3p
Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát nagyban erősítő, a következő hat hónapra szóló megállapodás-tervezetet dolgoztak ki az orosz földgáz ukrajnai szállításáról az uniós közvetítéssel folytatott orosz-ukrán tárgyalások pénteki, berlini fordulóján - jelentette be Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja.

Az uniós biztos az orosz és az ukrán energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetés után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a megállapodást a következő hét végén írhatják alá, amennyiben az orosz és az ukrán kormány elfogadja a tervezetet. Az úgynevezett téli megállapodáscsomag tervezete szerint a Gazprom orosz állami energetikai társaság kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig leszállít 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron. A földgáz árát az ukrán fél előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli - mondta Günther Oettinger.

Hárommilliárd vagy ötmilliárd dollár?

A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, ítélete 2015-ben várható, az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt – mondta az uniós biztos. A Gazprom kötelezettsége az 5 milliárd köbméter leszállítására akkor lép érvénybe, amikor az első, kétmilliárd dolláros részlet megérkezik – tette hozzá.

Amennyiben a stockholmi bíróság az ukrán álláspontot fogadja el, az összesen 3,1 milliárd dollár befizetésével rendezettnek minősül valamennyi korábbi számla. Amennyiben a bíróság az orosz álláspontot fogadja el, Ukrajna köteles további átutalásokat teljesíteni, kifizetni mindazt az 5,2 milliárd dollárt, amellyel az orosz fél számításai szerint tartozik - mondta Günther Oettinger.

Csak ha előre fizetnek

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy a megállapodás-tervezet megfelel az orosz igényeknek, de egyes részleteket még pontosítani kell. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna kizárólag akkor kaphat földgázt Oroszországtól, ha előre fizet.

(Fotó: 123rf.com)

Az ukrán szakminiszter, Jurij Prodan kiemelte, hogy a földgáz árát illetően továbbra sincs egyetértés az orosz féllel, mint ahogy a korábbi számlák rendezéséről sincs végleges megállapodás, de Ukrajna nyitott a téli hónapokra vonatkozó megállapodásra, amelynek részleteit várhatóan jövő héten keddig pontosítják majd.

Nem akarják Magyarországot veszélyeztetni

Günther Oettinger a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy valamennyi fél a megállapodásban érdekelt, mert a gázárvita folytatódása az őszi-téli hónapokban mindenkinek csak ártana. Oroszországnak és a Gazpromnak azért, mert az esetleges ellátási zavarok megkérdőjeleznék a földgáz használatának megbízhatóságát az Európai Unióban, ami hosszabb távon rontaná az üzletmenetet. Ukrajnának azért, mert csorba esne a hitelességén, az Eurpai Uniónak pedig azért, mert veszélybe kerülne az ellátásbiztonság a fűtési szezonban a többnyire orosz földgázt használó tagállamokban, köztük Bulgáriában és Magyarországon – fejtette ki az uniós biztos.

Hozzátette, hogy kemény, de konstruktív tárgyalási stílust tapasztal orosz és ukrán oldalról az Európai Bizottság kezdeményezésére májusban kezdődött tárgyalássorozaton, amelyet reményei szerint egy hét múlva a "téli csomag" aláírásával lezárnak, és később hosszabb távra szóló megoldást is kidolgoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG