4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nyugat-keleti huzakodás kezdődött Belaruszért. A játszmában befagyasztott pénzek, irodalmi Nobel-díj és egy légibázis is aduként szolgál. Eközben a gazdaság már régen padlót fogott. Az EU ma azzal üdvözli Lukasenkó elnök tegnapi, „rendben lezajló” választási győzelmét, hogy megszünteti a belarusz elnök elleni szankciókat.
Lukasenka a legkisebb fia, Mikalaj társaságában adja le szavazatát Minszkben a fehéroroszországi elnökválasztáson 2015. október 11-én. (Forrás: EPA/Taccjana Zenkovics)

Brüsszel a fekete-listáján szereplő 175 állampolgárból 171 számára feloldja a vízum-tilalmat és a befagyasztott vagyonokat. Ez egyben azt jelenti, hogy Lukasenkó nómeklatúrájának tagjai hazautalhatják az EU-ban befagyasztott pénzügyi eszközeiket.

Bár ennek kétségtelenül örülni fognak Minszk urai, az már kevéssé töltötte el Lukasenkó kormányzatát elégedettséggel, hogy az általuk CIA-ügynöknek tekintett oknyomozó újságírónő, Szvetlana Alekszijevics kapta múlt héten az irodalmi Nobel-díjat. A hazai M1-es adóhoz hasonlóan dogmatikus és rövid pórázon tartott fehérorosz állami TV-csatorna ennek megfelelően múlt csütörtöki híradójában mindössze 23 másodpercet foglalkozott a Nobel-díj elnyerésével, majd ezt követően három és fél percig ódákat zengett az állami kulturális projektekről.

Lukasenkó hintapolitikája

Az elnök 1994 óta már ötödik választási győzelmét nyerte tegnap. Az "Európa utolsó diktátora"-ként is jellemzett autokrata az utóbbi években egyelőre sikerrel lavíroz a FÁK-térség és a Nyugat között. Sem Moszkva, sem Brüsszel nem tudta eddig tartósan megszelídíteni a fehérorosz elitet.

A polgárok kétharmadát az állam intézményei és cégei alkalmazzák, így kétszer is meggondolják, hogy felemeljék a szavukat Lukasenkó ellen. Ráadásul olyan szomszédok, mint a kemény eszközöktől sem visszariadó Oroszország és a polgárháborús Ukrajna is a politikai stabilitás irányába tolja a választókat.

A Krím orosz elcsatolása után felerősödtek azok az oroszországi nacionalista vélekedések, amelyek szerint Belarusz is orosz föld (a mai Belarusz keleti felét Lengyelország 1794-es felosztásakor csatolták a cári Orosz Birodalomhoz, 1922-től pedig a Szovjetunió részét képezte). Az ország keleti felén élő, körülbelül 8 százalékos orosz kisebbség valóban aggodalomra adhat okot Minszkben. Nem véletlen, hogy fél éve Lukasenkó új katonai doktrínával és nyelvtörvénnyel vette fel a harcot Moszkva ellen.

Lesz-e orosz légibázis?

De három hete Putyin elnök jóváhagyta egy orosz légibázis létesítésének tervét Belaruszban, amely most lépéskényszerbe hozhatja Lukasenkót. A bázis létesítése egy 2009-es megállapodáson alapulna, miszerint Moszkva és Minszk megvédik egymás légterét és közös külső határait.

A Belarusz keleti részén található Bobrujszk környéki használaton kívüli bázis felújítását és modernizálását még Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vetette fel 2013-ban, egyfajta reakcióként a környező EU-s országokba telepített NATO terjeszkedésekre. A légibázison elsősorban (nukleáris töltetek szállítására is alkalmas) Szu-27-es vadászgépeket állomásoztatnának, orosz szándékok szerint már 2016 januárjától.

Az orosz bázis létrejötte azt demonstrálná a Nyugatnak, hogy Moszkva nem tűri a behatolást hagyományos érdekszférájába. Oroszország már működtet katonai bázisokat Kirgizsztánban és Örményországban, amelyek Belaruszhoz hasonlóan tagjai a Eurázsiai Gazdasági Uniónak. Ezt az Uniót pedig Putyin egy új geopolitikai tömb kezdeti struktúrájának tekinti.

A választási kényszer elé került belarusz elnök múlt héten kijelentette, hogy neki „nincsen szüksége” a javasolt orosz bázisra. Egyes megfigyelők szerint viszont nincsen abban a helyzetben, hogy nemet mondjon, mert túlságos ráutalt a kedvezményes áru orosz olaj- és gázszállításokra.

Gazdaság a padlón

Minszk gazdasági kiszolgáltatottsága bizony komoly adu Moszkva kezében, hiszen például a belarusz export 40 százaléka Oroszországba irányul. A fehérorosz gazdaság pedig már így is a padlón van: míg 2010-ben egy dollár 3500 belarusz rubelt ért, ez a kurzus mára 17200-ra szökött föl. Csupán az elmúlt két hónapban a belarusz fizetőeszköz értékének 13 százalékát vesztette el.

A gazdaság idén csaknem 4 százalékkal fog zsugorodni. Bár 2012-ben Lukasenkó azt ígérte az embereknek, hogy 2015-re 1000 dollárt érő fizetésük lesz, ez mára ténylegesen 400 dollárnak felel meg.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG