5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az exporttámogató intézményrendszerünket eddig nem használtuk ki, az Eximbank a 0-ról épített forrásokat, hogy új programokat is el tudjon indítani - mondta el a Növekedés 2013 konferencián az állami Eximbank vezérigazgatója, Nátrán Roland.

A nettó export nemzetgazdasági hatása jelentős, még azokban a negyedévekben is pozitívan járult hozzá a gazdasághoz, amikor a teljes GDP visszaesett. Ne feledkezzünk meg az importról - mondta az Eximbank vezérigazgatója az előtte felszólaló Oblath Gábor előadása kapcsán. Az import jellemzően együtt mozog a bruttó exporttal, és értelemszerűen a belső fogyasztás és beruházás eredője is. Amiről tehát beszélünk, a bruttó export és bruttó import - jelölte ki az értelmezési kereteket az Eximbank vezetője.

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Válasz a válságra: a nők és az előremenekülés

A nettó export bővíthető a bruttó export bővítésével is, vagyis az exporttöblet nem feltétlenül egyenlő a tőkekiáramlással - mutatott rá Nátrán arra, miért nem ért egyet Oblath-tal. Az Eximbank a bruttó export növekedését képes elősegíteni, így a nettó exporton keresztül elérhető a GDP bővítése is.

Az exportáló ágazatokban a beruházási ráta magas, ezen keresztül a teljes beruházási ráta is javítható - mondta Nátrán, elismerve, hogy az export teljesítménye sem független a belső fogyasztástól. Az exportteljesítmény javulása javíthatja a vállalatok jövedelmezőségét is, vagyis így is hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez.

Mi az Eximbank dolga?

A kereskedelmi ügyletek pénzügyi kockázatainak csökkentésével segítik az exportbővülést, az export célú beruházások pénzügyi hátterének biztosításával pedig szintén hozzá tud járulni a biztosítóként és bankként is funkcionáló Exim. Az Eximbank olyan pénzügyi kockázatokat is felvállal az exportbővítés támogatása érdekében, melyet piaci alapon más szereplőn nem vállalnak.

A mérlegalkalmazkodás a bankrendszer szintjén is megfigyelhető, és ennek mérete drasztikus - mondta Nátrán. A kínálati komponenseket az Exim képes befolyásolni eszközeivel, ezzel a mérlegalkalmazkodás (adósságleépítés) negatív hatásait ellensúlyozhatja.

A bank stratégiájának fókuszában a "pozitív nemzetgazdasági hatás" áll, a források felhasználásánál is ezt veszik első helyre, még akkor is, ha egy-egy ügylet negatívan hat a bank mérlegére.

Nem használtuk ki a rendelkezésre álló eszközeinket

2016 végére 10 milliárd dolláros eszközállománnyal fog rendelkezni a bank, ez négyszerese  a mostaninak. Az exportvolumennek mekkora hányadát fogja biztosítani, finanszírozni az Exim? Magyarországon 2012-ben ez a szám 1,4 százalék volt (míg a szomszédos Ausztriában 19 százalék volt), a cél, hogy a régiós átlagot elérjük, ez nagyjából 4 százalékot lefedő exportrátát mutat. Ez csak jelentős eszközállomány-bővüléssel oldható meg. "Csak egy átlagos célt akarunk elérni, itt nem vagyunk annyira ambiciózusak" - mondta Nátrán.

Az exporttámogató eszközrendszert nem használta ki eddig Magyarország Nátrán értékelése szerint. "amit először tennünk kellett: a keretrendszer felállítása", a szervezeti integráció után jogszabályokat is módosítani kellett. Utóbbi az új termékek kidolgozása miatt is szükség volt.

Az Eximbank nem versenyez a magyar bankrendszerrel. A hitelezési aktivitás bővítéséhez forrásra volt szükség, a "forrás-szerzést a 0-ról kellett kialakítani", ennek ágyaztak meg a sikeres kötvénykibocsátással.

Az Eximbank növekedést támogató eszközei
- 2 éven belüli refinanszírozási program
- lízingfinanszírozás
- garanciatermékek
- befektetési hitelek és annak biztosítása
- kkv-program,

Az exportteljesítmény teljes vertikuma lefedhető az Eximbank új termékeivel, így nincs olyan tevékenység ahol ne tudnának kockázat-átvállalással segíteni. Az egyik új "termékük" a garancianyújtó tevékenység dinamizálása, amivel az Eximbank már nem csak a hitelezési képességre, de a annak "készségére" is hatással tud lenni. A banknak erre 350 milliárdos keret áll a rendelkezésére.

Az Eximbank 13 nagyobb illetve néhány kisebb pénzintézettel áll kapcsolatba (vagyis a kisebb cégeket is igyekeznek elérni). Az állami exportösztönző pénzintézet refinanszírozási kerete 400 millió euró, de ez felülről nyitott, vagyis igény esetén bővíthető. Az Exim felismerve az intézményrendszerben rejlő lehetőségeket és megújította a termékpalettáját is. Ennek egyik érdekes "terméke" a vevőhitel, vagyis a magyar állam közvetlen és bankközi hiteleken keresztül a felvevőpiacokat is megtámogatja (ezen keresztül tulajdonképpen az exportcégek árbevétel-realizálását támogatja meg).

Az Eximbank a keleti nyitás politikájának megfelelően a Balkán mellett a FÁK országai felé nyit, de az "egzotikusabb" piacok, így az arab országok irányába is próbálja eladhatóvá tenni a magyar exportot. Ezeken a kevésbé ismert piacokon az Exim jelentősen tudja csökkenteni a bizonytalanságból fakadó kockázatokat. Ezentúl már megtörtént a forráslehívás a kínai Eximbankkal kötött megállapodás alapján létrehozott 100 millió eurós refinanszírozási keretből is. Emellett a magyar Eximbank a kanadai társszervvel is kiváló együttműködést folytat - mondta Nátrán.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG