Hirdetés
Hirdetés

Oroszország berágott az újabb szankciók miatt: jól befűthet Amerikának

2017. július 27., 06:07

Az amerikai képviselőház megszavazta az újabb Oroszország elleni szankciókat, és úgy tűnik, Oroszország türelme most fogyott el. Eddig elnézően kezelték az ügyet Trump hivatalba lépése óta, várván a viszony javulására, most azonban válaszlépést fontolgatnak, és a hiedelmekkel ellentétben erre remek lehetőségeik vannak.

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy az újabb szankciókkal egy bizonyos határt átlép az orosz-amerikai viszony, vagyis egy olyan szakaszba lép, ahol az orosz fél már durvább eszközöket is megengedhet magának a szankciókra adott válaszokban. Gazdaságilag túl sok érdemlegeset nem tud tenni, legfeljebb kitilt egy-két amerikai céget, de a világpolitikában annál inkább. Amerika ellenségeit egy kicsit megtámogatja, és máris ütős a válasz, vagy, ahogy az orosz parlament felsőházának képviselője mondta a CNBC szerint: fájdalmas.

Értelmetlen volt eddig is

Hirdetés

A szankciók kibővítése teljesen értelmetlen három évvel az ukrajnai válság kirobbanása után. Az eredeti szankciókat azért hozták, hogy Oroszországot kiűzzék a Krímről és arra ösztönözzék, hogy magára hagyja a kelet-ukrajnai oroszokat, de már a döntés meghozatalakor lehetett sejteni, hogy ez fölösleges, a szuperhatalmi erejét jórészt visszaszerző Oroszországot nem lehet ilyen eszközökkel befolyásolni, nem úgy, mint Jelcin idején.

Az idő be is bizonyította, hogy értelmetlenek a szankciók: ugyan kárt okoznak Oroszországnak, de messze nem akkorát, ami komolyabb gazdasági zűrt okozna, sőt, néhány iparág még fel is lendült Oroszországban a kieső termékek hazai gyártásának felfutásával. A szankciók csak akkor lennének hatékonyak, ha szinte az egész világ részt venne bennük, de legalábbis Oroszország minden szomszédja, leginkább Kína, ami elképzelhetetlen, Kínának eszébe se jutna ilyesmi.

Miben bíznak?

Ráadásul még egy ilyen súlyos esetben sem valószínű, hogy az atomhatalom magára hagyná nemzettestvéreit, de a jelenlegi helyzetben végképp nem. Ez eddig is nyilvánvaló volt, érthetetlen, mit vár az amerikai kongresszus a szigorításoktól, van-e köztük egyetlen ember is, aki azt hiszi, hogy ettől bármi is változna. Viszont nem csak, hogy Oroszországé marad a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk is független marad Ukrajnától, de most Oroszország megmutathatja, hol tud kellemetlenkedni.

Ahol vissza lehet ütni

Amerika több válságba belebonyolódott a világban, ahol inkább baráti nagyhatalomra, mint ellenségesre lenne szüksége. Itt van például Észak-Korea, amely atomrakétáival lassan eléri Amerikát, és nincs senki, aki megfékezze. Nos, ha Moszkva nagyon kellemetlenkedni akar, kicsit megtámogathatja Phenjant, szállíthat neki olyan árukat, melyeket az Észak-Korea a szankciók miatt nem kap meg.

A másik főbb hely Szíria, ahol elvileg a két nagyhatalom megpróbál együttműködni az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek elleni harcban, de valójában ott is ellenséges oldalakat támogatnak. Ráadásul Oroszország olyan hatékonyan megsegítette Aszad elnök szír rendszerét, hogy most nap, mint nap méretes darabokat szereznek vissza az Iszlám Államtól. Ha ebben az ütemben haladnak, egy-két hónapon belül teljesen kiűzik az Iszlám Államot Szíriából, míg az amerikaiak által támogatott erők már nem sokat tudnak tenni az ügyben, már Rakka városának visszavívása hárul rájuk.

Mindemellett még ott van Irak, Afganisztán, a Fülöp-szigetek vagy Szomália, mint gócpontok, ahol sokat lehet kellemetlenkedni, pedig égető szükség volna a két nagyhatalom együttműködésére.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?