1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január végén Brüsszelbe utazik a miniszterelnök, valószínűleg azért fog lobbizni, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárásból. A számok mellettünk szólnak - de nem biztos, hogy ez elég lesz?

Diplomáciai forrásokból a hvg.hu úgy értesült, hogy a magyar miniszterelnök még a következő uniós csúcs előtt, január végén Brüsszelbe utazik, ahol az EU legfőbb végrehajtási szervének, az Európai Bizottságnak az elnökével, Jose Manuel Barrosóval találkozik.

Orbán Viktor és Manuel Barroso a legutóbbi, tavaly tavaszi informális megbeszélésük után



Egyszer már sikeresen lobbizott a magyar kormányfő

Orbán Viktor két okból utazik Brüsszelbe, egyrészt a következő uniós költségvetés vitája miatt (ez lesz a februári csúcs témája is, miután legutóbb nem sikerült megegyeznie a tagállamoknak): Magyarország a keleti tagállamokkal együtt azért fog lobbizni, hogy ne csökkenjen a kohéziós alapok támogatása illetve az "újak" támogatása; másrészt egyértelmű, hogy Orbán Viktor célja, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. Erről próbálhatja meggyőzni Jose Manuel Barrosót, akit egyszer már sikeresen bírt rá, adjon zöld utat Magyarországnak az IMF-tárgyalások megkezdéséhez, meglehet csak ígéretek hangzottak el Budapest részéről arra nézvést, hogy végrehajtja az EU kéréseit (pl.: a jegybanktörvény ügyében). Az is igaz, hogy a kormányváltás után a magyar delegáció sikertelenül lobbizott azért, hogy a nyugdíjpénztári forintokat nem számolják el a költségvetés hiányának és hogy engedjenek a magyar hiánycélon - pedig ekkor Európai még nem is ismerte Matolcsy György azóta is meg nem írt közgazdasági tankkönyvét.

Szégyenpadon - de vajon jogosan?

Magyarország a csatlakozás óta EDP-eljárás alatt áll, Brüsszel szégyenpadra ültetett minket akkor, amikor az EU történetében először arról határozott egy tagállam kapcsán, Magyarország eleshet a kohéziós pénzek egy részétől, mert nem tudja tartósan a 3%-os referenciaszint alatt tartani a deficitet. Az Európai Bizottság tavaly őszi országjelentése szerint jövőre 3,5% lesz a hiány, pedig ha akkor teljesíteni tudnánk a 3% alatti szintet (Matolcsy György szerint ez lehetséges), akkor az EU-nak nem nagyon lenne rá érve, hogy miért tartson minket a szégyenpadon.

Az is igaz, Magyarország az elmúlt években teljesítette, és a Bizottság szerint idén is teljesíteni fogja a célszint alatti hiányt, de Brüsszel érve eddig az volt, hogy például a 2011-es szufficitet Magyarország a nyugdíjpénzek államosításával (az így a költségvetésbe folyatott 3000 milliárd forint sorsáról nemrég írtunk bővebben) és a különadók bevezetésével tudta csak tartani, vagyis egyedi tételekkel sikerült a "trükk". A kérdésben ítéletet mondó Ecofin (az uniós pénzügyminiszterek tanácsa) ugyanis azt nézi, hogy fenntartható pályára álltak-e az adott tagállam államháztartási folyamatai. Csakhogy Magyarország papíron teljesítette a pénzügyi kritériumokat az elmúlt két évben, és vélhetően idén is fogja - nehéz akkor a szégyenpadon tartani valakit, ha a számok nem beszélnek ellene. A Bizottság mindeközben újabb adósságleírásokat néz el Görögországnak, és folyamatosan emeli a spanyol deficitcélt, haladékot adva ezzel a vélhetően uniós mentőalapra szoruló eurózónatagnak.

A magyar gazdaságpolitikai az elmúlt egy évben mindent egy lapra tett fel, a hiánycélt teljesíteni kell, az EDP-folyamatból ki kell kerülni, ezért még a növekedést is feláldozta a kormány. Ha ezt az Unió nem ismeri el, akkor könnyű célpontja lesz azoknak a kritikusoknak, akik szerint bizonyos tagállamok más elbírálás alá esnek. Ez a következő költségvetési ciklus főszámainak elfogadás előtt nemigen hiányzik a Bizottságnak.

Az egyetlen eszköz

Másrészt viszont a hirtelen gazdaságpolitikai lépésekre és a nem feltétlenül EU-konform megoldásokra mindig is kapható magyar gazdaságpolitika megregulázásának immár egyetlen eszköze maradt Brüsszelnél: ez pedig a túlzottdeficit-eljárás, illetve azon keresztül a fejlesztési források megvonásával való ijesztegetés (a kötelezettségszegési eljárások évekig húzódhatnak az EU bíróságán, egy részüket pedig a kormány ki tudta védeni).

A január végi találkozó tétje minden bizonnyal az lesz, hogy Orbán Viktor képes-e újra hatni a Bizottság elnökére, aki tavaly tavasz óta jól láthatóan nem éri be ígéretekkel, ha a tárgyalópartnere Magyarország. Minden bizonnyal a hó végén dől el, hogy Magyarország 7 év után kikerül-e tavasszal a túlzottdeficit-eljárás alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG