Hirdetés
Hirdetés

Nem is gondolnánk, melyik ország állhat nagy fellendülés előtt

2017. július 14., 16:45

Iránal kapcsolatban évtizedekig csak az olaj jutott eszünkbe, ha a gazdaságról volt szó, az atomprogram miatti szankciók idején pedig az, hogy az olajexport visszaszorulását nagyon megsínylette a gazdaság. Most viszont úgy tűnik, remek lehetőségek előtt áll az ország, és azok is, akik ott akarnak befektetni.

Irán 1979 előtt egy nyugatbarát ország volt, de a sah uralma minden volt, csak demokratikus nem. Utána jött a forradalom, létrejött az Iszlám Köztársaság, és onnan kezdve nem sokan foglalkoztak az ország gazdaságával. Az utóbbi években azonban a rendszer szelídebb lett, az elnököt demokratikusan választják, ráadásul a mérsékelt Rohani elnök erős felhatalmazást kapott  második ciklusához, és egy, a CNBC által megszólaltatott befektetési cég vezetője szerint sok más pozitívum is van az országban.

Az előnyök

Az olajon és más ásványkincseken kívül vonzó az olcsó, de jól képzett, viszonylag fiatal munkaerő. Ez jó lehetőséget jelentene a feldolgozóipari, petrolkémiai és egyéb vegyipari cégeknek, de akár komoly technológiai szektor is létrejöhet az országban. Sokan nem tudják, de elterjedt az internet, és vannak helyi cégek, amelyek az Ubernek, az Amazonnak vagy az eBaynek felelnek meg.

Hirdetés

Az ország tőkepiacai is jó lehetőségeket kínálnak: a részvények átlagosan 6-szoros P/E hányadossal forognak (ár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel, más piacokon jelenleg 15-20 a jellemző adat), az osztalékhozamok vastagon kétszámjegyűek, a kamatszint pedig várhatóan feleződni fog, miután az ország külső egyensúlya helyreáll a növekvő olajexport miatt, amely lassan teljesen kiheveri a szankciók hatását.

Nehézségek

A külföldi befektetők számára a legnagyobb akadály, hogy a nagyobb bankok eddig nem foglalkoztak Iránnal, így nincs meg a megfelelő befektetési infrastruktúra. Ami gondot okozhat még, az iráni üzleti környezet megértése, és a vállalatok tulajdonosi struktúrája is sok esetben eltér a megszokottól. Mindazonáltal 2016-ban Irán viszonylag sikeres tőkevonzó ország volt, 3,37 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett, 63 százalékkal több, mint az előző évben.

Kockázati tényezőként felmerülhet, hogy Donald Trump adminisztrációja újra szankciókat tervez Irán ellen, de szemben az előző körrel, most ezt más országok nem támogatják, azok inkább együttműködnének az országgal, így csak limitált hatások várhatók. Amerika önmagában nem változtatja meg azt a megállapodást, melyet Irán kötött a nemzetközi közösséggel, Trump amúgy is sok országot fenyeget protekcionista intézkedésekkel.

Van, aki már a spájzban

Az olaj- és gázipari cégek máris aktívak, a francia Total bejelentette, hogy visszatér az országba, és szerződést kötött az iráni nemzeti olajtársasággal egy hatalmas gázmező fejlesztéséről. Napi 200 millió köbméteres kitermelési kapacitást akarnak kiépíteni, mellyel a belföldi piacot látnák el 2021-től. Közben kínai cégek is érdeklődnek, nekik ez maga a Selyemút. Ha Irán a mostani mérsékelt politikai irányt folytatja, a következő években komoly fellendülés várhat rá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?