németország évi 50 milliárd eurós évi exporttöblete az Egyesült Államok felé. A kancellár delegációjában helyet kapott a BMW, a Siemens és más nagy német konszernek vezetői is, akik kiterjedt amerikai érdekeltségekkel bírnak. Ők azon gyakornoki programokat prezentálják majd amerikai tárgyalópartnereiknek, amely a német szakmunkást a világ egyik legkompetensebbé teszi. Ezen kívül Trump követeli a magasabb német védelmi kiadásokat is – ennek a Merkel kormányzat kész eleget tenni.

Merkelt hosszasan készítette föl a stábja a pénteki találkozóra.  A kancellárt leginkább az aggasztja, hogy Trump esetleg a maga bumfordi stílusában valami váratlant húz, mint például amikor teljes erővel szorongatta a japán miniszterelnök kezét 19 másodpercen át a kamerák kereszttüzében. Egy ilyen macsó, faragatlan húzásnak még a lehetősége is rémálom a kancellár számára, aki kislány korában már hónapokkal korábban összállította karácsonyi kívánságlistáját a szülei számára, elkerülendő a meglepetéseket. Nos, annak alapján, ahogyan eddig Trumpot megismertük, joggal aggódhat.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bekeményítenek a futárcégek – vége az ingyen kiszállítás korának?

Bekeményítenek a futárcégek – vége az ingyen kiszállítás korának?

Tavaly mintegy 30 milliószor vásároltunk az interneten, az esetek több mint kétharmadában ráadásul egy vasat sem kellett fizetnünk a futárszolgálatoknak. Ez azonban komoly terhet ró a kereskedőkre és a logisztikai cégekre, így könnyen lehet, hogy idén már feljebb kúszik az az álomhatár, ami fölött nem kell szállítási díjat fizetnünk. Nekünk áldás, nekik átok – a kérdés az, hogy végül ki nyer majd az ügyön?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?