Hirdetés
Hirdetés

Obama végnapjai – ezek lehetnek a leköszönő elnök utolsó intézkedései

BR, 2017. január 04., 20:10

Új korszak kezdődik Amerikában január 20-án, ekkor iktatják be ugyanis hivatalosan is Donald Trumpot az Egyesült Államok új elnökeként. Ezzel alig több mint két hét áll Obama rendelkezésére, hogy még utoljára tegyen valamit az országért, és bár törvénymódosításra már nincs idő, van három dolog, amivel sok borsot törhet a republikánusok és Trump orra alá.

arack Obama amerikai elnök könnyezik, miközben az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatairól beszél a Fehér Ház Ovális irodájában, ahol bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés szigorítására 2016. január 5-én. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)
Barack Obama amerikai elnök könnyezik, miközben az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatairól beszél a Fehér Ház Ovális irodájában, ahol bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés szigorítására 2016. január 5-én. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

A leköszönő elnök persze az utolsó napjain sem lehet tétlen, a Reuters elemzői szerint ráadásul pont ezek a végső intézkedések lehetnek azok, amik hosszú időre befolyásolhatják a politikai hangulatot. Igaz, a pártok széthúzása, valamint a Trump és a republikánusok által belengetett „nagy pusztítás” miatt törvénymódosításra már nincs idő, Obama még utolsó akcióiként fellépett az orosz hackerüggyel szemben, illetve elindította a kétoldalú béketárgyalást Izrael és Palesztina között, erről John Kerry szenvedélyes beszédet is tartott december 28-án. Az idő sürget – van azonban három dolog, amit még viszonylag el lehet intézni, a republikánusok legnagyobb bánatára.

Kiengedheti Snowdent és Manningot

A lépés egyszerre lenne egy hatalmas öngól Obamának, de egyben a leglogikusabb lépés is, ezzel ugyanis rengeteg intézménynek, például az ACLU-nak, az Amnesty Internationalnak és a Human Rights Watch-nak is eleget tenne Snowden és Chelsea Manning elengedésével, mivel a WikiLeaksnek kiszivárogtatott információkkal valójában „a közösséget szolgálták”. Manning egyébként 35 éves börtönbüntetését tölti államtitkok kiszivárogtatása miatt.

Hirdetés

A közvélemény megnyugtatása és a diplomáciai hullámvölgyek elsimítása miatt (Manning ugyanis brit állampolgár is volt, bebörtönzése számos vitát vetett fel) egyszersmind megakadályozná, hogy Trump a későbbiekben a kémtörvényre hivatkozva bezárathasson embereket. Bár Obama pont erre hivatkozva záratta be Snowdenéket, ha most kiengedi őket, azzal a sajtószabadságot propagálná.

Bebocsátást kaphat a „dreamer” generáció

Obama még 2012-ben mintegy 750 ezer illegális bevándorlók gyerekeként született fiatalt mentett meg a deportálástól. Az „álmodóknak” (Dreamers) is nevezett generációra, dacára annak, hogy az Államokban nőttek fel, biztos kiutasítás vár a Trump vezetés alatt, pusztán azért, mert a szüleikkel együtt illegálisan érkeztek az országba. Ezek a gyerekek ugyanúgy kaphatnak amnesztiát, mint más bűnözők, ezt a lépést egyébként már régóta sürgetik a demokraták.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Amennyiben ez megtörténik, azzal a fiatalok bár nem kapnak azonnal állampolgárságot, de meghosszabbítaná a védelmüket, a republikánusoknak pedig új módszert kéne kidolgozni arra, hogy ők is hivatalos állampolgárokká válhassanak. Obama egyébként az elnöksége nyolc éve alatt több bevándorlót deportált, mint bárki előtte – a legkevesebb az lenne, hogy ezeknek a fiataloknak ad még egy esélyt.

Újrakötheti az atommegállapodást az oroszokkal

Vlagyimir Putyin még októberben függesztette fel a harcászati plutóniumfölösleg hasznosítását, ezt az intézkedést korábban egyébként már 2000-ben és 2010-ben is újrakötötte Oroszország és az Egyesült Államok. Az egyezmény felfüggesztése meglehetősen veszélyes, Amerika ugyanis attól tart, hogy a fel nem használt és nem kezelt orosz atomhulladék végül terroristák kezében landol, akik bombagyártásra használnák ezt fel.

Az oroszokkal való barátkozásnak épp az a kémügy szabhat gátat, amiért Obamát méltatják, Putyin ugyanis pont az „Oroszországgal szembeni barátságtalan lépések” miatt rúgta fel a korábbi egyezményt. A leköszönő elnök ugyanakkor abban bízik, hogy a közös ellenség elsimíthatja a nézeteltérések a két ország között – ebben egyébként Putyin is egyetért, korábban nemzetközi fellépést sürgetett a terroristák ellen. Emellett ez lehet talán Obama egyetlen olyan intézkedése, amibe még Trump se tudna belekötni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami nagyon elromlott: egyre többet késnek a számlákkal a magyar cégek

Valami nagyon elromlott: egyre többet késnek a számlákkal a magyar cégek

Tavaly a számlák kétharmadát fizették pontosan a vállalkozások, ám ez az eredmény néhány százalékponttal elmarad a 2015-östől - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. Fizetési Tapasztalat programjából. Nemcsak az átlagos számlafizetési határidő hanem az átlagos késedelem is növekedett, így egyes szektorok cégeinél a 40 nap feletti késések is előfordulnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • február 27
  Fogyasztói bizalmi index
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói bizalom
  Függőben lévő lakásértékesítések
  február 28
  Mol (2016 Q4)
  Termelői árindex
  MNB kamatdöntés
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP
  Chicagói BMI
  március 1
  Beszerzési menedzser index
  Bézs könyv
  Munkanélküliségi ráta
  Feldolgozóipari BMI
  Fogyasztói árindex
  Jelzáloghitel igénylések
  március 2
  Munkanélküliségi ráta
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 3
  OTP (2016 Q4)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Külkereskedelmi mérleg
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  Kiskereskedelmi forgalom

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?