Hirdetés
Hirdetés

Milyen pártokra szavaznak szívesebben a nők?

Eidenpenz József, 2017. szeptember 15., 15:00

A nők szívesebben választják a konzervatív pártokat, azokat, akik a centrumban vannak, azokat, akik biztonságot, kiszámíthatóságot ígérnek. Vagy amelyek vallásosak – derült ki a német kampány során. Nagy-Britanniában is vannak erre utaló adatok,de nincs ez mindig kőbe vésve.

Gyűlölet, szeretet (Pixabay)
Gyűlölet, szeretet (Pixabay)

A Der Spiegel online azt a kérdést teszi fel, miért van a nőknél előnye az „Uniónak”, azaz a Merkel-féle CDU/CSU-nak, miközben a programjukban csak fél oldal foglalkozik a nőkkel. Más lenne a választás eredménye, ha csak a nők, vagy csak a férfiak választanának? Az USA-ban például egyértelműen Clinton győzött volna tavaly a nők körében, és Trump sokkal nagyobb előnnyel nyert volna csak a férfiak szavazatait figyelembe véve.

Németországban a nők évtizedes távlatokban is inkább a CDU/CSU támogatói, nemcsak azóta, amióta Angela Merkel kancellár asszony kormányoz. Az interjúban megszólaló szakértő szerint a nők az egész világon hajlamosak egyrészt olyan pártokat választani, amelyek középre pozicionálják magukat (a bal és jobboldal között, az úgynevezett centrum felé – a szerk.). Vonzalmat éreznek az olyan pártok iránt is, amelyek neve az egyházra utal.

Hirdetés

Maradt 39:35

A CDU egyik vezető politikusa, Julia Klöckner szerint a nők hajlamosak a biztonságot, megbízhatóságot választani. Programjukban azért szól csak egy rövid szakasz kifejezetten a nőkről, mert a teljes programban, például a családpolitikában vagy az oktatásban végig ott vannak a középpontban, az ő érdekeiket végig messzemenően figyelembe veszik.

Pedig a CDU tagjainak csak mintegy negyede nő, aláhúzva azt a közhelyet, hogy a férfiak aktívabbak a politikában – derül ki a Der Spiegel másik cikkéből. A nők körében januárban 39, a férfiaknál 35 százalék volt a konzervatívok szavazóinak tábora, és ez augusztus közepére sem változott.

A nők többen vannak

A férfiak körében inkább az SPD-re (szociáldemokraták) és az FDP-re (jobboldali liberálisok) szavazók aránya magasabb. A szélsőséges AfD-nél valamivel nagyobb volt a nők tábora (13,4 százalék a férfiak 13,0 százalékával szemben.)

Németországban ráadásul, mint általában, abszolút számban is jóval többen vannak a női szavazók (hiszen a férfiak korábban halnak). A különbség nem kevés, majdnem kétmillió fő: a 61,5 millió választásra jogosultból ugyanis hivatalos adatok szerint 31,7 millió a nő és 29,8 millió a férfi.

A briteknél is konzervatívok a nők?

Úgy látszik, a nők konzervativizmusa nem pusztán német jelenség, legalábbis az Ipsos MORI 1974-től 2010-ig tartó nagy-britanniai adatsora ezt mutatja. Sokszor itt is a nők voltak a konzervatívok szorgalmasabb szavazói, ám nem mindig, 1997-től 2005-ig a férfiak pártolták őket jobban. (A grafikonon a halványkék vonal az élénkpiros fölé került.) A 2010-es eredményeknél megint a nők szavaztak nagyobb arányban a konzervatívokra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?