Hirdetés
Hirdetés

Nem is gondolnánk, melyik ország állhat nagy fellendülés előtt

2017. július 14., 16:45

Iránal kapcsolatban évtizedekig csak az olaj jutott eszünkbe, ha a gazdaságról volt szó, az atomprogram miatti szankciók idején pedig az, hogy az olajexport visszaszorulását nagyon megsínylette a gazdaság. Most viszont úgy tűnik, remek lehetőségek előtt áll az ország, és azok is, akik ott akarnak befektetni.

Irán 1979 előtt egy nyugatbarát ország volt, de a sah uralma minden volt, csak demokratikus nem. Utána jött a forradalom, létrejött az Iszlám Köztársaság, és onnan kezdve nem sokan foglalkoztak az ország gazdaságával. Az utóbbi években azonban a rendszer szelídebb lett, az elnököt demokratikusan választják, ráadásul a mérsékelt Rohani elnök erős felhatalmazást kapott  második ciklusához, és egy, a CNBC által megszólaltatott befektetési cég vezetője szerint sok más pozitívum is van az országban.

Az előnyök

Az olajon és más ásványkincseken kívül vonzó az olcsó, de jól képzett, viszonylag fiatal munkaerő. Ez jó lehetőséget jelentene a feldolgozóipari, petrolkémiai és egyéb vegyipari cégeknek, de akár komoly technológiai szektor is létrejöhet az országban. Sokan nem tudják, de elterjedt az internet, és vannak helyi cégek, amelyek az Ubernek, az Amazonnak vagy az eBaynek felelnek meg.

Hirdetés

Az ország tőkepiacai is jó lehetőségeket kínálnak: a részvények átlagosan 6-szoros P/E hányadossal forognak (ár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel, más piacokon jelenleg 15-20 a jellemző adat), az osztalékhozamok vastagon kétszámjegyűek, a kamatszint pedig várhatóan feleződni fog, miután az ország külső egyensúlya helyreáll a növekvő olajexport miatt, amely lassan teljesen kiheveri a szankciók hatását.

Nehézségek

A külföldi befektetők számára a legnagyobb akadály, hogy a nagyobb bankok eddig nem foglalkoztak Iránnal, így nincs meg a megfelelő befektetési infrastruktúra. Ami gondot okozhat még, az iráni üzleti környezet megértése, és a vállalatok tulajdonosi struktúrája is sok esetben eltér a megszokottól. Mindazonáltal 2016-ban Irán viszonylag sikeres tőkevonzó ország volt, 3,37 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett, 63 százalékkal több, mint az előző évben.

Kockázati tényezőként felmerülhet, hogy Donald Trump adminisztrációja újra szankciókat tervez Irán ellen, de szemben az előző körrel, most ezt más országok nem támogatják, azok inkább együttműködnének az országgal, így csak limitált hatások várhatók. Amerika önmagában nem változtatja meg azt a megállapodást, melyet Irán kötött a nemzetközi közösséggel, Trump amúgy is sok országot fenyeget protekcionista intézkedésekkel.

Van, aki már a spájzban

Az olaj- és gázipari cégek máris aktívak, a francia Total bejelentette, hogy visszatér az országba, és szerződést kötött az iráni nemzeti olajtársasággal egy hatalmas gázmező fejlesztéséről. Napi 200 millió köbméteres kitermelési kapacitást akarnak kiépíteni, mellyel a belföldi piacot látnák el 2021-től. Közben kínai cégek is érdeklődnek, nekik ez maga a Selyemút. Ha Irán a mostani mérsékelt politikai irányt folytatja, a következő években komoly fellendülés várhat rá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?