Hirdetés
Hirdetés

Nem is gondolnánk, melyik ország állhat nagy fellendülés előtt

2017. július 14., 16:45

Iránal kapcsolatban évtizedekig csak az olaj jutott eszünkbe, ha a gazdaságról volt szó, az atomprogram miatti szankciók idején pedig az, hogy az olajexport visszaszorulását nagyon megsínylette a gazdaság. Most viszont úgy tűnik, remek lehetőségek előtt áll az ország, és azok is, akik ott akarnak befektetni.

Irán 1979 előtt egy nyugatbarát ország volt, de a sah uralma minden volt, csak demokratikus nem. Utána jött a forradalom, létrejött az Iszlám Köztársaság, és onnan kezdve nem sokan foglalkoztak az ország gazdaságával. Az utóbbi években azonban a rendszer szelídebb lett, az elnököt demokratikusan választják, ráadásul a mérsékelt Rohani elnök erős felhatalmazást kapott  második ciklusához, és egy, a CNBC által megszólaltatott befektetési cég vezetője szerint sok más pozitívum is van az országban.

Az előnyök

Az olajon és más ásványkincseken kívül vonzó az olcsó, de jól képzett, viszonylag fiatal munkaerő. Ez jó lehetőséget jelentene a feldolgozóipari, petrolkémiai és egyéb vegyipari cégeknek, de akár komoly technológiai szektor is létrejöhet az országban. Sokan nem tudják, de elterjedt az internet, és vannak helyi cégek, amelyek az Ubernek, az Amazonnak vagy az eBaynek felelnek meg.

Hirdetés

Az ország tőkepiacai is jó lehetőségeket kínálnak: a részvények átlagosan 6-szoros P/E hányadossal forognak (ár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel, más piacokon jelenleg 15-20 a jellemző adat), az osztalékhozamok vastagon kétszámjegyűek, a kamatszint pedig várhatóan feleződni fog, miután az ország külső egyensúlya helyreáll a növekvő olajexport miatt, amely lassan teljesen kiheveri a szankciók hatását.

Nehézségek

A külföldi befektetők számára a legnagyobb akadály, hogy a nagyobb bankok eddig nem foglalkoztak Iránnal, így nincs meg a megfelelő befektetési infrastruktúra. Ami gondot okozhat még, az iráni üzleti környezet megértése, és a vállalatok tulajdonosi struktúrája is sok esetben eltér a megszokottól. Mindazonáltal 2016-ban Irán viszonylag sikeres tőkevonzó ország volt, 3,37 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett, 63 százalékkal több, mint az előző évben.

Kockázati tényezőként felmerülhet, hogy Donald Trump adminisztrációja újra szankciókat tervez Irán ellen, de szemben az előző körrel, most ezt más országok nem támogatják, azok inkább együttműködnének az országgal, így csak limitált hatások várhatók. Amerika önmagában nem változtatja meg azt a megállapodást, melyet Irán kötött a nemzetközi közösséggel, Trump amúgy is sok országot fenyeget protekcionista intézkedésekkel.

Van, aki már a spájzban

Az olaj- és gázipari cégek máris aktívak, a francia Total bejelentette, hogy visszatér az országba, és szerződést kötött az iráni nemzeti olajtársasággal egy hatalmas gázmező fejlesztéséről. Napi 200 millió köbméteres kitermelési kapacitást akarnak kiépíteni, mellyel a belföldi piacot látnák el 2021-től. Közben kínai cégek is érdeklődnek, nekik ez maga a Selyemút. Ha Irán a mostani mérsékelt politikai irányt folytatja, a következő években komoly fellendülés várhat rá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?