4p
Londoni elemzők szerint az erőteljes bázishatások ismét zéróra vagy negatív tartományba nyomhatták le az éves összevetésű magyarországi inflációt.
Pénteken tudjuk megA Központi Statisztikai Hivatal jövő hét pénteken publikálja a szeptemberi inflációs adatot, és ehhez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank is közzéteszi havi inflációs alapmutatóit. Augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció a KSH adatai szerint.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a fogyasztói árindex 0,3 százalékos visszaesését várják szeptemberre tizenkét havi összehasonlításban. A ház szerint ez az üzemanyagárak folytatódó csökkenése mellett elsősorban a maginflációs kosár komponenseiben jelentkező bázishatások eredménye.

Az elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben ismét pozitív inflációs adatok látnak napvilágot, mivel az élelmiszerárak várhatóan növekedésnek indulnak, és a tavalyi közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása kiesik az indexből.

A Goldman Sachs közgazdászai szerint a megforduló bázishatások 2014 végére 1,2 százalékig, 2015 közepére 3 százalékig - vagyis a Magyar Nemzeti Bank középtávú céljának megfelelő - szintre emelik vissza az éves magyar inflációt.


Mások is 0,3 százalékot várnak

A fogyasztói árak 0,3 százalékos éves összevetésű csökkenését jósolják szeptemberre a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is, szintén a belépő bázishatások miatt. A ház előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) - elsősorban a hosszú évek óta először élénkülő hazai kereslet hatására - az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3 százalékkal növekszik, ám e növekedési környezetben is nagyon alacsony marad az infláció.

A Morgan Stanley szakértői 2014 decemberében is mindössze 0,7 százalékos tizenkét havi inflációval számolnak, és prognózisuk szerint az éves inflációs ütem csak valamikor 2016-ban kerül az MNB 3 százalékos célszintje közelébe.

Ahol 0,2 százalékkal számolnak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai 0,2 százalékos éves árcsökkenést várnak szeptemberre, mindenekelőtt az alkohol- és dohányfélék esetében belépő erőteljes bázishatások miatt. A ház elemzői kiemelik, hogy tavaly szeptemberben a dohányféleségek kiskereskedelmi árrése a kormányzati intézkedések hatására meredeken megugrott.

A JP Morgan szakértői szerint az éves összevetésű infláció várhatóan ismét pozitív lesz októberben, és az idei év végére 1 százalék környékére emelkedik vissza, elsőssorban az élelmiszer- és energiakomponensben érvényesülő bázishatások miatt.

Az éves fogyasztói árindex 0,2 százalékos csökkenését jósolják szeptemberre a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is, ugyancsak az erőteljes éves bázishatások belépése miatt.

A ház az idén zéró, jövőre 2 százalékos egész éves átlagos inflációt vár Magyarországon.

Elhúzzák a kamatemelést

A Bank of America-Merrill Lynch elemzőinek előrejelzése ebben a környezetben 0,9 százalékpontos MNB-kamatemelést - vagyis 3 százalékig emelkedő jegybanki alapkamatot - valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a cég szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői zéró éves inflációt várnak a múlt hónapra, októbertől ugyanakkor az infláció "folyamatos, de fokozatos" gyorsulásával számolnak. Várakozásuk szerint ez lehetővé teszi az MNB-alapkamat alacsonyan tartását hosszabb ideig. A ház legalább 2015 második negyedévéig nem várja a 2,1 százalékos MNB-kamat módosítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG