4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A korábban érkezett férfiak most legálisan maguk után hozatják a családjukat is – ezzel magyarázzák, hogy januárban kivételesen több nő és gyermek érkezett Görögországba, mint férfi. Ehhez hozzájárulhat egy kapuzárási pánik is, mert Németországban éppen ennek a lehetőségnek a korlátozására készülnek. Vitázik a német nagykoalíció és lázadoznak az önkormányzatok.
Menekültek egy berlini ideiglenes szálláson (fotó: ENSZ, UNHCR)

Januárban a menekültkrízis kitörése óta először több nő és gyermek menekült érkezett Görögországba, mint férfi – írja a Funke Mediengruppe értesülésére hivatkozva az AFP hírügynökség. A menekültek 55 százaléka volt nő és gyermek, júniusban például ez az arány még csak 27 százalék volt.

Eszerint a korábban érkezett férfiak hozzák maguk után a feleségüket és a gyermekeiket. (A forrás egy német rendőrségi jelentés, amely az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR adatait idézi.) Azt is gyanítják, hogy sokan nagyon igyekeznek most akit lehet, áthozni, „kapuzárási pánik” van, mivel Németországban éles viták vannak a családtagok beutaztatásának korlátozásáról.

Eddig hivatalosan is ment

Az úgynevezett „Asylpaket II.” (Menedékcsomag II. vagy Menedékkérő-csomag II.) törvény most zajló vitájának egyik sarkalatos pontja a családtagok utánhozatala. Jelenleg a már beutazott migránsok közvetlen hozzátartozói legálisan utazhatnak be Németországba, hivatalos vízummal, bár hosszú várakozási idők vannak. A nagykoalíció tagjai közül a baloldali SPD kifejezetten elutasítja a korlátozást tartalmazó tervezeteket, míg a bajor konzervatív CSU a legfőbb támogatója. (A bajorokhoz érkezik a menekültek zöme.)

A három nagykoalíciós párt csütörtökön krízisülést tart, erre készült egy új kompromisszumos javaslat a DPA hírügynökség és az N24 szerint. Több variáció volt már a családegyesítések korlátozására, az egyik szerint például a szírekkel teljesen kivételt tettek volna, nem korlátoznák őket. A mostani javaslat a már beutazott szírek létszámának 20 százalékában korlátozná a családtagok beutazását.

Őrült bőkezű segélyezés

A csomag másik fontos eleme az erőszakos bűncselekmény miatt elítélt külföldiek gyorsabb kiutasítása. Erről és az észak-afrikai államok biztonságos országgá nyilvánításáról úgy tűnik, alig van vita. A koalíción belül éles feszültségek vannak Angela Merkel menekültpolitikája miatt, de a CSU-hoz tartozó bajor belügyminiszter egy tévéadásban kijelentette, hogy semmiképp sem szeretnék a koalíciót szétrombolni.

A német önkormányzatok szervezete (DStGB) ötpontos petíciót készített be Angela Merkelnek az N24 szerint, mielőtt találkoznának a kancellárral. Ebben első helyen szerepelnek a Harz IV segélyek, ez egy majdnem, hogy alanyi jogon a szegényeknek járó komplex segélycsomag az országban. Becslések szerint ebben az évben a menekültek miatt 460 ezer új személy lesz jogosult rá, és a költségek egy részét – a lakhatásnál – az önkormányzatoknak kellene állni.

Munkát a menekülteknek

Az önkormányzatok a rájuk jutó terheket most az államra szeretnék átterhelni. Egyébként emiatt a kelet-európai, köztük magyar bevándorlók is a begyükben vannak, e téren 120 ezer új igénylő is jelentkezhet egy bírósági ítélet következtében, amint arról a Privátbankár nemrég tudósított.

A német önkormányzatok második pontja kötelező lakhelyet írna elő a menekülteknek, hogy azok ne koncentrálódjanak néhány nagyvárosban. Ehhez kapcsolódik a harmadik pont is, amely munkalehetőséget kér a menekülteknek, azzal az indokkal is, hogy akinek van munkája, az nem fog olyan könnyen máshová vándorolni. „Az nem elég, hogy felhívjuk a figyelmüket, mennyi lakás áll üresen Kelet-Németországban” – írják.

Lakást mindenkinek

Negyedik helyen említik, de lehet, hogy a legfontosabb a menekültek számának csökkentése. Ezzel az a baj, hogy senki sem tudja igazán, hogyan lenne kivitelezhető, minimum kemény határőrizet felállítása kellene hozzá. (Egyelőre azt is elég nehéz a németekről elképzelni, hogy menekültcsaládokat hagyjanak egy szögesdrót kerítés előtt éhezni és fázni, ahogy a magyarok tették.)

Az ötödik pont a lakásépítések számának növelése – nem csak a menekültek, hanem minden rászoruló számára. Ez még a magyar vendégmunkásoknak is jól jöhet…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG