Hirdetés
Hirdetés

Orbán: fejet hajt a kormány, ha az Európai Bíróság azt akarja

2017. május 19., 08:13

A hetes cikkely aktiválása során a kormány elmegy a falig Brüsszelben. Ha kell a végsőkig védik a magyar álláspontot, de ha az Európai Bíróság kimondja, hogy jogszabályt kell változtatni, a kormány megteszi, amit kell. Orbán Viktor szerint Kínában sokkal vidámabb a hangulat, mint Európában.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjút adott a Kossuth Rádióban pénteken. Amiről szó volt:

Nem mi voltunk a legkisebbek Kínában

Hirdetés

Orbán úgy érezte múlt heti látogatása alatt, hogy méltó partnerei vagyunk Kínának. Szerinte a távol-keleti ország nem méret alapján válogatja üzletfeleit, hanem azokat hívták, akik fontos szerepet játszanak az Új Selyemút projektben. Rengeteg ország keresi a lehetőséget, hogy Kínával üzletelhessen, de Magyarországnak könnyebb a helyzete, mert a gazdaság számai rendben vannak.

Egy ilyen helyzetben a V4-ekkel Magyarország versenyben is van, de együtt is működnek. Orbán szerint korrekt verseny van az országok között. A miniszterelnök szerint nem gond például, hogy a Huawei, amelynek itt van logisztikai központja, inkább Csehországban nyitja meg az új gyárát 4000 munkahellyel, a kormányfő szerint “elférünk”.

Keleti nyitás

Nem csak nyugatra, keletre is el kell adni a magyar termékeket, ezek után pedig a kínai piacra jutását kell támogatni a magyar vállalkozókat. Orbán szerint a gazdasági növekedésre mutató jelek biztatók, de ehhez keményen kellett küzdeni, hiszen csődközeli állapotból kellett visszahozni a gazdaságot. Meg kell védeni a gazdaságpolitikát, meg kell nyerni a választást, és ha ezek sikerülnek, akkor 2018 és 2020 között az 5 százalék feletti gazdasági növekedés sávja várja a magyar gazdaságot.

A fejlesztések és beruházások mellett a másik nagy pillér az adócsökkentés. A kormány egyszerre akar pénzügyi stabilitást és kevesebb adót. Kulcskérdés marad a közterhek csökkentése. A gazdaságpolitikai víziót Matolcsy Györgynek, a végrehajtást Varga Mihálynak köszöni meg a miniszterelnök, de kiemeli a Kereskedelmi és Iparkamara vezetőit is, akik segítettek az arányok megtalálásában.

Két emberre több mint két gyerek jusson

Lesznek új családtámogatási intézkedések, mert bár egyre inkább megéri itt dolgozni és vállalkozni, a családok erősítésére kell hosszú távon törekedni a kormányfő szerint. Ugyan nem akarnak beleszólni, hogy ki mennyi gyereket vállal, de arra felhívja a figyelmet Orbán Viktor, hogy el fogunk fogyni ebben az ütemben. 2010-ben még kevesebb gyerek született a reprodukcióhoz, két szülőre 1,20 gyerek jutott, mára ez a szám 1,40 közelébe kúszott, ami leginkább a migrációnak köszönhető. A kormány úgy döntött, hogy 2030-ra ennek a számnak 2,1-nek kell lennie, ehhez pedig különféle ösztönzőket vezetnek majd be.

Borús hangulat Brüsszelben

A nemzeti szuverenitásért folytatott küzdelem miatt nem túl vidám a hangulat Brüsszelben, ezzel szemben a félkommunista Kínában vidámabbak az emberek, legalábbis ezt tapasztalta utazásai során a miniszterelnök.

Szerinte eltorzult az európai politika, lehangoló, ami ott megy, a nemzetállamok nem kapják meg a kijáró tiszteletet az EU-s intézményrendszerben. Egy ok van a napokban megindult eljárásra Magyarország ellen: a migráció. Az a cél, hogy 1-1,5 millió idegent hozzanak be, ezt pedig Soros György finanszírozza - csendül fel a szokásos lemez. Az Európai Parlament határozata egy vicc Orbán szerint, viszont Magyarország, ha kell, elmegy a falig és megy az Európai Bíróság elé, hogy megvédje az álláspontját. Ha a bíróság úgy dönt, hogy változtatni kell a jogszabályokon, akkor változtatni fog a kormány, de végig harcol az igazáért.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ki számolja fel előbb az Iszlám Állam maradékát: Amerika vagy az oroszok?

Ki számolja fel előbb az Iszlám Állam maradékát: Amerika vagy az oroszok?

Moszul városának közel egy évig tartó felszabadítása kimerítette az iraki erőket, de most összeszedték maguk, és nekikezdtek a még meglévő egyik dzsihádista terület felszámolásának, eközben Irakba érkezett az amerikai védelmi miniszter. Szíriában az oroszok bombázzák és az általuk támogatott erők ütik-vágják az Iszlám Államot. Ki számolja fel előbb a saját részén?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?