6p
Orbán Viktor szerint 2017 Magyarország számára arról szól majd, hogy Brüsszelt meg kell állítani. Öt területet nevezett meg, ahol különösen résen kell lennie a budapesti kormánynak. Volt sorosozás, migránsozás, brüsszelezés és civilszervezetezés, de a legérdekesebb része a pénteki rádióinterjúnak a kétsebességes Európával kapcsolatos dilemmára vonatkozott.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. március 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nehéz volt az uniós csúcs, a személyi döntések mindig kényesek - mondta Orbán Viktor. A nehézség alatt arra gondolt, hogy Donald Tusk lengyel belpolitikai vitákkal övezett megválasztása után az EU jövője került terítékre a találkozón. Európa még mindig a világ legjobb helye, másfelől viszont hanyatlás és kihívások előtt áll, ha nem változtatunk, tekintélyét elveszti - mondta a miniszterelnök.

Asztalcsapkodás ezeken a találkozókon mindenesetre nincsen - Orbán szerint már csak azért sincs, mert vannak az asztalnál hölgyek, akiknek társaságában moderálják magukat a férfi vezetők. A miniszterelnökök között emellett a régi vágású vita dívik, asztalcsapkodás helyett érvekkel és ellenérvekkel.

Migránsok, Soros, civilek: három kedvenc téma egy ügyben

A magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóközpontokban - mondta ki keddi, nem jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök elmondta: 2017 arról szól, hogy Brüsszelt meg kell állítani. Számos olyan kezdeményezést lát, ami nemzeti hatásköröket akar elvenni tőlünk, ami veszélyt jelent a tagállamokra, különösen Magyarországra. Ismét öt olyan területet sorolt fel, amelyen veszélyt érez az EU felől:

- a rezsicsökkentés,
- a migráció,
- a politikai tevékenységet végző szervezetek átláthatóvá tétele,
- az adómegállapítás joga
- és a munkahelyvédelmi eszközök ügyét.

Orbán szerint komoly csata lesz ezeken a területeken, ezért nemzeti konzultációt indítanak, amiből a kormány erőt akar meríteni.

Ami a menekültekkel kapcsolatos bírósági ítélet ügyét érinti, ebben Orbán szerint több terület is érintett a fentiek közül: beperelt bennünket egy Soros által is finanszírozott szervezet, mert két afrikai embert visszaküldtünk Görögországba, a bíróság igazat adott a szervezetnek (aminek most nem volt hajlandó kimondani a nevét, de eláruljuk: a két bangladesi férfit a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte). Kártérítést is kell fizetni a jogsértés miatt, ám a miniszterelnök szerint ez képtelenség, hiszen azt sem tudjuk, kik ezek és hol tartózkodnak. Nem érti, hogy a "fészkes fenébe" lehet az, hogy egy európai uniós tagállamban olyan állapotok vannak, hogy embertelen körülmények fogadják a visszatoloncoltakat.

A két férfi egyébként Iliasz Iliasz és Ali Ahmed, bagladesiek, tehát nem afrikaiak (Banglades Ázsiában található), és nem az uniós tagállam Görögországba, hanem Szerbiába toloncolták vissza őket a magyar hatóságok.

Orbán szerint mindenesetre ez összjátéka az embercsempészeknek, a brüsszeli bürokratáknak és a magyarországi civil szervezeteknek.

Mi tudtuk, hogy vigyázni kell a törökkel

Törökország szerdán részlegesen felmondta az Európai Unióval kötött migrációs egyezményt. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban megjegyezte: a magyar történelmi példákból okulva már az elején is azt mondta, hogy meg kell egyezni a törökökkel, de nem okos politika, ha kizárólag az ő kezükbe tesszük a biztonságunkat - főleg ha még piszkálgatjuk is őket közben, még ha nem is minden alap nélkül. Mindenesetre az osztrákok és a németek nyugodtan alhatnak, az épülő második magyar kerítés ha kell, a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd

Nem akarjuk, hogy minket szabályozzanak, de azt se, hogy kihagyjanak a szabályozásból

A kétsebességes Európát illető kérdéssel kapcsolatban ismét azt hangoztatta a miniszterelnök: nemzeti hatásköröket akarnak elvonni tőlünk. A szociális pillér szerinte csak "blabla", igazából el akarják venni az adómegállapítás jogát Magyarországtól. Ha Brüsszelben jól járnak, a multik fognak jól járni Orbán szerint.

Varga Mihály egyébként csütörtökön a szociális jogok európai pilléréről is egyeztetett az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosával. Az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón azonban kiderült: még nincs is ilyen javaslat, és egyébként sem jogalkotási lépésről van szó, hanem egy közös referenciakeretről, amelyet szem előtt lehet tartani a tagállami rendszerek, intézmények kialakításakor. A bizottság nem szeretné elvenni a tagállami kompetenciákat, tiszteletben tartják a szubszidiaritás és az arányosság elvét, és fontosnak tartja, hogy a szociális keret alkalmazása ne rontsa a versenyképességet - jelentette ki a biztos.

Arra a felvetésre, hogy a pillér egyébként csak az euróövezetet érintené, mindenki más önként csatlakozhatna hozzá, a miniszterelnök úgy reagált: ez csak egyelőre van így. Válaszának további része egyébként rámutat arra a faramuci helyzetre, amibe Magyarország került: Orbán ugyanis egyáltalán nem szeretné, hogy ránk is vonatkozzon a szociális pillér (bármi is legyen majd a tartalma, ha egyszer majd életbe lép), de annak sem örül, hogy az eurózóna tagjai kizárólag magukra érvényes szabályokat fogadnak el, hiszen ezzel bontják az EU egységét, megvalósítva a kétsebességes Európa gondolatát, perifériára szorítva Magyarországot. Hogy miért van oka rettegni a magyar kormánynak ettől a forgatókönyvtől, korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk >>

Mindenki azt szeretné, ha megreguláznák a boltokat?

Szóba került a külföldi érdekeltségű kereskedelmi láncok megsarcolása is, amit nem tart sarcolásnak Orbán Viktor: még nem dőlt el, pontosan mi lesz a szabályozással, konzultálnak a láncokkal. Szerinte mindenesetre mindenki úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő, ebben a témában hetekig tartó egyezkedésre kell számítani. Az Országos Kereskedelmi Szövetség mindenesetre már megkongatta a vészharangot >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG