4p
Kinevezése óta azon töpreng a világ, hogy az új brit kormányfő miért pont a külügyi posztra helyezte pártja leginkább lejáratott emberét, aki a népszavazási kampányban bohócot csinált magából. Nézzük, mi lehet az ok, és mi sülhet ki az egészből. Az új külügyért mindenesetre már első napján kifütyülték.

Nem az első

Volt egy pár előd a poszton, aki a nemtetszés-nyilvánítás eme formájával nézett szembe, közülük az egyik már halottként. Lord Castlereagh volt az illető, aki jelentős szerepet vállalt a Napóleon utáni európai rend létrehozásában. 1822-ben, temetésekor mégis kifütyülték, mert annyira utálták belső elnyomó politikája miatt.

Ami a modern kort illeti: Geoffrey Howe külügyminisztert 1989 Hongkongban hurrogták le, mert nem akarták a helyiek a kínai uralmat, pedig szegény külügyminiszter nemigen tehetett másként, ha egyszer lejárt a bérleti szerződés, és vissza kellett adni a városállamot az anyaországnak. A következő áldozat Jack Straw volt, akit Gibraltár népe illetett elégedetlen hangeffektusokkal, amikor a terület közös spanyol-brit ellenőrzéséről tárgyalt.

Az első nap

Kétségkívül olyan még nem volt, akit mindjárt az első nap lehurrogtak, igaz, korábban nem is neveztek ki erre a megtisztelő posztra kínos múltú és ezért közutálatnak örvendő embert. Boris Johnsonnal ez történt: így mindjárt első napján a francia követségnél érte a hangorkán, ráadásul francia kollégája hazugnak nevezte, tegyük hozzá, teljes joggal.

Johnson múltjában valóban sok a takargatnivaló, korábban írt újságcikkeitől kezdve a népszavazási kampány során bőségesen osztott hazugságain át egész olyan elszólásokig, mint amikor a török elnök és egy kecske kapcsolatára utaló kínos megjegyzéssel sokkolta a világot. Az új külügyér már londoni polgármestersége elején is elkövetett hasonlókat, de egy polgármesternél nem annyira ciki ez, az mégiscsak egy városi rang, nem egy ország legkomolyabb diplomáciai posztja, mint a külügyminiszterség.

Miért mégis ő?

Mindazonáltal valamiért mégiscsak kinevezték, és ezt nem a kétfarkú kutya párt tette, hanem a komoly megbecsülésnek örvendő Brit Konzervatív Párt miniszterelnöke. A legvalószínűbb, hogy Theresa May a népszavazási kampányban játszott szerepe miatt nevezte ki. Nem mintha ez a szerep dicső lett volna, ellenkezőleg: a kormányfő előtérbe akarta helyezni a kiváláspárti politikusokat bizonyos posztokon, azért, hogy később, ha bármilyen ésszerű megoldásra jut az EU-val, ne nevezhessék árulónak a Brexit-pártiak, hisz komoly posztokon ott ülnek az ő embereik.

A két legfontosabb persze Liam Fox, aki a nemzetközi kereskedelemért felelős, és David Davis, aki az Európai Unióval való tárgyalásokat vezeti. Ők teljesen alkalmasak a feladatukra, ugyanakkor kellett egy komolytalan arc is, akire majd baj esetén rá lehet húzni a vizes lepedőt, de olyan poszton, ahol ugyan kínos lehet, de nem a közvetlen EU tárgyalásokat folytatja. Mellesleg a helyzet még rosszabbul is alakulhatott volna: Boris Johnson egyenesen miniszterelnök szeretett volna lenni, hisz azért lett gyorsan kilépés-párti, mert így remélte megszerezni a posztot. Szerencsére nem őt választották, akkor lenne nagy bajban a szigetország.

Helyt kell állnia

Mindazonáltal ha már külügyminiszter, komoly feladatai vannak, és ezt már nem végezheti bohócként, nem engedhet meg magának felelőtlen kijelentéseket. A BBC szerint a komoly döntések ugyan a Downing Streeten történnek, de neki kell tárgyalni John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és hazája érdekeit kell képviselni.

Véleményt kell nyilvánítania olyan kérdésekben, mint a szíriai háború vagy a líbiai beavatkozás, a jemeni helyzet vagy akár az Oroszországgal szembeni szankciók támogatása vagy ellenzése. Komoly feladat, amire egy elődje, a későbbi miniszterelnök, John Major hetekig készült, tanulmányozva a szakma minden csínját-bínját, és áttekintve az aktuális nemzetközi kérdéseket. Johnsonnak erre nincs ideje, bedobták a mély vízbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG