Hirdetés
Hirdetés

Nagy durranást várnak – kedden eldől a magyar gazdaság sorsa?

2017. november 19., 09:05

Rengeteg adat várható a jövő héten, ezek közül a legfontosabb a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése lesz, igaz, az elemzők nem várnak változást az alapkamatban. Ettől még a keddi nap lesz a meghatározó a gazdaság alakulásában, ezen a napon érkezik még a legfrissebb államháztartási adat, de képet kapunk a hét folyamán a kereseti és kiskereskedelmi adatok változásáról is.

Kedden tartja novemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Legutóbb, októberben, az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta így változatlanul 0,90 százalék maradt. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Hirdetés

Szintén kedden közli a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás első tíz havi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. Az előzetes adatok alapján októberben 181,9 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, a deficit az első tíz hónapban ezzel 1418,2 milliárd forintra emelkedett. Az év első tíz hónapjában a központi költségvetés 1491,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 49,0 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 122,7 milliárd forintos többletet értek el. Szeptemberben egyébként kövér hiány jött össze, erről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

A hét második fele is izgalmas lesz

Szerdán
a pénztárcánkban turkál majd a KSH, ekkor közlik ugyanis a keresetek január-szeptemberi alakulását. Augusztusban a bruttó átlagkereset 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetés szektorban 17,8 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek, igaz, az egyszeri tételek 82,0 százalékos megugrása miatt, de a rendszeres bérek is átlag felett, 14,4 százalékkal nőttek.

Forrás: KSH

A versenyszférában 11,5 százalékos volt a keresetek éves növekedése és a rendszeres kifizetések is 11,6 százalékkal emelkedtek. Az év első nyolc hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,7 százalékkal nőttek.

Végül csütörtökön jelenik meg a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom második becslésének adata. Ahogy arról már korábban írtunk, az első becslés szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A naptárhatástól megtisztított növekedés 6,0 százalékos volt.

Forrás: KSH/Privátbankár

Az iparcikk boltokban 12,5 százalékos, az élelmiszert és az élelmiszer jellegű vegyes cikkeket árusító üzletekben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A benzinkutak forgalma 0,5 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?