3p
Irak szunnita arab részein örvendetesen zajlik az Iszlám Állam visszaszorítása, jórészt amerikai vezetéssel. A múltbeli tapasztalatok alapján viszont legalább ilyen fontos kérdés, hogy mi lesz a felszabadított területeken, hogy lehet azokat úgy stabilizálni, hogy ne szivárogjanak be újra a zűrös elemek.

A romok nem biztatnak

A legnagyobb probléma, hogy a harcokban, valamint az Iszlám Állam pusztításaitól romhalmazzá váltak a városok, és egyelőre nincs pénz ezek gyors újjáépítésére. és infrastruktúrájuk helyreállítására. A legfontosabb Ramadi városa lenne, de ha sikerül felszabadítani a most még dzsihádista kézen lévő, korábban 2 milliós Moszult, akkor jön csak az igazán nagy feladat.

A dzsihádista Aamaq Media által kiadott videóból származó kép - az Iszlám Állam egyik katonája Ramadi városában, még a mgszállás idején. Forrás: EPA / Aamaq Media

Egy Irakban tevékenykedő vezető ENSZ munkatárs elmondta a Reutersnek, hogy azonnal szükségük lenne 400 millió dollárra Ramadi újjáépítéséhez, és ezt Amerikától és szövetségeseitől várják. Attól félnek, ha nem történik előrelépés, akkor megrendül a lakosság bizalma a felszabadítók és az ENSZ iránt, és akár újra az Iszlám Állam karjai közé zuhanhatnak.

Politikai ellentét

A legfőbb probléma és hátráltató tényező továbbra is politikai: elvileg a síita iraki kormány uralmát állítják helyre a felszabadított területeken, de a síita-szunnita ellentét olyan mély, hogy gyakorlatilag lehetetlen stabil megoldást találni. Miközben a kurdok már de facto kiváltak Irakból, a szunnita területek elkülönítésével egyelőre senki nem foglalkozik, Amerika még mindig a 100 éve mesterségesen összetákolt Irak fenntartásában hisz, ami Szaddam Husszein elmozdítása óta folyamatosan kudarcot vallott.

Közben az Iszlám Állam még távolról sincs legyőzve. Óriási területeket tart még ellenőrzése alatt, eddig az összes megszállt terület 22 százalékát veszítette el 15 hónap alatt. Amerika egyelőre inkább a háborúra költ, nem is keveset: 2014-től mostanáig 6,5 milliárd dollárt. Feltehetően a további hadműveletek is tetemes költségeket fognak felemészteni, így az újjáépítésre eddig nem szántak túl sok pénzt. Ramadi aknamentesítésére mindenesetre elköltöttek 5 millió dollárt, és hangsúlyozzák, hogy az iraki kormányt folyamatosan támogatják.

Más is fizessen

John Kerry külügyminiszter múlt héten Bagdadban járt, és ott egyetértett azzal, hogy többet kell szánni az újjáépítésre, de ebbe érthetően bevonná a nemzetközi közösséget. A kérdést Obama elnök fel is fogja vetni az Öböl-menti arab országok vezetőinek április 21-i csúcstalálkozóján. Obama közben egy, az IMF által szervezett nemzetközi segélyt is szorgalmaz, melyet az IMF iraki missziójának vezetője említett korábban, és összege akár 15 milliárd dollár is lehet.

Tartós béke

Az amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy az Iszlám Állam elleni harc csak akkor hozhat tartósan sikert, ha politikai és gazdasági rendezés következik be a felszabadított területeket. Ez az, ami Szaddam elmozdítása után elmaradt, így az al-Kaida és Szaddam korábbi támogatóinak gerillaharca támogatókra lelt a lakosság körében. Ennek megismétlését szeretnék most elkerülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG