4p
Egyébként szépen teljesítenek a hazai szállások. Az oroszok helyett viszont már az ázsiaiak jönnek.

Az év első öt hónapjában tovább nőtt a magyarországi szállodáknál a vendégéjszakák száma és összes bruttó forgalmuk is - ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jelentéséből, amely a magyarországi és nemzetközi szállodaipar január-májusi teljesítményét foglalja össze.

Az idei év első öt hónapjában a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 2,810 millió volt, 8,2 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához mérve, a külföldieké pedig 3,7 százalékkal 3,761 millióra nőtt. A szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 5,6 százalékkal nőtt 6,571 millióra, Budapesten 6,6 százalékkal 2,922 millióra nőtt, a Balatonon 5,3 százalékkal 888 ezerre csökkent.

Ennyit fizetünk a szobákért

A hazai szállodák átlagos kihasználtsága az idén január és május között 47,3 százalékos volt, a bázisnál 2 százalékponttal magasabb. A bruttó átlag szobaár 16 515 forint volt, 5,7 százalékkal magasabb, az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (bruttó REVPAR) 10,3 százalékkal 7 810 forintra nőtt.

Január-májusban országosan a szállodák összes bruttó forgalma 9,2 százalékkal 112,6 milliárd forintra nőtt, a budapestieké 11,8 százalékkal haladta meg a bázist, és 56,8 milliárd forintot tett ki.

Bye bye Szása

Nem csak a szállodák esetében látszik elúszni a jó szezon. A vendéglátósok arra panaszkodnak, hogy hiányoznak a szakemberek. Erről beszélgettünk a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnökével a Napi Kommentárban.

A jelentés kiemeli: az idén január–májusban a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 44,4 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 10,9 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 69,5 százaléka, az összes szállodai árbevétel 50,5 százaléka, a szobaárbevétel 55,7 százaléka a budapesti hotelekben realizálódott. Eközben a szállodai kapacitás – szobaszám – 32,9 százaléka volt Budapesten.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a balatoni régióban tapasztalt elmaradás oka az, hogy a hévízi szállodák összes bruttó forgalma az idén január–május között 15 százalékkal csökkent, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye. A balatoni régió szállodáinak összes bruttó árbevétele – a hévízi hotelek nélkül – 7,337 milliárd forint volt, 4 százalékkal nagyobb a bázisnál.

Innen jönnek a legtöbben

Az EU-ból 5,6 százalékkal, Ázsiából 19,2 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Izraelből 26,5 százalékkal több vendég érkezett.

Az év első öt hónapjában a legnagyobb beutazó piacok közül kiemelkedő volt a szállodai vendégéjszakák számának növekedése a brit (+25 százalék), az amerikai (+13,3 százalék), az olasz (+10,6 százalék) piac esetében. A szomszédos országok közül Szlovákiából (+14,3 százalék), Szerbiából (+8 százalék), Ausztriából (+4,8 százalék) is kedvezően alakult a forgalom. Hagyományosan legnagyobb piacról, Németországból folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia, 6,8 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Szépen fut a SZÉP-kártya

Január és május között országos szinten az ötcsillagos hotelek teljesítménye javult kiugró mértékben. Ebben a kategóriában a bruttó REVPAR 15,5 százalékkal 23 372 forintra, a szobafoglaltság 2,9 százalékponttal javulva 63,5 százalékra, a bruttó átlag szobaár 10,2 százalékkal 36782 forintra nőtt.

Az idén január–május között a szállodákban beváltott összesen 4,808 milliárd forint értékű SZÉP-kártya a magyarországi hotelek belföldi 20,399 milliárd forintos szállásdíj bevételének 23,6 százalékát tette ki. 2015 májusban a szállodákban megjelenő SZÉP-kártya forgalom 1,554 milliárd forint volt, 6,2 százalékkal több, mint a 2014 májusi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG