3p
Régóta csökkennek az új szerződések, elemzők az építőipari termelés további lassulására számítanak.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az új megrendelések volumene és a rendelésállomány is markánsan csökken. A szakértő ezért rövid távon visszaesést sem tart kizártnak, középtávon pedig az építőipari termelés tavalyinál lassabb növekedésére számít. Az elemző szerint 2012-ig éveken át csökkent az építőipari kibocsátás, az ágazatot az állami beruházások húzták ki a gödörből. A nagy infrastrukturális fejlesztések felpörgették az építőipart, különösen 2014-ben, de ez a hatás folyamatosan csökkenni fog.

Balatoni András hangsúlyozta: fontos kérdés, hogyan alakulnak majd a lakossági ingatlanberuházások. Kiemelte, hogy ezen a téren vannak kedvező jelek, a háztartások bizalma magas, és a statisztikák szerint nő azok aránya, akik ház- vagy lakásfelújítást, illetve vásárlást terveznek.

Az elemző szerint a lakossági beruházások, illetve az ingatlanpiac fogja húzni az ágazatot az idei év második felében és 2016-ban. Olyan erős növekedésre nem lehet számítani, mint tavaly, de hosszabb távon a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabb lesz.

Budapest szépít a helyzeten

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén úgy látja, hogy az út- és vasútépítések a tavalyinál visszafogottabban hajtják majd az ágazatot. Az épületeknél bekövetkezett átlag alatti növekedés, valamint az új szerződések volumenének csökkenése arra utal, hogy a lakásépítések és más épületek építése terén még nincs komolyabb élénkülés. Kitért arra, hogy a fővárosban van némi javulás, az évek óta elmaradó lakásépítések kezdenek megjelenni, de összességében látványos, az egész szektort élénkítő volumenről még nincs szó.

Az elemző szerint a januári adat kedvező, mert azt mutatja, hogy élénkülés következett be januárban, ami arra utal, hogy az ágazatban a múlt év végi megtorpanáshoz képest valamivel jobb a helyzet. Ugyanakkor Németh Dávid is lassulást vár a szektorban, mert a jövőbeni teljesítményt meghatározó új szerződések volumene, valamint a szerződésállomány is csökkenést mutat. Németh Dávid szerint az idén 5-6 százalékos növekedés várható az építőiparban, a tavalyi 14,2 százalékos bővülés után.

Gyorsítani kellene

A KSH által közölt legfrissebb építőipari adatokat itt találja >>>

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége alelnöke szintén kiemelte, hogy négy-öt hónapja folyamatosan csökken a megkötött új szerződések volumene. A szakember szerint ahhoz, hogy mintegy 2000 milliárd forintos építés-szerelési munkát az idén is el tudjon végezni az építőipar, szükség lenne a részben uniós forrásokból finanszírozandó közmegrendelések felgyorsítására, valamint arra, hogy a lakosság a múlt évihez képest lényegesen nagyobb aktivitással legyen jelen a lakásépítések és lakásfelújítások piacán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG