Hirdetés
Hirdetés

Orbán: az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk, amit lehetett

BR, 2017. február 02., 17:25

Putyin találkozóján természetesen az energetika volt a fő téma, szó esett Magyarország gázellátásáról és Paksról is, de figyelmet kapott az ismét lángra kapott ukrán konfliktus. Egy biztos: az idei az orosz-magyar barátság felvirágzásának éve lesz.

A fél négyes kezdéshez képest egy kis csúszással állt végül az újságírók elé a Budapestre látogató orosz, valamint a magyar kormányfő. A legutóbbi látogatás óta történt eseményeket Orbán Viktor foglalta össze, elmondása szerint a tavaly és a két évvel ezelőtt kötött megállapodásokat mindkét fél maradéktalanul teljesítette. Ennek nyomán megnyílt a főkonzulátus Kazanyban, a kulturális és oktatási együttműködés keretében pedig ösztöndíjprogramok indultak, ezeket idén is folytatjuk majd.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ororsz-magyar kapcsolatok egy „rendkívül barátságtalan nemzetközi környezetben” léteznek, elég csak az orosz szankciókra gondolni, ami miatt Magyarország három év alatt 6,5 milliárd dollár értékű exportbevételtől esett el. Ezt Vlagyimir Putyin is megerősítette, elmondása szerint a kétoldalú kereskedelem és a beruházások mértéke is felére esett a szankciók miatt. Ezzel együtt Orbán Viktor hangsúlyozta: „az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, amit lehetséges volt”.

Hirdetés

Ami mindenkit érdekel: lesz elég gáz?

Megnyugodhatunk, Putyin ugyanis szavát adta arra, hogy Magyarország minden körülmények között megkapja a beígért földgáz- és kőolajszállítmányt, ezt maga az orosz államfő is megerősítette nyilatkozatában. A két vezető tárgyalt az energetikai együttműködésről is, a jelenlegi megállapodás szerint Oroszország 2021-ig biztosítja Magyarország gázellátását, de már készülnek az ezt követő időszak tárgyalási tervei is.

Újságírói kérdésre, mely szerint milyen vezetékeken valósul meg az ellátás, Orbán Viktor elmondta: Magyarországnak érdeke, hogy diverzifikálja a szállítási folyamatokat, ez azonban sokszor akadályokba ütközik. Az Északi Áramlatot gyakorlatilag megvétózta az Európai Unió Orbán szerint, így az innen érkező ellátás tetszhalott állapotban van. Vlagyimir Putyin szerint ugyanakkor amennyiben erre mégis megérkezne az engedély, úgy Magyarországnak lehetősége van arra, hogy mind az Északi-, mind az Északi Áramlat II-ből gázt nyerjenek.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az orosz államfő elmondása szerint egyébként Magyarország már kiépítette a saját ellátórendszerét, így akár Ausztrián vagy Szlovákián keresztül is lehetőség lenne eljuttatni az országba a beígért gázt és kőolajat. Az Ukrajnát elkerülő szállítással kapcsolatban elmondta: gazdasági, és nem politikai indokok játszottak ebben szerepet, amennyiben az Ukrajnán át történő szállítás lesz gazdaságosabb, így fognak cselekedni. Egyet biztosan megígért: bármi történjék is, Magyarország 100 százalékban hozzájut a beígért nyersanyagokhoz.

Mi lesz Paks II-vel?

Amennyiben az EU is úgy látja, akár már az idén megindulhatnak a terepmunkálatok a paksi bővítéssel kapcsolatban, legkésőbb jövőre pedig elindulhat a tényleges kivitelezés, ezt jelentette be Orbán Viktor. A 12 milliárd euró értékű beruházásnak egyébként a 80 százalékát állják az oroszok, a bővítéssel duplájára lehetne növelni a paksi atomerőmű villamosenergia-hozzájárulását a lakosság kiszolgálásában. Ez egyébként jelenleg 40 százalék.

A paksi bővítés kapcsán Putyin elmondta: bár a megállapodások 80 százalékos orosz hitelről szólnak, Oroszország az elől sem zárkózik el, hogy akár teljes egészében ők finanszírozzák a bővítést, ehhez azonban át kéne írni a megállapodást. Hozzátette: a bővítés 10 ezer új, magasan képzett, jól fizető munkahelyet teremt majd Magyarországon.

Szándékos az ukrán harc?

A sajtótájékoztatón szó esett az ukrán konfliktus újbóli kiélesedéséről is, újságírók kérdezték Vlagyimir Putyint az ezzel kapcsolatos véleményéről. Az orosz államfő nem is rejtette véka alá, bár meglátása szerint eddig sem volt titok, de rögtön négy álláspontot is felsorolt azzal kapcsolatban, hogy miért pont most alakultak ki ismét fegyveres harcok Ukrajnában.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Putyin meglátása szerint ugyanis ez a legjobb módja annak, hogy Ukrajna pénzt csikarjon ki az olyan támogató országokból, mint az Európai Unió vagy az Egyesült Államok, egy harci helyzet „áldozataként” ugyanis „sokkal könnyebb támogatást szerezniük”. Ehhez köthető a másik vélt ok, sok ukrán milliárdos ugyanis Clintont támogatta az amerikai elnökválasztásban, most pedig háborús áldozatként próbálnak Trump kegyeibe férkőzni, vélte Putyin.

A harmadik álláspont, hogy ezzel próbálják elkendőzni a szociális gazdaságpolitika csődjét, az orosz államfő szerint ugyanis a harcokkal elterelhetik a figyelmet az ellenzék megerősödéséről és a belső politikai konfliktusokról. Végezetül pedig a minszki egyezmény betartását hozta fel Putyin, az ukrán harcok újbóli kirobbantásával ugyanis így Ukrajna „megúszhatná, hogy be kelljen tartani ezeket”, noha erre az ország jól láthatóan nem lenne képes.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 6
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  november 7
  MNB: Monetáris Tanács ülése
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - szeptember
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - október/szeptember
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. október végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - szeptember
  Ipari termelés (év/év) - szeptember
  november 8
  KSH: Ipar (előzetes) - szeptember
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (előzetes) - szeptember
  MNB: Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Magyar Telekom - 2017 Q3
  november 9
  KSH: Fogyasztói árak - október
  MNB: Inflációs alapmutatók
  Richter - 2017 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  november 10
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - szeptember
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - szeptember
  OTP - 2017 Q3
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (előzetes) - november
  Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) - október

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?