4p
Szakadatlanul éleződik a szíriai helyzet: a polgárháborúba beavatkozó két szuperhatalom pár hete még közös parancsnokság alatt akart harcolni, most pedig már a legdurvább fenyegetések hangzanak el köztük. Elmérgesedett a helyzet, Aleppóban pedig szünetel a bombázás, hogy aztán kiéheztetéssel vegyék be a várost.

Múlt héten még azon töprengtek az amerikai elnök tanácsadói, hogyan ellensúlyozhatnák Aleppó felkelők által uralt részének oroszok által támogatott brutális ostromát. Felmerült, hogy ha nem is pont ott, de katonailag fellépnének Aszad erői ellen. A Bloomberg szerint az orosz védelmi minisztérium jelezte, hogy ha ilyen történik, saját maga elleni támadásnak veszi, és légelhárítási rendszere minden azonosítatlan tárgyat azonnal megsemmisít, amely az Aszad által uralt területek fölött megjelenik.

Rég volt ilyen

Ilyen fenyegetést Oroszországtól utoljára akkor lehetett hallani, amikor Amerika és szövetségesei az Ukrajnának nyújtandó katonai segítségről gondolkoztak. Akkor Putyin azt mondta, ha túlmennek egy bizonyos ponton, kénytelen lesz megelőzésképp Varsóra és Bukarestre atomcsapást mérni. Ez hatott is, egyrészt Ukrajnában visszavonultak a nyugati erők, másrészt viszont a NATO elkezdte kiépíteni a megfenyített országok fölötti vaskupolát.

Ezt megelőzően csak a hidegháborúban voltak ilyen fenyíegetések, de akkor ki sem kellett mondani őket, hisz nyíltan a katonai stratégia része volt, hogy ha mondjuk a kettévágott Németországban egymás szférájába hatolnának, azonnali atomcsapás lenne a következmény, legfeljebb abban reménykedtek, hogy ez korlátozott lesz és csak Európa színe-java esik neki áldozatul, Amerika és Oroszország központi területei megúszhatják.  Végül a józan ész mindig felülkerekedett, ódzkodtak a felek a provokációktól, ellenben más kontinenseken annál jobban kiélték magukat, amikor egy-egy távoli országban megpróbáltak baráti rendszereket hatalomra juttatni.

Nagyra nőtt az orosz hatalom

Ez most igen durva fenyegetés, és azért tér el minden eddigitől, mert azt mutatja, hogy Oroszország hatalma akkora lett, hogy Amerika tehetetlen vele szemben Szíriában. Innentől kezdve Aszad területei olyanok, mint az egykori NDK, azzal a különbséggel, hogy annak voltak Jaltában meghúzott határai, míg Aszad rendszere orosz segítséggel újabb területeket szerezhet. Hacsak Amerika nem húzza meg a saját érdekszféráját ugyanígy, egy hasonló fenyegetéssel.

Addig viszont könnyen teljesülhet az elsődlegesen kitűzött szír-orosz cél: Aleppó teljes lerohanása. A város felkelők által tartott részét két hete szakadatlanul bombázták hordóbombákkal, bunkerrombolókkal, gyújtóbombákkal és napalmmal, miközben a területen rengeteg civil tartózkodik. akik földalatti lyukakban próbálnak meghúzódni. Ilyen, a polgári lakosságra fittyet hányó, mindent elpusztító bombázás leginkább Vietnamra és a második világháborúra emlékeztet, az utóbbi években sokkal inkább vigyáztak arra, hogy célzott, és lehetőleg csak az ellenség katonáit és infrastruktúráját pusztító támadások történjenek. Eddig Szíriában az oroszok is vigyáztak erre, de Aleppónál mintha elengedték volna vérszomjas láncoskutyájukat, Aszadot.

Aleppónak lőttek

Most a bombázásokat beszüntették, és ultimátumot kaptak a bent rekedtek, hogy szabadon távozzanak, vagy jön a kiéheztetés, majd a lyukról lyukra folyó kifüstölés. Ilyen már volt Damaszkuszban is, amelyik a forradalom egyik bölcsője volt, és annak idején Csecsenföldön is hasonló volt a módszer, igaz, ott az ellenfél sem válogatott túlságosan az eszközökben.

A diplomáciai próbálkozások közben folynak, de így nem sok értelmük van, bár nem zárható ki, hogy ha Aleppó egésze megvan, akkor Aszad és Oroszország egyaránt belemenne valamilyen ténylegesen működő tűzszünetbe. Most Oroszországot nagyon bírálják a drezdai típusú bombázásért, mire ő azzal reagál, hogy az amerikaiak hibája, hogy nem tudták szétválasztani az általuk támogatott mérsékelt lázadókat a terroristáktól, ezért most mindenkire lőnek. Ez persze nem mentség a polgári lakosságot ugyanúgy tizedelő pusztításra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG