4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Újra célkeresztbe került a német hírszerzés. Vezetőjének váratlan menesztése összefügghet Obama berlini látogatásával és Washington felháborodásával számos ügy kapcsán. Pedig Washington és Berlin együttműködése ezen a téren felhőtlen volt, sőt pár éve még együtt hallgatták le az EU-s intézményeket.

Gerhard Schindler, a német hírszerzés (BND) vezetőjének nyugdíjazását és utódjának, Bruno Kahl-nak a kinevezését várhatóan ma jelentik be hivatalosan. Schindler 2012. óta állt a BND élén, és csak 2018-ban kellett volna távoznia. Kahl pedig egy 53 éves államigazgatási szakember, akit Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, korábbi belügyminiszter bizalmasként tartanak számon. A német sajtó friss értesülései szerint az új vezető érintett a Panamából kirobbant nemzetközi offshore botrányban, így a váltás nem ígérkezik zökkenőmentesnek. A BND vezetőjének leváltásáról közvetlen Barack Obama Németországban tett minapi látogatását követően született döntés, amely spekulációkat indított el berlini politikai körökben.

Mi válthatta ki Washington rosszallását?

Bizony nem segíthette Schindler pozícióját az amerikaiaknál, hogy leánytestvére újabban az eurószkeptikus AfD pártban politizál, sőt férje a Saar szövetségi állambeli AfD sajtó-szóvivője. Ez nem akármilyen kockázati tényező, hiszen az amerikai hírszerzés jelenleg folytat vizsgálatot számos európai országban – így Magyarországon is – egyes politikai pártok Moszkvához fűződő viszonyáról. Az amerikai kormányzat pár hónappal ezelőtt határozott ezen vizsgálat lefolytatásáról, mert jelei vannak annak, hogy a Kreml radikális jobboldali és eurószkeptikus pártokat finanszíroz és használ az EU-ban trójai falóként.

Szintén fekete pontokat gyűjthetett be Schindler Washingtonban egy másik ügyben is, amely a közel-keleti konfliktusban elfoglalt pozícióját illeti. Schindler Szaúd-Arábiát látta a régiós viszály fő okozójának és ráadásul titkos megbeszéléseket folytatott a szír kormány képviselőivel is Mi több, az óriási példányszámú német Bild tavaly decemberben jelentette, hogy a BND ügynökei ismét együttműködnek a szíriai elnök. Basár el-Aszad kémeivel.

A BND tavaly év végi elemzése szerint Szaúd-Arábia új vezetősége elődje megfontolt külpolitikája helyett egy „lobbanékony intervenciós politikába” kezdett. A térségben csökken a bizalom az USA-ban, mint védelmi- és szervezőerő, ez pedig egy fontos oka az Iránnal kiújult hatalmi vetélkedésnek.” Az elemzés felháborította a német külügyminisztériumot, amely igyekezett ettől az állásponttól elhatárolódni.

Washingtont az az április eleji kiszivárgott információ sem tölthette el feltétlen örömmel, hogy a BND olyan kritikus amerikai intézmények ellen kémkedett az utóbbi időszakban, mint a külügyminisztérium, a NASA és a légierő.

Pedig minden olyan jól indult

Káncz Csaba

A BND és az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) együttműködése egy 2002-ben kötött megállapodáson alapul, amely alapvetően terrorellenes erőfeszítésekről szól, és a bajorországi Bad Aiblingban működő lehallgatóállomásra vonatkozik. Ezt még az amerikai szolgálatok építették és üzemeltették és a BND csak 2004-ben vett át. Az NSA megtartott egy összekötői irodát az állomáson, a BND pedig éveken keresztül nemcsak önállóan, hanem az amerikai partnertől milliós nagyságrendben kapott keresőkifejezések – úgynevezett szelektorok, például mobiltelefonok száma, e-mail címek és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek – alapján fésülte át Bad Aibling rendszereit, adatbázisait.

A terroristaellenes együttműködés aztán szép lassan átcsúszott ipari kémkedésbe, sőt a környező országok politikusainak ellenőrzésébe. Olyan európai nagyvállalatok szerepeltek az ellenőrzési listán, mint az Airbus, az Eurocopter – mindkettő hadiipari létesítmény is, jelentős amerikai konkurenciával –, de a németek még „hazait” is feláldoztak az amerikaiakkal való együttműködés oltárán, így a Siemens trösztöt is. Ha ezek és más cégek vezetői üzleti úton tartózkodtak Németországban, szinte automatikusan ráálltak beszélgetéseik, levelezésük ellenőrzésére. Az NSA még az Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körül kirobbant botrány közepette is, egészen 2013 nyaráig folytatta azt a gyakorlatot.

A 2002-es BND-NSA megállapodás pikantériája, hogy egyrészt kifejezetten engedélyezte az EU-s intézmények lehallgatását, másrészt pedig aláírásakor a német kancellária hivatal vezetője – és ezáltal a hírszerzés felügyelője – az a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier volt, aki jelenleg a külügyminiszteri pozíciót tölti be a koalíciós kormányban.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG