4p
Megalázó módon a CDU párt Merkel saját körzetében harmadik helyre futhat be vasárnap. Egy évvel a nyitott kapuk meghirdetése után a menekültek és a migránsok integrációja több sebből vérzik. A kancellár további politikai sorsát nagyban befolyásolja, hogy vajon összeomlik-e az ő bábáskodása mellett létrejött EU-török migránsmegállapodás.
Fotó: EPA/Soeren Stache

A vasárnapi Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartandó helyi törvényhozási választáson nagy pofon néz ki a német kereszténydemokratáknak (CDU) és vezetőjüknek, Angela Merkelnek. Holott a kancellár politikai sorsát nagyban befolyásolja ez a választás. Pont a saját körzetében egy megerősítő szavazás kellene ahhoz, hogy az európai színpadon is a kontinens valódi vezetőjeként léphessen föl.

Szeptember 16-án a pozsonyi Európai Csúcson komoly teher hárul rá a Brexit utáni forrongó tagállami kedélyek lecsillapítására. A Visegrádi Négyek össztüzet zúdítanak rá bevándorlási politikája miatt. A görögök pedig azzal vádolják, hogy az országukra kényszerített megszorításokkal a padlóra vitte a gazdaságukat.

Inkább Putyin, mint Merkel?

A keletnémet helyi választás előjelei pedig csöppet sem rózsásak. Egy szerdai felmérés szerint az eurószkeptikus és Merkel nyitott kapuk politikáját hevesen ellenző AfD párt 23 százalékkal megelőzheti a CDU-t, amelyet csak a harmadik helyre várnak, 20 százalékkal. Mi több, a rejtőzködő szavazók miatt még nagyobb csapás is elképzelhető: az év eleji szászországi választásoknál a kutatók 19 százalékot jósoltak az AfD-nek, de az eredmény végül 24 százalék lett. A Merkel által saját országára erőltetett Willkommenskultur egyes társadalmi rétegeknél olyan szintű gyűlöletet váltott ki, hogy a friss felmérések szerint az AfD szavazók 30 százaléka jobban bízik Putyinban, mint Merkelben!

Pont a héten van egy éve, hogy a kancellár meghirdette a nyitott kapuk politikáját, ám pártjának mélyrepülése és a migránsok integrációjával kapcsolatos súlyos ellentmondások miatt az utóbbi napokban módosított a kommunikációján. A menekültek és migránsok integrálása ugyanis több sebből vérzik: az újonnan érkezett muszlimok képzettségi szintje alacsony, német nyelvtudásuk úgyszintén, miközben a nagyvállalatok érdeklődése irántuk, mint munkaerő, gyakorlatilag nem létezik. A menekültek nagy része ráadásul a nagyvárosokba igyekszik, márpedig az utóbbi években az ingatlan-árak és a bérleti díjak az egekbe szöktek Németországban, így a jövevények csak még élesebbé teszik a kedvező áru lakhelyért folytatott harcot.

A migráns gyerekek tízezrei szétfeszítik az oktatási rendszer kereteit, a kiírt új tanári állásoknak csupán a felét sikerült betölteni. 2015 késő nyarának felülről inspirált optimizmusának már nyoma sincsen Németországban. Miközben tehát a német társadalmi struktúrák túl vannak terhelve, súlyos ellentmondásra mutat az is, hogy egy menekült havi ellátása Németországban jelenleg 1350 euróba kerül átlagosan – összesen évente 24 milliárd euróba – miközben a válságövezetek menekülttáboraiban (Jordánia, Libanon) az ENSz csupán napi egy eurós kerettel gazdálkodik.

Káncz Csaba

Erdogan kezében a szálak

Merkel további politikai sorsát nagyban befolyásolja, hogy vajon összeomlik-e az ő bábáskodása mellett létrejött EU-török migránsmegállapodás. A törökök az EU vízummentesség feloldását követelik még az ősszel, viszont gyakorlatilag lehetetlen, hogy ez megkapja a tagállamok támogatását. Mindenesetre Berlinben már terv készült a német szövetségi kormányban arra az esetre, ha a menekültpaktum Erdogannal elbukik.

A pénzügyminisztérium álláspontját rögzítő dokumentumban a tárca Európa-ügyi osztályának munkatársai kiemelték: teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként alakulnak a belpolitikai fejlemények Törökországban, ezért nem lehet kizárni, hogy intézkedésekre lesz szükség "európai szinten". Az EU területére illegálisan belépő embereket, illetve azokat a menekülteket, akiktől humanitárius okok miatt nem lehet megtagadni a belépést, "a határhoz közeli gyűjtőtáborokban" kell elhelyezni, és regisztrációjuk után "kvóták alapján" szét kell osztani őket a tagállamok között - áll a dokumentumban. A dokumentumban az is olvasható, hogy a "migrációs útvonalak átrendeződése" esetén megfontolandó a határellenőrzés kiterjesztése az Ausztriával közös határ mellett a svájci és a francia határra is.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG