3p
Magyarország jövőre megkezdené a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Reuters hírügynökségnek.

Ránk mutogatnak, pedig...

Az államtitkár azt mondta, hogy a Déli Áramlat az egyetlen lehetőség Magyarország földgázzal történő biztonságos ellátására.

A Déli Áramlatnak nincs alternatívája, a Nyugat által támogatott Nabucco-vezeték, amely azeri földgázt továbbított volna Európába, nem jön létre - olvasható a Reutersben. Aradszki András rámutatott: "a Nabuccót nem építik meg. Tíz év huzavona után és különösen az ukrán helyzet fényében, lépnünk kell. Erre szükség van." Hozzátette, hogy "mindenki Magyarországra mutogat, de elfelejtik azt, hogy 2013 óta Horvátország nem hajtott végre elég befektetést ahhoz, hogy földgáz juthasson el Horvátországból Magyarországra. Ugyanez vonatkozik Romániára is."

A Reuters szerint Magyarország, amely jórészt Oroszországtól vásárolja a földgázt, 2017-re tervezi befejezni a Déli Áramlat helyi szakaszát. A vezeték építésének célja elkerülni Ukrajnát, amivel kiküszöbölhető egy bizonytalansági tényező az Európába irányuló orosz gázszállítás terén.

Aradszki András emlékeztetett arra, hogy "az Északi Áramlatot azért építették meg, hogy kiküszöböljék a Fehéroroszországon át történő gázszállítás kockázatát. Most ugyanez a helyzet. Hasonló mennyiségű orosz gázt fogunk vásárolni, csak más úton jut el Magyarországra."

Az ukránok szerint sántít a magyarázat

Szerintük orosz nyomásra zárhattuk el a csapot. Andrij Koboljev, az ukrán állami energiavállalat, a Naftohaz vezetője szerint, hogy nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszerüzemeltetőtől, s annak valódi okát sem ismerik, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak. Részletek >>>

Magunktól nem adunk gázt az ukránoknak

Aradszki András az interjúban elmondta azt is, hogy nem volt semmilyen nyomás Magyarországra a Gazprom orosz gázipari cég részéről, amikor leállította a gáz továbbítását Ukrajna felé. Az illetékes kijelentette: "decembertől Magyarország technikailag kész újraindítani a gázszállítást Ukrajna felé, ha ezt Kijev kéri."

Az államtitkár hozzátette még: a Magyarországot és Szlovákiát összekötő önálló gázvezeték januárban már teljes kapacitásra kapcsol, északra és délre egyaránt képes továbbítani az energiahordozót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG