3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A csokigyáros ukrán elnök megválasztásakor dollárban milliárdos volt, most be kell érnie szerény 700 millió dolláros vagyonnal. Nem megy az ukrán gazdaság, nem megy a csokiüzlet sem. Petro Porosenko elnök a saját nevéből megalkotott, Roshen márkanevű csokoládéval vált vagyonossá és ismertté, így lehetett elnök is.
Petro Porosenko. (MTI Fotó: Nemes János)

Nyugati álom, keleti háború

2013-ban, amikor Ukrajna társulási szerződést akart aláírni az EU-val (majd ezt az oroszok megtorpedózták), Porosenko azt jósolta, hogy a szerződéstől felpörög az ukrán-EU kereskedelem, és ő is tovább gyarapszik majd, miután gyára eláraszthatja termékeivel a nyugati piacot. Most másfél év után nemhogy nem gyarapodott a vagyonka, hanem elveszett a harmada.

Persze akkor még nem sejthette Porosenko, hogy egy nyugatbarát fordulat után ő lesz az elnök, azt meg végképp nem, hogy nyugati felvirágzás helyett reménytelen háborúba és az ezzel járó gazdasági háborúba ragad országa.

Országának élne

A cégnél az értékesítés 3 év alatt a negyedével csökkent, de ez nem a belföldi vagy a nyugati fogyasztás visszaesésének eredménye. Az oroszokkal való konfrontáció következményeként Oroszország kitiltotta a cég termékeit, pedig az volt a cég legnagyobb exportpiaca, ráadásul ottani gyárát le is foglalták az oroszok. Így a nehézségek egyértelműen abból adódnak, hogy Porosenko vállalta az elnökséget, hisz az orosz szankciók elsősorban rá zúdulnak.

Amikor az elnök hivatalba lépett, azt ígérte, eladja a céget, hogy csak országának élhessen. Erre azóta sem került sor, indoklása szerint azért, mert nincs vevő. Kétségkívül, az elnök kissé magasra tartja a vételárat: 3 milliárd dollárt szándékozik kapni érte. Hát így érthető, hogy nincs vevő. Az egyetlen komoly érdeklődő állítólag a Nestlé, aki 1 milliárd dollárt adna a cégért. A Reuters szerint a Nestlé nem kommentálta az értesülést.

Más is bukik

Nem Porosenko az egyetlen milliárdos, akinek vagyonát elolvasztja a háborús helyzet. Ukrajna leggazdagabb emberének, Rinat Ahmetovnak az elszakadt Donyec-medencében vannak acélgyárai és szénbányái, melyeknek értékét így roppant nehéz felmérni. Két éve 22 milliárd körüli volt a vagyona, most 7,6 lehet a Bloomberg Billionaires szerint. Persze nem az oligarchák a nagy vesztesek: nekik azért marad mit a tejbe aprítani. Az ukránok 10 milliói vannak igazán bajban: nekik eleve szerény életkörülményeik romlottak sokat az elmúlt másfél évben.

A gazdaság megmentése érdekében egyébként az elnöknek olyan intézkedéseket kellett tennie, melyek a saját cégét is sújtják (ezért is gondolják sokan, hogy jobb, ha az elnök nem nagyiparos is egyben): 10 százalékos importvámot vetett ki az élelmiszer behozatalra, és ez érthetően gyárának is komoly teher, miután főbb alapanyagai, különösen a kakaó, külföldről jönnek. Emellett a jegybank rendeletet adott ki, mely szerint az exportőröknek a valutabevételük 75 százalékot hrivnyára kell váltani, a nemzeti valuta értékvesztését megfékezendő.

Posztszovjet vállalkozó

Porosenko egyébként egy klasszikus posztszovjet vállalkozó, aki nemzetközi kapcsolatokat tanult a Szovjetunióban, majd a kommunizmus összeomlása és Ukrajna függetlenedése után azonnal meglátta a vadkapitalizmus kínálta lehetőségeket. Sok mindenbe belekezdett, ma van bankja, biztosítója, TV társasága, hajógyára és mezőgazdasági vállalkozásai. A koronaékszer persze a Roshen, melyet 1996-ban alapított, és nálunk is van gyára.

Az a bizonyos EU társulási szerződés azóta egyébként meglett, de az ország és a Roshen gyár fellendülése még várat magára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG