3p
Az amerikaiak és az oroszok nukleáris ütközőpontjává lett a Baltikum, ahol rendszeressé vált a kardcsörtetés. A NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka szerint az „orosz agresszió” Ukrajnán túlterjeszkedve elérheti Moldovát is, ahol Moszkva információs kampánya már zajlik.

Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka, szerdán meghallgatáson vett részt a washingtoni képviselőház katonai bizottsága előtt. Felsorolta azon számos amerikai hadgyakorlatot, amelyet az orosz határnál hajtottak végre, de szerinte mindez nem helyettesítheti azon „hiteles és állandó elrettentő képességek telepítését, amelyek a krízis megjelenésekor órák alatt tudnak reagálni”. 

Ez megkezdődött, fejtette ki, a balti országokban egy NATO parancsnoki és ellenőrző egység létesítésével. Hozzátette, hogy az amerikai erők európai parancsnoksága 67 katonai gyakorlatot tartott Lengyelországgal és a Balti államokkal tavaly az április és október közötti időszakban. 

Nukleáris szembenállás

Breedlove szerint az amerikai nukleáris elrettentő kapacitás a régió védelmét szolgálja és kiemelte, hogy a NATO regionális hadgyakorlatait már integrálták az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoki Központja (US Strategic Command Headquarters, vagyis a Stratcom) struktúrájába.

A Stratcom a Nebraska állambeli Omaha városkától délre, az Offutt légierő bázison van és a globális csapásmérés koordinátori szerepköre miatt amerikai katonai körökben egyszerűen világháborús irányító-központnak nevezik.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Moszkva is jelzi, a legvégsőkig hajlandó elmenni érdekei védelmében. Az Euromaidanpress értesülései szerint az orosz elnök már összerakatta a Kalinyingrádban és Krímben azokat a taktikai ballisztikus rakétarendszereket, melyek segítségével nukleáris robbanófejjel ellátott, Iszkander típusú rakétákat indíthatnak adott esetben Varsó, Tallinn vagy Bukarest ellen. Moszkva ugyanakkor bejelentette, hogy a mobil interkontinentális nukleáris rakétákat is hat orosz térségben készültségbe helyezte.

Moldova a következő?

Breedlove aggodalmának adott hangot, hogy az „orosz agresszió” Ukrajnán túlterjeszkedve elérheti Moldovát. Az elszakadó Dnyeszter Menti Köztársaságban orosz csapatok állomásoznak azzal a céllal, hogy „megakadályozzák Moldova közeledését a Nyugathoz”. A tábornok hozzátette, hogy Moldovában Moszkva kiterjedt információs kampányt folytat. 

Ez alatt mintegy 1400 észt katona és különféle nemzetiségű egységek - főleg amerikai és NATO-ezredek katonái és járművei - vettek részt egy keddi katonai felvonuláson a balti állam függetlenné válásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében a kelet-észtországi Narva városában, amelyet a Navra folyó választ el Oroszországtól. Ez volt az első alkalom, hogy a három balti államban - Észtország, Lettország és Litvánia - állomásozó amerikai katonák ennyire közel húzódtak az orosz határhoz.

A narvai parádé nem nyerte el az oroszok tetszését

Oroszország ezt provokációnak is fölfoghatta. Észtország lakosságának ugyanis egynegyedét teszik ki oroszajkúak és a közösségnek Narva városa az egyik központja. 

Talán éppen ezért Oroszország kiterjedt hadgyakorlatba kezdett szerdán, így jelenleg az Észtország és Lettország határai közelében fekvő Pszkov térségében mintegy kétezer orosz katona vesz részt a manővereken. A szombatig tartó hadgyakorlatok részeként a légierő 1500 tagja az ejtőernyős bevetést gyakorolja, valamint a csapatok egy feltételezett ellenség repülőterére hatolnak be, és azt semmisítik meg.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG