4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Angela Merkel a jövő évi választásokon jó eséllyel negyedszer is indulni fog a kancellári posztért. Vajon jobb lenne-e önként távozni, vagy addig maradni, amíg a politikustársak vagy a választók távozásra nem kényszerítik? Az NSZK megalakulása óta minden elődjével az utóbbi történt, igaz, érdemi választási lehetősége csak kettőnek volt.

A demokráciában állandóan visszatérő kérdés, mennyi ideig, esetleg hány parlamenti cikluson keresztül, célszerű egy vezetőnek egy ország élén maradnia. Egyes országok, mint például a két nagyhatalom, Amerika és Oroszország két ciklusban limitálja a legfőbb hatalom birtokosának hivatali idejét. Putyin ezt úgy kerülte meg, hogy Medvegyev elnökségével kihagyott egy ciklust, majd folytatta, Amerikában pedig ugyan betartják, de már másodszor van rá esély, hogy egy korábbi elnök családja kezébe kerüljön a hatalom.

Senki nem ment önként

Németországban nincs limit, Angela Merkel még dönthet, indul-e a negyedik kancellári ciklusért a jövő évi választásokon, vagy önként távozik, mondván, elég volt 12 év. Utóbbi nem tűnik valószínűnek, és a történelem is azt mutatja, hogy nem szívesen válnak meg a hatalomtól a modern Németország vezetői. Az alapító atya, Konrad Adenauer már a negyedik parlamenti ciklusban volt, amikor 14 év után egy botrány miatt pártja és a koalíciós partner lemondásra kényszerítette. Az őt követő Ludwig Erhardnak 3 év után kellett lemondania, a többiek közül Kiesinger, Kohl és Schröder parlamenti választások alkalmával vesztett, Helmut Schmidtet a koalíciós partner kilépése buktatta meg, Willy Brandt pedig kémügy miatt kellett, hogy lemondjon.

Közülük tulajdonképpen csak Adenauer és Kohl indult olyan sokszor, konkrétan négyszer a választásokon, ami már esetleg indokolttá tette volna önkéntes távozásukat. Merkel dilemmája most ugyanez: elinduljon-e negyedszer, mint a két nagy előd, az államalapító és az országegyesítő. Kétségkívül, hozzájuk hasonlóan Merkelre is komoly történelmi feladat hárult: az ő hivatali ideje alatt lett a háború utáni Németország megkerülhetetlenül Európa gazdasági és politikai vezetője, és közös pénzügyminisztérium híján az eurózóna főrendőre. Ráadásul most már az ország geopolitikai kötelezettségei Európa határain is túlnyúlnak.

Nem sikertörténet

A kérdés igazából nem is merülne fel, ha Merkel regnálása zavartalan sikertörténet lenne, de a menekültválság kezelése elhibázottnak bizonyult, és ezt politikustársai és népének egy része egyaránt nehezményezi, igaz, aktív külpolitikával még helyrehozhatja a hibát. A helyzetet jól érzékelteti a Németországba látogató amerikai elnök válasza, melyet arra a kérdésre adott, nem jobb-e a német kancellárnak, mint neki, akinek két ciklusra van korlátozva a hivatali ideje. Obama azt mondta, nem irigyli Angela Merkelt azért, hogy nincs limitálva a hivatali ideje. Hozzátette, belátta, milyen bölcsek voltak az amerikai alapító atyák, amikor a hivatali idő korlátját bevezették.

Érvek és ellenérvek

Rajongói egy része szerint Merkel önként fog távozni, már csak azért is, mert ő lenne az első, aki ezt megtenné, ez megkülönböztetné 7 elődjétől. Ha nagy változások nem történnek a következő hónapokban, még indokolhatná is azzal, hogy feladata javát elvégezte: stabilizálta az eurót, az érkező menekültek számát pedig sikerült visszaszorítani.

Ugyanakkor miután menekültpolitikája miatt sok kritika érte, A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint kötelesség-, és felelősségérzete miatt dönthet úgy, hogy maradnia kell, hogy a kritikákat megcáfolva feladatát befejezze: a menekültáramlatot teljesen megállítsa, és a már ott lévők beilleszkedését elindítsa. Így végül, ha nem is önként, de sikeres kancellárként távozhatna. És persze még mindig megvan az a lehetőség, hogy ha a negyedik ciklust is sikerül végigvinni (ez eddig egyik elődnek sem jött össze), akkor annak végén önként távozik. Ehhez persze még a választóknak is jóvá kell hagyni a negyedik ciklust a jövő évi parlamenti választásokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG