5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány szerint Európa legsötétebb időszakát idézi a bevándorlók beárazása - se befogadni nem akarjuk őket, se fizetni a befogadás helyett. Emberkereskedelemnek tartják azt, amit Brüsszel tervez. Kiszámolták, mennyi marad a családoknál az áfacsökkentés után, betiltják a mentolos és a pattintós cigit.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott KORMÁNYINFÓ 48 - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Európa legsötétebb éveit idézi a bevándorlók beárazása?

Lázár János úgy értelmezi az Európai Bizottság javaslatát: akik meghívták a bevándorlókat, kiválogatják, kik maradhatnak, a többit pedig szétosztják az EU-ban. Ez a kormány szerint embertelen: nem Közép-Európába, hanem Németországba akarnak eljutni a magas szociális juttatásokért.

Lázár szeretné tudni, miért épp 250 ezer eurót ér egy bevándorló, lehet-e alkudni – Európa legsötétebb éveit idézi, hogy származásuk alapján árazzák be az embereket. Ez Magyarország számára teljesen elfogadhatatlan, ahogy a kötelező betelepítési kvóta intézménye is – a V4-ek együtt utasítják vissza a javaslatot. Később az unió terveit emberkereskedelemnek nevezte, és közölte: 100 milliárd forintba kerülne, ha pénzzel váltanánk meg a ránk hárított menekülteket.

A Kúria jóváhagyása után a kormány tovább halad a népszavazás megszervezésével – a kormány egyedül kevés lesz az Európai Bizottság diktátumának, zsarolásának megállításában.

Navracsics Tibor is megszavazta egyébként a Magyarországot esetlegesen szankciókkal sújtó javaslatot - erről Lázár beszélt vele. Azt mondta: tudomásul kell venni, hogy a biztosok egész Európát képviselik, annak ellenére, hogy a tagállamok delegálják őket. Azt, hogy a V4-ek álláspontja a menekültkérdésben Európában finoman szólva sem népszerű, Lázár János hadjáratként értékeli.

Az mindenesetre jogos kérdés Lázár részéről, hogy ha esetleg mégis befogadnánk bevándorlókat, hogyan kellene itt tartanunk őket - hacsak nem egységes szociális ellátás bevezetését tervezi, amit viszont elképzelhetetlennek tart Lázár János.

Balhé volt Körmenden

Lázár János felidézte: Körmenden az illegális bevándorlók elszállásolási pontja a rendészeti szakközépiskola területén van; az intézmény tornacsarnokában a bevándorlók kézilabdázó lányokat molesztáltak, ablakot törtek, a lányoknak abba kellett hagyni az edzést. Orbán Viktor Pintér Sándor belügyminisztert intézkedésre kérte.

85 ezret hagy a kétgyerekesek zsebében a kormány

Az adótörvényekkel kapcsolatban elmondta: 35 milliárd marad a választópolgárok zsebében az élelmiszer-áfacsökkentés miatt. 20 milliárd az internetezés áfájának csökkentése miatt maradhat a lakosságnál; egy nagycsaládosnál 30-35 ezer forint , egy kétgyermekesnél (a családi adókedvezmény összegének növelésével együtt) 80-85 ezer forinttal több jövedelmet hagynak a kormány számításai szerint az új áfamértékek.

Csökken a vállalkozások adóeljárással kapcsolatos bürokratikus terhe és támogatják az ingázást: 9-ről 15 forintra nő a munkába járás térítése, bővül a munkásszállókra fizetett díjak támogatása. Aki közszférából elbocsátott munkavállalót alkalmaz, adókedvezményt vehet igénybe.

Az online pénztárgépek és az EKÁER hatékonyságát áttekintették. Több száz milliárdot hozott ez a költségvetésbe. Az online számla intézményét is bevezetik: a láncolatos áfacsalókkal veszik fel a harcot, ennek újabb több száz milliárdos haszna lehet. Bizonyos adóelkerülések bírságait emelik, például a reklámadó befizetésének elmulasztása, az ekáer-szabályok megsértése komolyabban szankcionálható lesz.

Minden cigi doboza egyforma lesz

Az Európai Bíróság értelmében van lehetőség egységes csomagolás bevezetésére a cigarettáknál, ezt elkezdi előkészíteni a kormány - betiltják a mentolos és kapszulás cigarettákat is. (Nemdohányzók kedvéért: a kapszulás cigaretta nálunk pattintós cigi néven ismert, lényege, hogy a filtert egy ponton összenyomva egy beépített kapszulából valami extra aroma szabadul fel, amitől megváltozik a cigi íze. Ha eddig nem szokott rá, már nem érdemes, úgyis mindjárt betiltják.)

Matolcsy nem mond le az alapítványok körüli botrány miatt

Kérdésre válaszolva azt mondta a miniszter: szerinte Matolcsy György kitölti 2019-ig szóló mandátumát a jegybank élén.

Száz vasútat, ezeret!

Egy másik kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: nagy támogatója a felcsúti kisvasútnak, sőt: javaslatot tett arra, hogy Eszterháza és Nagycenk között is létesítsenek ilyet.

Az OEP napjai meg vannak számlálva

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár biztosan megszűnik, a kifizetéseket az államkincstár intézi majd, a szakmai felügyelet az EMMI-hez kerül, már csak az kérdéses, hogy mikortól.

Marad a hit- és erkölcstan

Az Origo értesülése szerint  a kötelező hit- és erkölcstan oktatása az általános iskolákban az utolsókat rúgja - Lázár János azonban cáfolta az értesülést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG