1p
Hosszú idő után most először nem volt borítékolható a Monetáris Tanács döntése, a testület végül a kisebb meglepetést választotta - 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot. Az ülés jegyzőkönyve csak két hét múlva lesz nyilvános, az mindenesetre nagyon valószínű, hogy szoros eredmény született a héttagú tanácsban. A forint meg sem moccant a bejelentésre.

A nagyobb meglepetés az lett volna, ha a második félév első kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal megvágják az alapkamatot - a még nagyobb pedig az, ha ezt meghaladó mértékű lett volna a lazítás.

 

Gerhardt Ferenc és Kocziszky György korábban jelezte: az IMF tárgyalások megkezdése önmagában okod adhat az alapkamat csökkentésére. Elemzők szerint valószínűsíthetően Cinkotai János is oszthatta álláspontjukat, míg a Simor András - Király Júlia - Karvalits Ferenc trió inkább a kamattartásra voksolhatott. Így az is elképzelhető, hogy a negyedik, "hagyományosan a legkevésbé enyhítéspárti" külsős tag, Bártfai-Mager Andrea voksán múlt a döntés.

IMF-tárgyalások vs. fokozódó nemzetközi helyzet

A múlt héten komolyabb erősödést hozott a forintnak és a magyar eszközöknek a hiteltárgyalások megkezdése a nemzetközi szervezetekkel - annak ellenére (vagy talán éppen annak okán), hogy gyakorlatilag semmi érdemleges nem szivárgott ki a tárgyalásokról.

Az inflációs kilátások azonban a várakozásokat felülmúlóan romlottak, emellett a tárgyalások megkezdésének ténye még nem jelenti önmagában azt, hogy záros határidőn belül meg is születik a megállapodás. A hét eleje óta ráadásul spanyol és görög hírek miatt felerősödtek az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak, az euró mélyrepülése a forint árfolyamára is hatott, és felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi gazdasági környezet erősen labilis.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértőinek véleménye szerint a júliusi kamatcsökkentés "meglehetős kárt" okozott volna, mivel az MNB-nek még "nem volt ideje előkészíteni a terepet" a monetáris alapállásban bekövetkező ilyen gyors váltáshoz.

Ha azonban a körülmények optimalizálódnak, a monetáris lazításra mindazonáltal - ha a mostani döntés alapján nem is, de - néhány hónapon belül valóban sor kerülhet.

A jegybank elnöke, Simor András délután 3 órától sajtótájékoztatót tart a kamatdöntésről, melyről a Privátbankár is tudósít.

Bebesy Dániel

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere a döntés követő villámkommentárjában így fogalmaz: jól döntött az MNB, hogy az országkockázati megítélésünk elmúlt hetekben tapasztalt látványos javulása ellenére az óvatosságot választotta és tartotta az alapkamatot. Az elmúlt napok történései is jól példázzák, hogy az eurózóna adósságválságának újabb és újabb váratlan fejleményei bármikor kellemetlen meglepetést okozhatnak, és IMF megállapodás hiányában Magyarország továbbra is rendkívül kiszolgáltatott a piaci hangulatváltozásoknak.  "Úgy gondoljuk, hogy a kamatvágások megkezdéséhez a megfelelő alapot az IMF megállapodás biztosíthatja majd" - közölte szerkesztőségünkkel a szakember.

A döntést követően a forint gyakorlatilag mozdulatlan maradt az euróval szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG