3p
Bár a negyedéves vállalati jelentések időszaka már a végéhez közeledik, nem fogunk unatkozni. Ismét sok makrogazdasági adatra lehet számítani a következő héten a világgazdaságban. Napról napra: itt van, mire érdemes odafigyelnie a jövő héten.

Hétfőn a harmadik negyedéves japán GDP-növekedési adattal veszi kezdetét a hét. Az elemzők arra számítanak, hogy a második negyedéves 1,8 százalékos csökkenés után a harmadik negyedévben 0,5 százalékos növekedés volt.

Általában nem övezi ekkora figyelem a japán GDP-adatot, most azonban ezen a számon múlhat, hogy 2015-ben megemelik-e a japán forgalmi adót 8 százalékról 10 százalékra. Az áfaemelés meghatározó része Abe Sindzó japán miniszterelnök programjának, aki úgy próbálja növelni a kormányzati bevételeket, hogy közben beindítja a gazdasági növekedést.

Draghi az EP előtt

Hétfőn jelenik meg az olasz külkereskedelmi mérleg szeptemberi adata is, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke megteszi negyedéves jelentését az Európai Parlament előtt. Az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) ad ki új számokat az ipari termelés októberi változásáról. Ezen a napon kapcsolják össze a hongkongi és a sanghaji tőzsdét, lehetővé téve az értékpapírok kölcsönös kereskedelmét a két platformon.

Kedden egyszerre teszik közzé a nagy-britanniai termelői árak, a fogyasztói árak és a kiskereskedelmi árak októberi adatát. A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet délelőtt adja ki a németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexét. Délután az amerikai termelői árak októberi adata következik.

Szerdán kevés fontos gazdasági adat lesz. Csak az amerikai újlakásépítések és építési engedélyek októberi statisztikája kaphat nagyobb figyelmet. Ezt ellensúlyozza, hogy az amerikai Fed és a nagy-britanniai jegybank is ezen a napon teszi közzé legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, míg a japán jegybank vezetősége szerdán fejezi be kétnapos tanácskozását.

Csütörtökre megugrik az új makrogazdasági adatok száma. A Markit Economics piackutató intézet frissíti az eurózónás, a német és a francia szolgáltató szektori és feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét (BMI) is. Az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában is új feldolgozóipari BMI-adat jelenik meg.

A BMI statisztikák mellett csütörtökön jön ki az októberi japán külkereskedelmi mérleg, a német termelői árak adata, a brit kiskereskedelmi forgalom statisztikája, az amerikai inflációs adat, a Conference Board hangulatmutatója, a folyamatban levő amerikai lakáseladások statisztikája, és a szokásos amerikai heti munkanélküli segélyigénylések száma.

Pénteken már nem érkezik fontos makrogazdasági adat, a figyelem a hitelminősítőkre terelődik. A Moody's Dánia, Észtország és Uganda, a Fitch Ratings Görögország és Izrael, a Standard and Poor's Hollandia, Svájc és Törökország adósbesorolását frissíti.

A makroadatokon túl

Vállalati negyedéves jelentésekből kevesebb várható a héten. A két legfontosabb a Renault autógyártóé és a német ThyssenKrupp ipari holdingvállalaté lesz. A francia Vivendi szórakoztatóipari vállalat, a nagy-britanniai EasyJet légitársaság, az amerikai Best Buy kiskereskedelmi lánc és az amerikai Gap ruházati kiskereskedelmi lánc szintén beszámol negyedéves eredményeiről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG