Hirdetés
Hirdetés

Merkel Washingtonban: házhoz megy a pofonért?

Káncz Csaba, 2017. március 14., 12:33

Feszült tárgyalás jön pénteken Washingtonban, ahol két teljesen eltérő karakterű és világnézetű vezető találkozik első alkalommal. Bár már több, mint egy hónap telt el Trump hivatalba lépése óta, kormányzatának külpolitikai stratégiája még mindig ködbe vész, hiszen a Trump körüli csoportok álláspontjai messze esnek egymástól. De mitől retteg Merkel a pénteki találkozóval kapcsolatban?

Angela Merkel (Kép forrása: EPA)
Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

A német kancellár pénteken érkezik Washingtonba. A kormányok és a politikai elemzők világszerte lélegzetvisszafojtva figyelik majd Trump és Merkel szavait és testbeszédét. Világosabb jelzéseket akarnak látni annak a transzatlanti szövetségnek a jövőjéről, amely a Második Világháború óta keretet adott a nyugati békerendszernek.

Mit gondol Trump Európáról?

Hirdetés

Bár már több, mint egy hónap telt el Trump hivatalba lépése óta, kormányzatának külpolitikai stratégiája még mindig ködbe vész, hiszen a Trump körüli csoportok álláspontjai messze esnek egymástól. Noha Trump külügyminisztere és védelmi minisztere támogatja a transzatlanti struktúrákat, az elnök fehér házi tanácsadói más vonalat visznek. Trump stratégiai igazgatója, Steve Bannon éppen a német nagykövetnek fejtette ki a minap, hogy az EU „egy elfuserált konstrukció”, hozzátéve, hogy Trump az európai országokkal külön-külön akar tárgyalni. Ráadásul a német felet idegesíti, hogy Bannon volt média-cége, az erőteljesen nacionalista Breitbart most akarja megindítani tevékenységét az országukban.

Márpedig ha valaki, hát Merkel pontosan tudja, hogy milyen törékeny állapotban van az európai integrációs projekt. Ezért hát mindent meg fog tenni a tárgyalások során, hogy ezt egyrészt megértesse Trumppal – aki a Brexit éltetője – és egyben valamifajta támogatást csikarjon ki az elnökből az EU irányába. Merkel a maga részéről belső tippeket adhat Trumpnak, hogyan bánjon Moszkvával és Putyinnal. A kancellár 11 éves kormányzása alatt több tucatszor találkozott Putyinnal, így jobban ismeri őt, mint bármelyik más nyugati vezető.

Tűz és a víz

Merkel és Trump világképe nagyon messze esik egymástól. Nehéz elképzelni két olyan vezetőt a nyugati világban, akik ennyire távol állnának egymástól stílusukat, világlátásukat és szakpolitikai hozzáállásukat tekintve. A két politikus már hónapok óta idegesen méregeti egymást és a távolból szólogatnak be egymásnak. Mivel Merkel választásokkal szembesül egy fél év múlva, nem tűnhet túlságosan meghunyászkodónak egy olyan vezetővel szemben, akit a németek túlnyomó része elutasít. De nem engedhet meg magának nyílt összetűzést sem, mert az a német érdekeket sértené.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai vezető Merkel ’Willkommenskultur’ névre hallgató migránspolitikáját nyíltan „katasztrófális hibának” nevezte.  Berlint a német autókra kivetett import-vámmal fenyegeti, mert irritálja Németország évi 50 milliárd eurós évi exporttöblete az Egyesült Államok felé. A kancellár delegációjában helyet kapott a BMW, a Siemens és más nagy német konszernek vezetői is, akik kiterjedt amerikai érdekeltségekkel bírnak. Ők azon gyakornoki programokat prezentálják majd amerikai tárgyalópartnereiknek, amely a német szakmunkást a világ egyik legkompetensebbé teszi. Ezen kívül Trump követeli a magasabb német védelmi kiadásokat is – ennek a Merkel kormányzat kész eleget tenni.

Merkelt hosszasan készítette föl a stábja a pénteki találkozóra.  A kancellárt leginkább az aggasztja, hogy Trump esetleg a maga bumfordi stílusában valami váratlant húz, mint például amikor teljes erővel szorongatta a japán miniszterelnök kezét 19 másodpercen át a kamerák kereszttüzében. Egy ilyen macsó, faragatlan húzásnak még a lehetősége is rémálom a kancellár számára, aki kislány korában már hónapokkal korábban összállította karácsonyi kívánságlistáját a szülei számára, elkerülendő a meglepetéseket. Nos, annak alapján, ahogyan eddig Trumpot megismertük, joggal aggódhat.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bejött a papírforma a francia elnökválasztáson

Bejött a papírforma a francia elnökválasztáson

Nem volt egyszerű dolga a franciáknak, akinek 11 jelölt közül kellett végül kiválasztaniuk azt a kettőt, akire rábíznák az ország vezetését a következő időszakra. A szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága mellett végül Emmanuel Macron és Le Pen mérkőzhet meg a második fordulóban, az izgalmak azonban még csak most kezdődnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?