3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az afrikai kontinensen a magas nyersanyagárak éveiben a kitermelő országok, mint például Nigéria vagy Dél-Afrika gazdasága szárnyalt, de aztán a lufi pukkadásával jött a kijózanodás, gazdasági stagnálás. Egy másik országcsoportnak viszont jól jön az olcsó energia: Kelet-Afrika gazdaságai szárnyalnak.

Négy ország

Az IMF előrejelzése szerint négy ország van a térségben, melynek gazdasága felpörgött, és idén várhatóan 5 százalék fölött növekszik: Kenya, Tanzánia, Uganda és Ruanda. Nigéria gazdasága eközben 1,8 százalékkal csökken, Dél-Afrika stagnál. A fejlett világban az olcsóbb olajár nem indított be nagy növekedést, miután kisebb már az energiafüggőség, mint az olajválságok idején. Ezzel szemben Afrika mezőgazdaságra és feldolgozóiparra épülő országainak nagyon jól jön, a viszonylag alacsony bázisról gyorsan tudnak fejlődni.

Az olcsó energia és az ugyancsak olcsó nyersanyagok lehetővé teszik, hogy csökkenjen a korábban magas infláció és a kamatok is mérséklődhessenek, miközben a lakossági fogyasztás növekszik. Az adott országokban a politikai stabilitás is megnőtt, így nagyobb a jogbiztonság, hatékonyabb a gazdasági szabályozás, és komoly közlekedési és telekommunikációs infrastrukturális beruházások indultak, melyek hiánya eddig gátolta a fejlődést.

Eljött az idejük

Amíg a nyersanyagban gazdag országokba ömlött a pénz, a kelet-afrikai országok kénytelenek voltak gazdasági reformokat kezdeni, hogy ők is labdába rúghassanak a nagy exportőrök mellett. Ezek hatása most kezd beérni. A leglátványosabb változások Kenyában zajlanak: az ország fővárosát a tengerparttal összekötő, 120 éve épült, ócska gyarmati vasútvonal mellett 3,2 milliárd dollárból egy gyors, nagy kapacitású, hatékony vonal épül, és 2020-ig egy 10 ezer kilométeres, jó minőségű úthálózat is elkészül. Az ország fővárosát, Nairobit daruerdő borítja: irodaházak épülnek a kereskedelmi ingatlanok iránti óriási kereslet hatására.

Kenya mellett Tanzánia növekszik még igen szép ütemben idén, várhatóan 6,9 százalékkal, Uganda 5,3 százalékkal, Ruanda 6,3 százalékkal. Tanzániában ugyancsak az ipar fejlődik, melyet újonnan felfedezett tengeri gázlelőhelyek látnak el olcsó energiával, Ruanda pedig, mint kis ország, a régió pénzügyi- és konferencia központja kíván lenni.

A kontinens egésze

Mivel Nigéria és Dél-Afrika eddig gazdaságilag Afrika Szaharától délre eső részének felét jelentette, a kelet-afrikai gyorsan bővülő gazdaságok nem kompenzálják az egész kontinens szintjén azt a növekedési ütem-csökkenést, amit a nigériai és a dél-afrikai visszaesés okoz. Ugyan van néhány gyorsan növekvő gazdaság Nyugat-Afrikában is, mint például Elefántcsontpart vagy Szenegál, de a Szaharától délre eső térség növekedése összesítve csak 1,6 százalék lesz idén az IMF előrejelzése szerint, míg tavaly 3,3 százalék volt, az elmúlt évtized átlaga pedig 5,7.

Egy, a Bloomberg által idézett londoni elemző szerint a következő évtized átlaga 4 százalék körül lesz, ami azért nem egy rossz jövőkép, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az eddig alacsonyabb szinten álló országok fognak gyorsabban növekedni, vagyis zajlani fog egyfajta afrikai felzárkózás, csökkenni fog sok ország Dél-Afrikától való erős lemaradása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG