5p
A NATO legitimitási problémákkal küzd és idegesen készül júliusi varsói csúcstalálkozójára.

David Engels belga ókortörténész szerint a Római Köztársaság hanyatló szakasza, vagyis az időszámítás előtti I. század, illetve az európai társadalom jelenlegi válsága között fennálló párhuzamok különösen szembetűnőek. A hagyományos vallások és értékek pusztulása, a populizmus, a tömeges bevándorlás, az aszimmetrikus háborúk, végül pedig fokozatos recesszióba süllyedés és polgárháború-közeli állapotok – mindez nemcsak korunkat jellemzi, hanem Engels szerint a köztársaság utolsó éveit is, mielőtt az a belső ellentmondások következtében össze nem omlott, és egy népszavazással palástolt, tekintélyelvű rendőrállamnak át nem adta a helyét.

Engels kiemeli, hogy napjainkban az európai intézmények ahelyett, hogy az európai népek között fennálló szoros kulturális rokonságot tartanák szem előtt, hogy e nyomasztó időkben megteremtsék a szolidaritást, inkább az egyenjogúság és a tolerancia – kizárólag európai alapértékeknek tartott – elvont elképzeléseiről áradoznak. Holott ezen értékeket mondjuk Dél-Koreával és Japánnal is osztjuk, mégpedig anélkül, hogy őket ezért európai államoknak tartanánk.

NATO kérdőjelek

De nemcsak az EU, hanem egy másik hidegháború által szült formáció, a NATO is legitimitási problémákkal küzd. Három hét múlva Varsóban rendezik a védelmi szövetség nagyszabású csúcstalálkozóját és az előjelek nem rózsásak. Számos európai tagállam az ígéretei ellenére nem növeli a védelmi kiadásait - Olaszország, Horvátország és Bulgária pedig egyenesen csökkenti azokat. És akkor még nem beszéltünk Donald Trump vezető republikánus elnökjelölt nyilvános kijelentéseiről, amelyekben „feleslegesnek” nevezi azt a NATO-t, amely szerinte csak „lenyúlja” az USA erőforrásait és nem igazán érdekelné, ha a védelmi szervezet felbomlana.

Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságaként funkcionáló Olaszországban egyéb gondok is vannak, hiszen az eurószkeptikus párt lett az utóbbi időben legnépszerűbb politikai formáció. Mi több, az olaszok 58 százaléka szeretne népszavazást az EU tagságról és 48 százaléka meg is szavazná a kilépést. Nem sokkal szívderítőbb a helyzet Franciaországban sem, ahol 55 százaléka a megkérdezetteknek támogatna egy ilyenfajta népszavazást és 41 százalékuk lépne ki az EU-ból.

Párizs egyébként is egyre inkább csúszik vissza abba a hagyományos szkeptikus pozíciójába a jelenlegi szocialista kormányzata alatt, amely a NATO-t az amerikai politika hatalmi eszközének tartja, amely a büszke gallok nemzeti szuverenitását korlátozza. A francia hadsereg egyébként is kapacitásainak határára érkezett a Maliban, a Közép Afrikai Köztársaságban, Észak Afrikában és Szíriában folytatott beavatkozásainak következtében – hogy a hazai, terrorizmus elleni katonai őrjáratokról már nem is beszéljünk.

Hogyan viszonyuljon Moszkvához?

A NATO-nak azt is el kell döntenie, hogy miképpen reagáljon az új orosz katonai doktrínára, amely az ellenfél terület-nyerésének megakadályozására taktikai nukleáris csapásokat tesz lehetővé. Egyes NATO-tagállamok szerint Moszkva már nukleáris fegyvereket állomásoztat a Kalinyingrádi körzetben és a Balti tengeren, ahol egy korábbi hadgyakorlat során közszemlére is tette őket. A Kreml nem tisztázta, hogy azóta visszavonta-e ezeket a fegyvereket.

Káncz Csaba

Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolat tehát továbbra is feszült, bár az ukrán konfliktus kitörése óta először ülésezett a NATO-Oroszország Tanács (NRC) áprilisban. Az szinte bizonyosra vehető, hogy pár hónappal az amerikai elnökválasztás előtt nem várhatók nagyszabású döntések a varsói csúcson, de az általános irányokról megegyezés születhet. Ezért az 1967-es Harmel jelentés szellemében - amely meghatározta a NATO hosszú távú politikáját - a Nyugatnak az elrettentés és a párbeszéd kettős stratégiáját kell követnie Moszkvával kapcsolatban. A NATO tagjainak tartaniuk kell magukat ahhoz a korábbi elkötelezettségükhöz, hogy nem terveznek taktikai nukleáris fegyvert telepíteni Közép- és Kelet-Európába.

2014 szeptemberében, amikor a walesi NATO közgyűlésen a következő tanácskozás színhelyéül Varsót jelölték ki, akkor a szövetség tagjai szimbolikusan azt üzenték: nem hagyják magukra a növekvő orosz fenyegetéssel szembesülő „keleti végek”-et. Az új döntésnek megfelelően a NATO négy zászlóaljat telepít rotációs rendszerben Lengyelországba és a Balti-államokba, de a jelenlegi tudás szerint Oroszország kordában tartására a kontinens nyugati felén lévő elrettentő kapacitások elégségesek, így komolyabb keleti csapattelepítés taktikai szempontból feleslegesnek minősíthető. Az pedig közben egyre világosabban látszik, hogy Kelet-Ukrajnában a rendezéséhez nem elegendők a szankciók és a katonai eszközök. Valószínűleg nagyobb politikai nyomásgyakorlásra lesz szükség a kijevi kormányzatra és parlamentre, hogy teljesítsék korábban vállalt kötelezettségeiket, különösen, ami a Donbassz régió státuszára vonatkozik.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG