Hirdetés
Hirdetés

Nagyot megy az Országgyűlés: vörös csillag, vadászkastély, építési engedély a terítéken

2017. március 19., 09:06

Óriási lendülettel vetette bele magát a Heineken elleni háborúba a kormány, hétfőn már a cég logójának betiltásáról vitatkozhat az Országgyűlés. Nem kell majd építési engedély a luxusvillákra és óriási családi házakra sem, és egy pikáns ügy is terítékre kerül a héten: egy állami kastély magánkézbe adása hozta össze a Fideszt és az MSZP-t.

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben.

Megkeseredett a vörös csillagos sör

A Ház hétfőn kezdhet vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Hirdetés

Hogy került most elő ez az ügy? Bár a javaslat benyújtói még véletlenül sem mondják ki, de az ügy hátterében egy meglehetősen érthetetlen szál húzódik: egy kereskedelmi jogvitában a kormánynak nem tetsző eredmény született, ezért meg akarnak szívatni egy céget.

zijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója egy zsugorfóliázott terméket tartanak a kezükben, amikor megtekintik a Soproni Sörgyár új csomagoló és tálcázó gyártósorát Sopronban 2015. június 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
zijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója egy zsugorfóliázott terméket tartanak a kezükben, amikor megtekintik a Soproni Sörgyár új csomagoló és tálcázó gyártósorát Sopronban 2015. június 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Bár a kormányt eddig egyáltalán nem zavarta a vörös csillag a sörösüvegen (amikor stratégiai partnerségre lépett a kormány a gyártóval, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még örömmel pózolt egy négyes pakk vöröscsillagos Heinekennel), egy Kft. mellett viszont most teljes mellszélességgel sorakozik fel kabinet. A Heineken ugyanis korábban pert nyert a székely kézműves söröket gyártó Lixid Project Kft.-vel szemben, amelyik "Az Igazi Csíki Sör" néven árulta termékét. A Heineken tulajdonában volt egy hasonló nevű márka is, amelyet a köznyelv csíki sörnek hív, így össze lehetett keverni a kettőt.

Egyszerűbb lesz luxusvillát és óriási családi házat építeni

A Ház a szokásainak megfelelően kedden tartja határozathozatalait, ekkor dönthetnek például arról a kormányzati előterjesztésről, amely bizonyos esetekben a 300 négyzetméter feletti lakóépületek esetében is egyszerűsítené az építési engedélyeztetést.

Így tehát építési engedély nélkül is bele lehet majd vágni a házépítésbe bármekkora ingatlan esetén - az előírásokat azonban továbbra is be kell tartani, csak nem előzetesen, az engedélyezés során vizsgálja ezeket a hatóság. A kormány szerint a kisebb ingatlanok esetében már meglévő intézkedés kiterjesztése a családok érdekeit szolgálja. Az mindenesetre biztos, hogy az adminisztráció visszaszorítása nagyobb építési kedvet hozhat - ha a 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál a gyakorlat igazolta, hogy elegendő a bejelentési kötelezettség, működhet a nagyobb ingatlanoknál, bár az ügy értelemszerűen jóval kevesebb embert érint.

Miért ne kapnának egy kastélyt a vadászok?

A szavazásokat követően négy javaslat általános vitáját tervezik. Egyebek mellett terítékre kerülhet az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról és a nemzeti vagyonról szóló törvényt módosító indítvány is, amely ingyenesen az Országos Magyar Vadászkamarának adná a hatvani Grassalkovich-kastélyt.

Ilyenkor az szokott lenni, hogy az ellenzék tiltakozik amiatt, hogy milliárdos értékű vagyont játszik át a kormány magánkézbe ingyen - ez az ügy azonban most eggyel érdekesebb. A javaslatot ugyanis egyéni képviselői indítványként kedden nyújtotta be Semjén Zsolt (KDNP), Lázár János (Fidesz) és Halász János (Fidesz), valamint négy MSZP-s politikus, Hiller István, Bárándy Gergely, Hiszékeny Dezső és Józsa István. Fel is hördült az MSZP-n kívüli ellenzék,a Demokratikus Koalíció azonnal jelezte, az MSZP magyarázattal tartozik, hogy miért segítenek a Fidesznek a kastély-mutyiban?

Az MSZP erre úgy reagált: nem a vadászat miatt, hanem egy múzeum ügyében van korrekt együttműködés a nagyobbik kormánypárttal. Ehhez képest mi történt? Az ügy kipattanása után a szocialisták visszavonták támogatásukat. Az indoklás szerint "ami szakmailag indokolt volt, az politikailag tarthatatlanná vált". Az MSZP még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel - fogalmaztak.

Mire költsük az uniós pénzt?

Az Országgyűlés a következő hétfőn fejezi be ülését, akkor a megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett a kormány kezdeményezésére négyórás politikai vitát is tarthatnak a 2014-2020. közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)