4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit népszavazás alaposan felforgatta a szeparatista mozgalmakat is: hiába szavaztak a skótok a Nagy-Britanniában maradás mellett két éve, a brit EU kilépés miatt újra szavazhatnak, ezúttal a függetlenségre. Ez most a másik nyughatatlan népet, a katalánokat is feltüzelte: szembeszállnak Madriddal.

A katalán parlament egy váratlan húzással újra napirendre tűzte a függetlenséget. A spanyol alkotmánybíróság ugyan alkotmányellenesnek nevezett minden függetlenedési intézkedést (és általában az ország integritásának csonkítását), a katalánok azonban most elfogadtak egy menetrendet, amely az új ország megalapításának lépésit tartalmazza.

Huszárvágás

A tervet egy gyors, és heves vitákkal tarkított parlamenti ülésen szavazták meg 72:11 arányban. A katalán parlament függetlenség-ellenes pártjai dühösen kivonultak a szavazásról, hangoztatva, hogy a lépés illegális, sőt azzal vádolták a katalán nacionalistákat, hogy nem csak Spanyolországból és az EU-ból, hanem a 21. századból és a demokráciából is ki akarják vezetni az országot. A parlament elnöke erre közölte, hogy a parlament csak szuverén jogait gyakorolja.

A terv 18 hónapra szól, lényege, hogy a katalánok kidolgozzák saját alkotmányuk, és megkezdik egy független állam fenntartásához szükséges intézmények (önálló fegyveres erők, jegybank, saját jogi rendszer) létrehozását. Nem véletlen, hogy most gyorsultak fel az események: a brit EU kilépést és az ennek következtében esetlegesen megvalósuló skót függetlenedést, mint jó alkalmat akarja megragadni a szeparatista katalán elnök, Carles Puidgemont.

Korábban elkaszálták

Tavaly novemberben már volt egy hasonló próbálkozás, de akkor ezt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta és elutasította, azzal indokolva, hogy a demokrácia gyakorlásának elve nem kerülhet szembe az alkotmány feltétel nélküli elsőbbségével. A spanyol kormány akkor megnyugodott, mondván, megmenekül az ország egysége. Most azonban érthető módon dühösek lettek, és közölték, hogy minden szeparatista lépést megpróbálnak megakadályozni, és újra az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Elszántak

A függetlenség kérdése egyébként megosztja magukat a katalánokat is: a felmérések szerint 47,7 százalékuk az elszakadást pártolja, 42,4 százalékuk maradna Spanyolországban, a többiek bizonytalanok vagy nem adnak választ. A Guardian-nek adott interjújában Raül Romeva, akit a katalán elnök gyakorlatilag külügyminiszternek nevezett ki, azt nyilatkozta, hogy miután a spanyol kormány nem hajlandó a katalán függetlenség kérdésével foglalkozni, kénytelenek az ügyet saját kezükbe venni. Szerinte a spanyol állam azt érzékelteti velük, hogy nincs módjuk a függetlenségre, ezzel szemben ők a skót utat javasolták.

Ez azt jelentené, hogy tárgyalnak az anyaországgal, és amikor többé-kevésbé egyezségre jutnak, demokratikus és rendezett népszavazást írnak ki a függetlenségről. Romeva szerint a spanyol kormány előtt két lehetőség áll: vagy elfogadja a katalán függetlenséget, mint opciót, vagy folytatja eddigi politikáját abban a hitben, hogy az alkotmánybíróságot felhasználva meg tudja azt akadályozni. Ha az utóbbit teszik, az szerint egyre nagyobb legitimitást ad a függetlenség ügyének.

Magabiztosságban nincs hiány

Miután a jelenlegi katalán kormány pártja, az Együtt az Igenért koalíció nyerte a tavaly szeptemberi választásokat, rögtön elkezdték a leendő önálló állam bizonyos intézményeit kialakítani: önálló adóhatóságot, társadalombiztosítási apparátust és egy kvázi külügyminisztériumot. Úgy gondolják, legyen meg minden szükséges előkészület, hogy ha egy reménybeli népszavazás a függetlenség mellett dönt, minél gyorsabban megalakulhasson az új ország.

Az EU tagságot firtató kérdésre pedig meglehetősen magabiztosan azt válaszolta Romeva: mindenkinek, még Spanyolországnak is az a gazdasági érdeke, hogy ha létrejön az új ország, az tagja maradjon, vagy rövid idő alatt tagjává váljon az Uniónak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG