1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kultúrára, vízre és sztrádaépítésre is mehet pénz, hiába a költségvetési szigor. A kormány most bejelentett megszorítása mellett sem feledkezik meg a fociról és a presztízsberuházásokról. Így rejtik el, hogy választási költségvetés készül a háttérben?

Brüsszel kienged minket: folytatódhatnak a nagy beruházások

Már az első Varga-csomag bejelentésekor is látszott, hogy a kormány csak a legvégsőbb esetben hajlandó lemondani a presztízsberuházásokról, így a Kossuth tér felújításáról és a stadionépítésekről. Akkor Varga Mihály azt mondta, hogy a folyó kifizetések terhére nem finanszírozzák ezeket a projekteket, csak akkor, ha plusz pénz áll a házhoz.





A csomag kiadást csökkentő része, mely közel 100 milliárdos zárolást tartalmaz, meggyőzte az Európai Bizottságot, hogy Magyarország tartani tudja majd idén is a hiánycélt. Valószínűleg fontos üzenet volt Brüsszelnek, hogy a látványsportok, így például a foci nagy szerelmesének számító magyar kormány még a stadionépítési programjainak lefújását is megpendítette.

A túlzotthiány-eljárástól továbbra is rettegő kormány újabb megszorításokat jelentett ma be, a második Varga-csomagból azonban tisztán kiderül, hogy a presztízsberuházások leállításáról szó sem lehet. Varga Mihály, a költségvetési törvényhez beadott módosítóindítványa szerint létrehozzák a Beruházási Alapot (apró érdekesség, hogy az alap nevéből kimaradt a "nemzeti" előtag).

A Kossuth tér felújítása a zárolások ellenére sem áll le.



A javaslat szerint nemcsak az államháztartási fegyelem lehet a beruházásoknál döntő szempont, hanem a késlekedésből, csúszásból eredő többletköltségekkel és szankciókkal is számolni kell. Ezért teszi lehetővé a javaslat, hogy a nemzetgazdasági miniszter egyedi engedélye alapján bizonyos beruházások finanszírozása mégse kerüljön befagyasztásra. 

Miből fizetik?

A törvényjavaslat szerint ennek terhére csak akkor teljesíthető kifizetés, vagy vállalható új kötelezettség, ha annak fedezetére a költségvetésbe be nem tervezett, az állami vagyon értékesítéséből vagy hasznosításából származó bevétel érkezik. Vagyis az MNV Zrt.-n múlik, milyen ütemben tudják finanszírozni a nagyberuházásokat. Az egyelőre tehát rejtély, hogy pontosan miből fogják majd ezeket a projekteket tovább finanszírozni, csak az a biztos, hogy az amúgy nagy kedvvel államosító kormány a nemzeti vagyon egy részének kiárusításából fogja tudni előteremteni a pénzt a beruházásokra. Az újabb adóemelésekkel viszont még a látszatát is el tudják majd kerülni a választási költségvetésnek, a most megemelt, a bevételi oldalt érintő tételekkel és a vártnál jobban felpörgő gazdasággal év végére akár még össze is jöhet a Brüsszelnek megígért 3 százalékos hiánycél.

Mire megy el a pénz?

Ötödjére módosul a költségvetés.

A törvényjavaslat részletezi, hogy pontosan mely projekteket lehet majd a Beruházási Alapból finanszírozni, ezek között több, már most is futó projekt van, tehát a pénz valós beruházásokra megy el, ami hozzájárulhat az építőipar és így a gazdaság bővüléséhez, vagy a munkahelyteremtéshez is. Ugyanakkor bizonyos tételek egyelőre csak a tervező asztalon vannak meg, és várhatóan a választásokig sem fog megtörténni az első kapavágás. A törvényjavaslathoz csatolt melléklet 23 nagy projektet sorol fel, melyek a későbbiekben az alapból tovább finanszírozhatóak.

Így jól járnak majd a sportklubok, főleg a focisták, hiszen folytatódhatnak a stadionépítések- és felújítások is. A megszorítás nem érinti Debrecen városát sem, ahol így jut pénz a nagyerdei stadion rekonstruálására és a református oktatási intézmények felújításával sem kell majd várni. A KIM háttérintézményei és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetői is fellélegezhetnek, a beruházások valószínűleg itt sem állnak majd meg. Az egyetem kampuszára idén 400 milliót költhetnek, jövőre pedig 1,1 milliárdot (a történelmi épületegyüttes és az Orczy-kert felújítását nagy részt az EU finanszírozza, közel 20 milliárd forinttal). Uszoda és lovaspálya is épül majd.

Természetesen jut majd pénz autópálya-építésre illetve egyéb közműfelújításra is. Nagyszabású ingatlanügyletekbe is bonyolódhat majd az állam, hiszen az alapból lehetőség lesz majd ingatlanvásárlásra is - ne feledjük, csak akkor, ha az MNV megfelelő vagyontárgyat - így például ingatlant - értékesít majd.

Ezeket a projekteket nem fújja le a kormány
1. Kossuth tér felújítása.
2. Pest megyei bíróság épületének rekonstrukciója.
3. Igazságszolgáltatás beruházásai.
4. Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (ez a korábbi Wekerle Sándor Alapkezelő, a közigazgatási tárca több háttérintézményével kiegészítve).
5. Ludovika Campus - a közigazgatási egyetem székhelye, ez a felsőoktatási műhely a megszorítások ellenére is többlettámogatást kapott idén.
6. Regionális víziközművekhez kapcsolódó állami kötelezettségek és pályázati önerő.
7. Balatoni regionális víziközmű-hálózat fejlesztése.
8. Ivóvízbázis-védelmi Program végrehajtása.
9. Ivóvíz-minőség javító program.
10. Közlekedési beruházások - egyedi kormánydöntés függvényében
11. Autópálya-építés - az M43-as például már kapott is plusz 9 milliárdot. Egyre több ilyen döntés születhet, ami nem meglepő a választások előtt (akkor az sztráda mindig "gyorsabban" épül).
12. Vasúti hidak felújítása (az év első felében az ilyen - jellemzően uniós - beruházások tartották lélegeztetőgépen az építőipart).
13. Művészeti intézmények.
14. Nemzeti Sportközpontok.
15. A budai Vár rekonstrukciója - ebben nincs benne a Várbazár felújítása, arra már megvannak a költségvetési források. Ez a tétel a Szent György teret (volt honvéd főigazgatóság épületének torzója) és a Mátyás-templom felújítását érinti.
16. Debreceni Loki-stadion felújítása.
17. Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások.
18. A piarista rend fejlesztéseinek támogatása.
19. Lakitelki Népfőiskola épületének rekonstrukciója (ez eddig is kiemelt projekt volt, az intézményt Lezsák Sándor és felesége alapította).
20. A debreceni református oktatási intézményrendszer infrastrukturális fejlesztése.
21. Az állami vagyonkezelő ingatlanvásárlásai.
22. Stadionfejlesztés - cél, hogy 3 év alatt 19 arénát újítsanak fel, ez stadiononként minimum 600 millió, legfeljebb 2 milliárdos költséget jelent.
23. Az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok finanszírozása.





LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG