5p
Nem azokat toloncolják ki Németországról, akiket kellene – ez a gondolat újra és újra visszatér a német sajtóban, legkésőbb a berlini merénylet óta, amikor egy már kiutasított, de el nem távolított személy gyilkolt. A vita most fellángolt. Vannak, akiket annak ellenére kiutasítanak és kitoloncolnak, hogy szépen integrálódtak a társadalomba, szorgalmasan dolgoznak vagy jó tanulók.
Nürnberg, 2017 augusztus.

Mások pedig annak ellenére is maradnak, hogy semmilyen nézőpontból sincsen ott keresnivalójuk. A vita a szeptember 24-i német választások kapcsán most öt kisebb párt képviselői között folytatódott, a jobboldali-liberális FDP, a Zöldek, a szélsőjobb felé elhelyezkedő AfD, a szélsőbalhoz közeli Linke és Merkel konzervatív pártjának, a CDU-nak a bajor változata, a CSU részvételével. A kisebb pártok sokkal csúnyábban összekaptak a menekültkérdésen, mint a hétvégén a két esélyes kancellárjelölt, Merkel és Schulz.

A már jól integrálódott külföldiek kitoloncolása ellen emelte fel a szavát a baloldali Linke egyik vezetője, Sahra Wagenknecht az N-Tv.de tudósítása szerint. Ez szerinte igazán embertelen cselekedet. Az Afganisztánba történő visszaküldéseket is elítélte. (Az az ország igen veszélyesnek látszik, korábban mégis biztonságossá nyilvánították.)

Tízezres menekültplafon

Az FDP szerint akinek nincs joga Németországban maradni, azt amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani. Még olyan áron is, hogy masszív tárgyalásokat folytatnak olyan államokkal, mint Marokkó. A jobboldali szélsőségesnek tartott AfD azt szorgalmazta, hogy érvényes azonosító iratok nélkül eleve senkit se engedjenek be. Akit kiutasítanak, azt toloncolják is ki. Ezen kívül tízezerben maximálná a szubszidiárisan védett személyek számát.

A szubszidiárisan védettek azok, akik menekültstátuszt még nem kaptak, de életük veszélyben van, kínzásoknak vannak kitéve hazájukban stb., vagyis a menekültek nagy része. Általában kezdetben egy évre kapnak tartózkodási engedélyt, és családtagjaikat két évig most sem hozhatják legálisan Németországba. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a CSU képviselője a szubszidiárisan védett személyek családtagjainak áthozatalát is teljesen meg akarja tiltani.

Az EU is azt akarja

A Zöldek török származású politikusa, Cem Özdemir viszont úgy vélte, hogy a családegyesítés az integrációt is segíti. Megismételte a tézist, hogy nem a megfelelő embereket toloncolják ki. Például egy afgánt kiváló integrációs esélyekkel a szakiskolából hurcoltak el, míg a berlini teherautós merénylő, Anis Amri az országban maradt.

Arról egyébként szó sincs, hogy csak kis politikai pártok követelnék a kitoloncolások szigorúbban vételét, a vita erről legkésőbb 2015 óta gőzerővel folyik minden szinten. A múlt héten például az EU menekültügyi biztosa, Dimitrisz Avramopoulosz hívta fel arra a tagállamokat, hogy legyenek elszántabbak a kitoloncolásoknál. Még sincs az rendjén, hogy egy csomó ember, akinek nem kéne az EU-ban maradnia, csak úgy ott marad. (A kitoloncolások alacsony szintjének okairól korábban itt írtunk.)

Rengetegen nem mennek el

Az EU-biztos összefogásra, közös fellépésre, bátorságra és egy „európai visszavezető-rendszer kiépítésére” szólított fel. Akik a menekültügyi eljárás elhúzására törekszenek, azoknak gyorsított elbírálást szorgalmazott, szükség esetén pedig kitoloncolási őrizetet.

A Frontex adatai szerint 2016-ban az EU-ban 305 ezer kiutasítási végzést hoztak, ennek 40 százalékát nem hajtották végre. Németországban az első félévben még csökkent is a kitoloncolások száma, hat százalékkal.

Újabb menekülthullám, de most repülővel?

Szintén a múlt héten írta a német sajtó, hogy 390 ezer szíriai állampolgár jogosult családtagok utánhozatalára, annak ellenére, hogy korábban szigorították ennek szabályait. Így hiába csökkent a beáramló menekültek száma tavaly, jövőre – elvileg – akár több százezer család is érkezhet legálisan. Az említett két éves határidő lejárta miatt a 2015-ben és 2016-ban érkezett szírek 2017-ben és 2018-ban válnak fokozatosan egyre többen jogosulttá családegyesítésre.

Család=integráció?

Ez jövő év tavaszáig fokozatosan egyre több, összesen 390 ezer Németországban élő embert is jelent. Eddig, 2015 óta 230 ezer családegyesítési vízumot adtak ki a hatóságok. Állítólag csak azért nem többet, mert hirtelen akkora lett a kérelmek özöne, hogy 16 hónapig is kell várni egy-egy ilyen vízumra a külföldi német követségeken.

A Pro Asyl menekültügyi szervezet szerint ha a családegyesítést nem teszik lehetővé, az nagyon árt az integrációnak. Ha valaki nem élhet a családjával, várhatóan nem fogja venni a fáradságot, hogy az adott ország nyelvét megtanulja, és munkát vállaljon.

Ma volt egyébként a német parlament (Bundestag) utolsó ülése a választások előtt. Angela Merkel menekültkérdésben ismét az afrikai országokkal való partneri kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, amiről itt írtunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG