4p
Az út alatt végig érezhető volt az USA növekvő gazdasági elszigetelődése a térségben. Peking ellenében amerikai, japán, ausztrál és indiai „tapogatózó tárgyalások” kezdődtek egy regionális „biztonsági építmény” létrehozásáról. Az USA Vietnámmal a hírszerzési együttműködést is erősíti Kínával szemben.
Donald Trump amerikai elnök beszél a Tran Dai Quang vietnami államfővel tartott sajtótájékoztatón a hanoi elnöki palotánál 2017. november 12-én. (MTI/EPA pool/Luong Thai Linh)

Trump az elmúlt órákban érkezett vissza Washingtonba majdnem két hetes ázsiai körútjáról. Vendéglátói pontosan tudták, hogy egy nárcisztikus, idős úr látogat el hozzájuk, így Pekingben tapsoló és éljenző gyerekek sorfala, Tokióban pedig látványos golf-játszma várta az elnököt. De milyen tanulságok vonhatók le Trump látogatásából, amelyet a világ gazdaságilag legdinamikusabb, politikailag viszont az egyik legveszélyesebb térségében tett?

Amerika Mindenekelőtt? Kösz, nem!

Nos, az út alatt végig érezhető volt az USA növekvő gazdasági elszigetelődése a térségben. Ez különösen markánsan mutatkozott meg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) ülésén, ahol az elnök élesen támadta a WTO-t és kiemelte, hogy Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményekre fog törekedni az ’America First’ jegyében. Ez nem hatotta meg a résztvevőket, akik a záróközleményben a protekcionizmus elleni harc szükségességét emelték ki és elismerték a WTO munkáját a kiszámítható és fair nemzetközi kereskedelmi rendszer fenntartásában.

Ha pedig mindez nem lett volna elég, Japán vezetésével 11 régiós ország egyben ígéretet tett arra, hogy jövőre ez a csoport (TPP 11), amelyhez 500 millió ember tartozik, 10 ezermilliárd dolláros gazdasági teljesítménnyel, lebontja vámtételeinek 95 százalékát a csoporton belül. A japán gazdasági miniszter ráadásul hozzátette, hogy ez egy erős üzenet lesz az USA és a többi ázsiai ország számára, akik ebből kimaradtak. Tokió elzárkózik a kétoldalú kereskedelmi szerződés megkötésétől Washingtonnal, annak ellenére, hogy Trump a látogatása alatt élesen kritizálta Japán 69 milliárd dolláros kereskedelmi többletét.

Pekingben Trump kikelt a 347 milliárd dolláros kínai kereskedelmi többlet ellen, bár annak nagy részét éppen az amerikai multik kínai termelő bázisai hozzák össze. Kína tudta, hogy az elnöknek otthon fel kell valamit mutatnia, ezért 250 milliárd dollár értékű vállalati megállapodásokról íratott alá megállapodásokat. De ahogyan a Bloomberg kacarászva megjegyzi, a 15 megállapodás többsége csupán egyetértési megállapodás, amely semmire sem kötelez. Teljesen világossá vált az út végére, hogy a térség országai nem engedik felrúgni Washingtonnak azt a kereskedelmi keretrendszert, amelyet egyáltalán nem mellékesen pont az Egyesült Államok hozott létre a második világháború után.

Káncz Csaba

Kemény üzenetek Peking címére

Trump a teljes út alatt verbális nyomás alatt tartotta Észak-Koreát, amely pedig közvetetten Kína elleni kritika is egyben. Vasárnap Manilában pedig amerikai, japán, ausztrál és indiai „tapogatózó tárgyalásokat” folytattak egy regionális „biztonsági építmény” létrehozásáról. Ez természetesen Kínának szóló világos biztonságpolitikai üzenet.

Egyértelműen utalva a Dél-kínai-tengeri egyoldalú kínai területfoglalásokra, India kivételével a többi három külügyminisztérium a záró közleményében éles hangon követelte a nemzetközi jognak, valamint a navigáció és repülés szabadságának tiszteletben tartását. Újdelhi nem akarja tovább fokozni a térségbeli feszültséget, ezért óvatosabb záróközleményt publikált, mert várhatóan december 11-én a kínai, az orosz és az indiai külügyminiszterek hármas találkozót is tartanak.

De Japánhoz és Ausztráliához hasonlóan Vietnám is élesen Kína-ellenese állásponton van. Trump látogatása alatt a két kormány megegyezett, hogy fokozzák katonai együttműködésüket, sőt meglepetésre a hírszerzési kooperációt is.  Washington és Hanoi már augusztusban megegyezett arról, hogy jövőre egy amerikai repülőgép-anyahajó látogat Vietnámba. 1975, azaz a vietnámi háború lezárása óta ez lesz az első ilyen jellegű látogatás.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG