Hirdetés
Hirdetés

Nem tudunk lépést tartani: megfojtja a magyar fiatalokat a korrupció és a feudalizmus?

Káncz Csaba, 2017. május 30., 12:35

Trump hatalomra kerülése óta az amerikai csúcstechnológiai cégek politikai nyomás alá kerültek és bizonyítaniuk kell, hogy az innovációjuk nem csupán egy kis csoport további gazdagodásához járul hozzá. Egy oxfordi tanulmány egyenesen azzal kalkulál, hogy az amerikai munkahelyek fele veszélyeztetve lesz a közeljövőben. Hazánk jövőjére vonatkozóan rossz ómen, hogy a fiatalok kétharmada szerint itthon minden a kapcsolatokon múlik, nem pedig a teljesítményen és a tudáson.

Az amerikai csúcstechnológiai óriások vezetői az utóbbi hetekben a technika helyett munkahelyekről és azok eltűnéséről beszélnek.

A Facebook vezére múlt szerdán egy beszédében a Harvard Egyetemen arra figyelmeztetett, hogy a digitalizáció alapjaiban változtatja meg a munkaerőpiacot, „a technológia és automatizáció sok állást semmisít meg”. A milliárdos beszéde rámutat, hogy Trump hatalomra jutása mennyire megváltoztatta a Szilícium-völgyet.

Kapkodó csúcstechnológiai milliárdosok

Trump felkarolta a rozsda-övezet munkásait, egyben hadat üzent a Szilícium-völgy új eredményeinek - mint például a mesterséges intelligenciának -, amely az egyszerű munkások százezreinek veheti el a munkáját már a közeljövőben.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Facebook, a Google és a hasonszőrű cégek eddigi mantrája megkérdőjeleződött, miszerint a több technológia automatikusan nagyobb haladást jelent minden egyes ember számára.  Ezek a cégek politikai nyomás alá kerültek és bizonyítaniuk kell, hogy az innovációjuk nem csupán egy kis csoport további gazdagodásához járul hozzá.

Tim Cook, az Apple főnöke minapi beszédében már kiemelte, hogy az 50 szövetségi államban 2 millió embert foglalkoztatnak, miközben további fejlesztéseket ígért. Röviddel a beszéd után a cég bejelntette, hogy egy milliárd dollárt fektet be az amerikai infrastruktúra-alapba.

Az Apple mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy Trump beváltsa fenyegetését és a céget arra kényszerítse, hogy a munkahelyeit visszatelepítse az Egyesült Államokba.

A biológiai tudomány az új reménysugár?

Erőses kétséges, sőt egyenesen naivitás lenne azt feltételezni, hogy megakadályozható a munkaerőpiac radikális átalakulása. Számos tanulmány komoly társadalmi hátulütőkkel számol a mesterséges intelligencia és az automatizáció következményeképpen. Egy oxfordi tanulmány egyenesen azzal kalkulál, hogy az amerikai munkahelyek fele veszélyeztetve lesz a közeljövőben.

A Forrester Research tanulmánya szerint a robotizáció következményeképpen 15 millió új munkahely keletkezeik az USÁ-ban a következő évtizedben -milyen kár, hogy ugyanezen időszak alatt a robotizáció miatt 25 millió munkahely fog megszűnni. Pozitív fejlemény viszont, hogy a Biotechnology Innovation Organization legújabb jelentése szerint a biológiai tudományok által hajtott iparágakban évi 10 százalékos emelkedés várható a munkahelyek számában Amerikában – pedig a szektor már így is 1.7 millió embert foglalkoztat.

Hazánkban vissza kell fordítani a feudalizációt

Ezek a folyamatok hazánk számára is komoly figyelmeztetéssel kell, hogy szolgáljanak. Tavaly ősszel minden idők legrosszabb eredményét mérte nekünk a Világgazdasági Fórum szokásos nagyversenyképességi indexében. Hat helyet rontva a 28 EU-s tagból 25.-ek lett hazánk, beelőzött minket Szlovákia is, mára Bulgáriára és Romániára hasonlítunk - akik egyébként szintén előttünk vannak. Összességében a 138 vizsgált országból 69.-ek vagyunk már.

A jövőre vonatkozóan is rossz ómen, hogy a 20 és 35 év közötti hazai fiatalok fele szerint itthon a társadalom nem értékeli, ha valaki önerejéből érvényesül, kétharmaduk szerint minden a szerencsén és a kapcsolatokon múlik, nem pedig a teljesítményen és a tudáson.

A felsőoktatási intézményeinknél az oktatás középpontjában még mindig a tárgyi tudás átadása áll, és nem a kompetenciák fejlesztése.  Holott a technológiai fejlődés és az internet térhódítása miatt felértékelődött a készségek és a képességek fejlesztése a „magolós” tantárgyakkal szemben. A világban a lineáris életpályák egyébként is megszűnőben vannak: ‘életpálya-építési kompetenciákra’ van szükség, tehát az egyénnek saját pályatervre van szüksége önismereti, oktatási és munkaerőpiaci információk alapján.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

A legfrissebb adatok szerint 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az előző időszakban mért 4,5 százalék után. Tavasszal a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,4 millió fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Mindössze 203 ezer embernek nincs munkája az országban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 26
  IFO üzleti hangulatindex - június
  június 27
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  Ipari vállalatok profittömege - május
  S&P/Case-Shiller házárindex - április
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - június
  június 28
  KSH: Foglalkoztatottság - március-május
  KSH: Munkanélküliség - március-május
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Jelzáloghitel igénylések - június
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) - május
  június 29
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - május
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - június
  Fogyasztói bizalom (végleges) - június
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2017 Q1
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Nike - 2017 Q4
  június 30
  KSH: Ipari termelői árak - május
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - április
  MNB: Pénzügyi számlák - 2017 Q1
  MNB: Befektetési alapok mérlege - május
  Munkanélküliségi ráta - május
  Fogyasztói árindex (év/év) - május
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI - június
  Munkanélküliségi ráta - június
  GDP (év/év, végleges) - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - június
  Chicagói beszerzési menedzser index - június

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?