Hirdetés
Hirdetés

Mi történt? Belehúzott a gazdaság az év végére

2018. február 14., 10:33

A várakozásokat is meghaladó ütemben nőtt az utolsó negyedéves GDP, ezzel pedig megvalósult Vargáék év eleji terve.

A tavalyi utolsó negyedévben a nyers adatok szerint 4,4, a naptárhatástól tisztított adatok szerint 4,8 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke éves alapon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből. 2017 IV. negyedévében leginkább a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá a növekedéshez. Az év egészében 4 százalékkal emelkedett a GDP.

2017 III. negyedévében 3,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 3,8 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, erről itt olvashatsz részletesebben.

Hirdetés

Forrás: Privátbankár/KSH

2017 IV. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten tehát 1,3 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a bruttó hazai termék volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,8 százalékkal nőtt.

Nagy számok várhatók idén

A Takarékbank elemzője elmondta: Amennyiben az időjárási tényezők által befolyásolt mezőgazdaság tavalyi visszaesését nem vesszük figyelembe, a tavalyi növekedés elérhette volna a 4,5 százalékot, míg az utolsó negyedévben megközelíthette volna az 5 százalékot is. A tavalyi utolsó negyedévben a növekedést a fogyasztás és a beruházások további gyorsulása élénkíthette, míg a külkereskedelmi többlet kisebb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, így kevésbé fogta vissza a növekedést - tette hozzá.

Tekintse meg a korábbi GDP jelentéseket is a Privátbankár.hu-n!

2017 III. negyedév

2017 II. negyedév

2017 I. negyedév

Suppan Gergely szerint idén várható a lakás és irodaátadások hulláma, az állami tiszta és EU-s beruházások felfutása, mivel a most futó EU-ciklus közel 20%-a teljesülhetett csak eddig, így ezek döntő része még a következő időszakban valósulhat meg. Kifejezetten élénkülnek a feldolgozóipari, logisztikai, kiskereskedelmi és hotelberuházások is, a Mercedes idén elkezdi az új, 1 milliárd euró nagyságú gyárépítését.

Bejött az év eleji várakozás

A fogyasztás továbbra is erősödhet, azonban idén leginkább a külkereskedelem a tavalyi évhez képesti kisebb romlása gyorsíthatja a gazdaságot. az exportkapacitások növekedése mellett a kiváló európai és globális gazdasági konjunktúra is húz, amit alátámasztanak az évtizedes és történelmi csúcsra emelkedő hazai, német és euró-övezeti bizalmi és hangulati indikátorok is. A szakértő hozzátette: az idei növekedés még az optimista 4,5 százalékos előrejelzést is felülmúlhatja, 2019-ben a magas bázis miatt 3,6 százalékra mérséklődhet az ütem.

Az éves eredmények megközelítik a kormány várakozásait, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban jelezte: a tárca szerint egész évben 4 százalék fölött teljesít a magyar gazdaság, míg az elemzői konszenzus 3,5 százalékos bővülést prognosztizált. Tovább a cikkhez >>>

Brüsszel nem bír olyan optimista lenni, mint a magyar kormány

Az Európai Bizottság idén a korábban várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon. A tavalyi növekedést elsősorban az uniós források fokozódó felhasználása fűtötte, a belső fogyasztást pedig  a béremelkedés és a bővülő foglalkoztatottság is erősítette. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Néhány különös embertől eltekintve nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik a desszerteket. Ha édesszájú vagy, és szeretsz azon szörnyülködni, hogy a szemtelenül gazdagok mire szórják el a pénzt, ezt a cikket neked találták ki, összeszedtük a világ hat leggazdagabb desszertjét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)