Hirdetés
Hirdetés

Obama végnapjai – ezek lehetnek a leköszönő elnök utolsó intézkedései

BR, 2017. január 04., 20:10

Új korszak kezdődik Amerikában január 20-án, ekkor iktatják be ugyanis hivatalosan is Donald Trumpot az Egyesült Államok új elnökeként. Ezzel alig több mint két hét áll Obama rendelkezésére, hogy még utoljára tegyen valamit az országért, és bár törvénymódosításra már nincs idő, van három dolog, amivel sok borsot törhet a republikánusok és Trump orra alá.

arack Obama amerikai elnök könnyezik, miközben az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatairól beszél a Fehér Ház Ovális irodájában, ahol bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés szigorítására 2016. január 5-én. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)
Barack Obama amerikai elnök könnyezik, miközben az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatairól beszél a Fehér Ház Ovális irodájában, ahol bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés szigorítására 2016. január 5-én. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

A leköszönő elnök persze az utolsó napjain sem lehet tétlen, a Reuters elemzői szerint ráadásul pont ezek a végső intézkedések lehetnek azok, amik hosszú időre befolyásolhatják a politikai hangulatot. Igaz, a pártok széthúzása, valamint a Trump és a republikánusok által belengetett „nagy pusztítás” miatt törvénymódosításra már nincs idő, Obama még utolsó akcióiként fellépett az orosz hackerüggyel szemben, illetve elindította a kétoldalú béketárgyalást Izrael és Palesztina között, erről John Kerry szenvedélyes beszédet is tartott december 28-án. Az idő sürget – van azonban három dolog, amit még viszonylag el lehet intézni, a republikánusok legnagyobb bánatára.

Kiengedheti Snowdent és Manningot

A lépés egyszerre lenne egy hatalmas öngól Obamának, de egyben a leglogikusabb lépés is, ezzel ugyanis rengeteg intézménynek, például az ACLU-nak, az Amnesty Internationalnak és a Human Rights Watch-nak is eleget tenne Snowden és Chelsea Manning elengedésével, mivel a WikiLeaksnek kiszivárogtatott információkkal valójában „a közösséget szolgálták”. Manning egyébként 35 éves börtönbüntetését tölti államtitkok kiszivárogtatása miatt.

Hirdetés

A közvélemény megnyugtatása és a diplomáciai hullámvölgyek elsimítása miatt (Manning ugyanis brit állampolgár is volt, bebörtönzése számos vitát vetett fel) egyszersmind megakadályozná, hogy Trump a későbbiekben a kémtörvényre hivatkozva bezárathasson embereket. Bár Obama pont erre hivatkozva záratta be Snowdenéket, ha most kiengedi őket, azzal a sajtószabadságot propagálná.

Bebocsátást kaphat a „dreamer” generáció

Obama még 2012-ben mintegy 750 ezer illegális bevándorlók gyerekeként született fiatalt mentett meg a deportálástól. Az „álmodóknak” (Dreamers) is nevezett generációra, dacára annak, hogy az Államokban nőttek fel, biztos kiutasítás vár a Trump vezetés alatt, pusztán azért, mert a szüleikkel együtt illegálisan érkeztek az országba. Ezek a gyerekek ugyanúgy kaphatnak amnesztiát, mint más bűnözők, ezt a lépést egyébként már régóta sürgetik a demokraták.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Amennyiben ez megtörténik, azzal a fiatalok bár nem kapnak azonnal állampolgárságot, de meghosszabbítaná a védelmüket, a republikánusoknak pedig új módszert kéne kidolgozni arra, hogy ők is hivatalos állampolgárokká válhassanak. Obama egyébként az elnöksége nyolc éve alatt több bevándorlót deportált, mint bárki előtte – a legkevesebb az lenne, hogy ezeknek a fiataloknak ad még egy esélyt.

Újrakötheti az atommegállapodást az oroszokkal

Vlagyimir Putyin még októberben függesztette fel a harcászati plutóniumfölösleg hasznosítását, ezt az intézkedést korábban egyébként már 2000-ben és 2010-ben is újrakötötte Oroszország és az Egyesült Államok. Az egyezmény felfüggesztése meglehetősen veszélyes, Amerika ugyanis attól tart, hogy a fel nem használt és nem kezelt orosz atomhulladék végül terroristák kezében landol, akik bombagyártásra használnák ezt fel.

Az oroszokkal való barátkozásnak épp az a kémügy szabhat gátat, amiért Obamát méltatják, Putyin ugyanis pont az „Oroszországgal szembeni barátságtalan lépések” miatt rúgta fel a korábbi egyezményt. A leköszönő elnök ugyanakkor abban bízik, hogy a közös ellenség elsimíthatja a nézeteltérések a két ország között – ebben egyébként Putyin is egyetért, korábban nemzetközi fellépést sürgetett a terroristák ellen. Emellett ez lehet talán Obama egyetlen olyan intézkedése, amibe még Trump se tudna belekötni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?