4p
Az éjszaka többször is beszélt a kialakult helyzetről telefonon, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy tűnik, van mit kibeszélniük. Orbán több tízmilliónyi újabb menekülttel riogatja az embereket.
Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)

Orbán Viktor szerint a találkozóra a hétfői osztrák-cseh-szlovák kormányfői megbeszélés után kerülhet sor, s megemlítette, "van egy nyilvánvaló véleménykülönbség közöttünk". Ez azonban nem politikai, hanem "nagyon is valóságos és gyakorlatias".

Az általa is osztott magyar felfogás szerint a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme – mondta a Somogy megyei Kötcsén újságíróknak.

Tízmilliókkal riogat

"Egész addig, amíg nem tesszük világossá a bevándorlók számára, hogy az európai határokat mindenki megvédi, tehát nemcsak Spanyolország és nemcsak Magyarország, hanem mindenki megvédi, és képesek vagyunk ellenőrzött keretek között tartani a bevándorlást (...), addig tízmilliók fognak jönni. Addig jönnek, amíg ezt meg nem tesszük. És én úgy látom, hogy Európában haboznak a politikusok, hogy ezt kimondják" - fogalmazott Orbán Viktor.

Bevethető honvédséget akar

A kormányfő a legfőbb feladatként a külső határok megvédését és a belépés rendezett keretek közé terelését nevezte meg, hangot adva azon álláspontjának, hogy "Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét", hiszen nem 150 ezer, kvótával szétosztható emberről vagy egy félmilliós tömegről van szó, hanem "milliókról, tízmilliókról".

A bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen – állította Orbán Viktor, hozzátéve, egyre többen jönnek nem háború sújtotta régióból, a jobb élet reményében. "Ha mindenkit beengedünk, tönkretesszük Európát" - mondta, hozzáfűzve, hogy a jövő héten megerősítik a határőrizetet, de parlamenti támogatásra is szükség lesz, például a honvédség ilyen helyzetekben bevethetővé tételének megszavazásával.

Szeptember 15-től bekeményítenek

Orbán Viktor kijelentette, az autópálya forgalmának megbénítása nem fogadható el, ezért leterelik az ott útnak induló csoportokat.

Arra az újságírói felvetésre, hogy újabb ötezer ember lépett át a macedón-szerb határon és tart Magyarország felé, úgy nyilatkozott, a határőrizetben igazán minőségi változás lépésről lépésre, szeptember 15-e, a pénteken elfogadott törvénymódosítások hatályba lépése után fog bekövetkezni.

Orbán nem képes kezelni a helyzetet

Szerinte "mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni", ám nem megoldás, hogy ezek az emberek "fogják magukat és megbénítják egy ország életét". Együttműködést és rendezettséget kell kikényszeríteni az ő oldalukról is, anélkül, hogy közben fizikai erőszakot alkalmazna a rendőrség - mondta a migránsokra utalva és elismerését fejezte ki a rendőrség teljesítménye iránt.

Az Együtt alelnöke szerint minden tisztességes magyar ember szégyenkezik Orbán Viktor miniszterelnök politikája miatt, de Orbánnak kellene szégyellnie magát, amiért ezt a helyzetet előidézte. Juhász Péter sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor kormánya nem képes kezelni a menekültek miatt kialakult helyzetet.

Az egyik meccset néz, a másik koktélozik

Orbán inkább a fociultrákkal meccset néz, amikor egyébként gyalog indulnak a szomszédos országokba a menekültek, Pintér Sándor belügyminiszter elment nyaralni és koktélozik valahol nyugodtan, amikor egyébként emberek törnek ki a menekülttáborokból és a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet - mondta.

Orbán Viktor januárban jelezte, hogy a helyzet eszkalálódni fog, vagyis bőven lett volna ideje felkészülni a helyzetre. Ehhez képest az Unióval való háborúskodás oda vezetett, hogy elszigetelődtünk, a magyar belpolitikába kénytelenek beavatkozni a szomszédos országok olyan módon, hogy mentik ki az embereket, mert azt gondolják, itt nem emberhez méltóan bánunk velük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG