Hirdetés
Hirdetés

Olaszország megroppanhat a menekültek rohama alatt

Káncz Csaba, 2017. július 06., 08:26

Olaszország a menekültek és migránsok gyűjtőtábora lett, a politikai feszültség egyre nő az országban. Afrikában Líbia játszik kulcsszerepet az útvonalon, ahol káosz van, két kormány és számos militáns csoport marakodik a hatalomért. Ausztriában októberben általános választások jönnek, egy vezető lapuk vezércikke óva inti attól a Bizottságot, hogy ezúttal is átaludja a népvándorlást.

A Földközi-tengerből kimentett migránsok egyike várja a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessen a dél-olaszországi Salerno kikötőjében 2017. június 29-én. Mentőhajók több mint 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. (MTI/EPA/Ciro Fusco)
A Földközi-tengerből kimentett migránsok egyike várja a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessen a dél-olaszországi Salerno kikötőjében 2017. június 29-én. (MTI/EPA/Ciro Fusco)

Ma Észtországban, informális ülésen találkoznak az uniós belügyminiszterterek, ahol az olasz menekültválság is napirenden lesz és az előterjesztendő javaslatcsomag arra irányul, hogy az észak-afrikai országokat, főként Líbiát és Tunéziát ösztönözzék az Európába igyekvők visszatartására, illetve visszavételére.  Olaszország ugyanis az utóbbi időszakban a menekültek és migránsok gyűjtőtábora lett - bár a két évvel ezelőtti kvótadöntés 160 ezer menedékkérőt érint, ám ebből alig 20 ezret sikerült áttelepíteni.

Idén az első félévben közel 85 000 menekült és migráns érkezett Olaszhonba, és ez 20 százalékkal magasabb szám, mint 2016-ban ugyanezen időszak alatt. Az ENSZ adatai szerint az átkelők 70 százaléka gazdasági migráns. Az olasz hatóságok pár napja már jelezték, hogy nem képesek megbirkózni a bevándorlók újabb hullámával, ezért azt tervezik, hogy lezárják a kikötőiket a civil szervezetek által üzemeltetett mentőhajók előtt. Az olasz radikális Északi Liga ugyanakkor már az olasz kikötők teljes lezárását követeli.

Hirdetés
A Földközi-tengerből kimentett migránsok várják a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessenek a dél-olaszországi Salerno kikötőjében 2017. június 29-én. Mentőhajók több mint 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. (MTI/EPA/Ciro Fusco)
(MTI/EPA/Ciro Fusco)

Líbia az emberkereskedők paradicsoma

A New York Times vezércikke úgy látja, hogy Európa végzetesen lebénult a migráció ügyében. Holott a hullám kiváltó okai: az afrikai véres viszályok, az önkényurak, és a rendkívüli szegénység viszonyai, csak egyre rosszabbak lesznek. Líbiában eközben emberkereskedők várakoznak, hogy rabszolgává tegyék, megkínozzák, megerőszakolják az áldozatokat.

Valóban, Afrikában Líbia játszik kulcsszerepet az útvonalon, ahol káosz van, két kormány és számos militáns csoport marakodik a hatalomért. Pedig az EU – a maga módján - igyekszik, és márciusban elfogadott egy tízpontos „Líbia-tervet”. A Bizottság keddi javaslata szerint Brüsszel vállalta egyebek között, hogy újabb 46 millió euróval segíti a líbiai hatóságok munkáját, az olaszok számára pedig 35 millió euró rendkívüli támogatást biztosít.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ausztria már választási lázban

Eközben Ausztriában októberben országgyűlési választást tartanak, ahol a migrációt ellenző Szabadságpárt kiugró sikereket érhet el az előrejelzések szerint. Nem véletlen tehát, hogy Bécs a magyar határ után a Brenner-hágón is vissza akarja állítani az utasok ellenőrzését, ha nem csillapodik az Olaszországba tartó menekülthullám. Az osztrák védelmi miniszter azt közölte, hogy a feladatot 750 katonával oldanák meg. A hét végén már 4 páncélozott harcjárművet vezényeltek a térségbe.

Az olaszországi Dél-Tirol régió kormányzója szerint azért beszél az osztrák kormány a határrendészet megerősítéséről, hogy így védjék ki az ellenzékben lévő szélsőjobboldal vádjait. A migránsáradat miatt nem egészen két éve elsőként Németország vetett véget a szabad forgalomnak a bajor-osztrák határon, majd a példát követte Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia.

Az osztrák Die Presse vezércikke óva inti attól a Bizottságot, hogy ezúttal is átaludja a népvándorlást. A fő feladat az az EU számára, hogy minél előbb visszaküldje a manekülteket és migránsokat a hazájukba és lebeszélje őket arról, hogy újra próbálkozzanak. A kiváltó okokat csakis közösen lehet leküzdeni. Addig pedig tovább tart Európa válsága, és a menekültek továbbra is tízezrével jönnek.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?