Hirdetés
Hirdetés

Nagy tervei vannak a zöldfülű miniszterelnöknek – csak egy esélyt szeretne

2018. január 13., 09:59

Elkezdte a munkát az új osztrák kancellár.

Sebastian Kurz oszták miniszterelnök
Forrás: Wikimedia Commons/Sven Mikser, Sebastian Kurz and Federica Mogherini
Fotó: Annika Haas
Szerző: EU2017EE Estonian Presidency
Fotó: Annika Haas Szerző: EU2017EE Estonian Presidency

Sebastian Kurz osztrák kancellárral azt kérte pénteken az európai vezetőktől, hogy a tettei alapján ítéljék meg az új osztrák kormányt, legyen szó a bevándorlás-ellenes elképzeléseiről vagy az Európai Unió reformjáról.

Azt kérem, hogy adjanak nekünk egy esélyt, a programunk és a tetteink alapján ítéljenek meg. És talán a következő években meggyőzőek tudunk majd lenni mindazzal, amit teszünk - fogalmazott Sebastian Kurz Párizsban Emmanuel Macron francia államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

A decemberben megalakult új osztrák kormány vezetője első hivatalos uniós kétoldalú látogatására érkezett a francia fővárosba, ahol munkaebéden fogadta hivatalában a francia államfő.

Sok a közös pont

Számos kérdésben közös az elképzelésünk (a francia elnökkel), szinte ugyanaz az irányvonalunk - mondta Sebastian Kurz, külön megemlítve a közbiztonságot, a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelmet, amely kérdésekben még szorosabb együttműködésre van szükség európai szinten az osztrák kormányfő szerint.

A kormányunk programja Európa-barát, egy olyan program, amely szerepet kíván játszani az Európai Unióban - hangsúlyozta az osztrák kancellár, akinek első külföldi útja december 19-én Brüsszelbe vezetett egy nappal azután, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új kormány letette hivatali esküjét. Az Európai Unió soros elnöki tisztét 2018 második felében Ausztria fogja betölteni.

Emmanuel Macron elmondta, hogy nyílt megbeszélést folytatott osztrák kollegájával azokról a félelmekről, amelyek az FPÖ kormányzati szerepe miatt felmerülhetnek.

Ahogy a hazámban is, úgy mindenhol Európában harcolok a szélsőjobboldali mozgalmak ellen. De azok azért léteznek, mert eddig nem tudtuk legyőzni azokat az aggodalmakat, amelyek táplálják a szélsőjobboldalt - mondta a francia elnök, aki szerint a védelmező Európáról javasolt reformterve lehet a legjobb megoldás a szélsőjobboldali mozgalmak térnyerése ellen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új veszélytől rettegnek - minden eddiginél kegyetlenebb kalózok támadnak

Új veszélytől rettegnek - minden eddiginél kegyetlenebb kalózok támadnak

A szomáliai kalózokat talán nem kell már senkinek sem bemutatni, csakhogy az elmúlt időszakban Afrika másik oldalán kell igazán aggódnia a kereskedőhajóknak. Sokkal agresszívabb és sokkal veszélyesebb bűnözők járják a vizeket, és még csak most kezdenek igazán belelendülni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)