4p
Az elmúlt hónapokban igen ellentmondásossá vált a korábban rendkívül népszerű német kancellár megítélése. Megnézzük, milyen érdekességek vannak múltjában, mi alakíthatta személyiségét, hogy lett belőle a fél világot befogadó "Mutti".

Önkéntes száműzetés?

Azt jóformán mindenki tudja, hogy Angela Merkel az NDK-ban, vagyis a kettéosztott Németország szegényebb és kommunista rendszerű keleti részében élt a német egyesítésig, vagyis 36 éves koráig. Az viszont megdöbbentő, hogy nem az NDK-ban, hanem az NSZK-ban született, Hamburgban. Hogy került onnan az NDK-ba?

Itt jön egy elképesztő fordulat: Merkel apja fogta magát, és önként átment az NDK-ba, mikor lánya egy hetes volt. Ez tulajdonképpen felfoghatatlan cselekedet, hisz addigra már jól látszott a különbség a két ország között. Az NSZK-ban már pár éve zajlott a gazdasági csoda: jólét még ugyan nem volt, de 10 százalék fölötti ütemben nőtt az ország gazdasága, miközben az NDK Walter Ulbricht kommunista diktatúrája alatt sínylődött.

Mindenki az ellenkező irányba ment: egyre többen hagyták el az NDK-t, idővel már milliók, végül ezért kellett 1961-ben felhúzni a falat. Kiürült volna az ország, ahogy az egykori vicc mondta, az utolsó lekapcsolja a villanyt. A leendő kancellár szülei pedig az ellenkező irányba mentek, apja az NDK-ban vállalt lelkipásztori állást.

Névváltások

A következő dolog, amit kevesen tudnak: a kancellár nem Merkelként látta meg a napvilágot és nőtt fel, hanem Angela Kasner volt az eredeti neve. Akkor változott Merkelre, amikor 1977-ben hozzáment egy egyetemi évfolyamtársához, Ulrich Merkelhez, és felvette a nevét. A házasság mindössze 5 évig tartott, de Angela a válás után megtartotta férje vezetéknevét. Később újra férjhez ment Joachim Sauerhez, de ekkor már nem vette fel a Sauer nevet.

Merkel édesapja Horst Kasner volt, nagyapja pedig Ludwig Kasner, aki eredetileg Poznan városában lakott, és a lengyel Kazmierczak nevet változtatta Kasnerre 1930-ban.

Ifjúkor az NDK-ban

Angela tehát egy hetes korában lett keletnémet, ott járt iskolába, úgy nőtt fel, mint az összes többi NDK-s gyerek. Tagja lett a Freie Deutsche Jugendnek, ami ugyanaz volt, mint nálunk a KISZ. Ez természetes, hisz mindenki tagja volt, enélkül továbbtanulni sem lehetett. Ami viszont már különlegesség, hogy már egyetemista korábban komoly funkciót vállat a szervezetben: agitprop titkár lett.

Egy érdekesség még középiskolás korából: nagyon jól megtanult oroszul, országos versenyt is nyert, és külön díjakat kapott matematikából és oroszból. Így most mindkét nyelven jól megértik egymást Putyinnal, aki az NDK-ban szolgált, mint KGB-ügynök, és tökéletesen megtanult németül.

Teréz anya

Az egyetemen fizikát tanult, majd fizikusként dolgozott Berlinben, 1978-tól 1990-ig. Pályáján jól haladt, aztán 1989 novemberében jött a sorsdöntő nap, amikor leomlott a fal. Merkelt ekkor kezdte érdekelni a politika: az év utolsó napjaiban csatlakozik a Demokratikus Ébredés nevű mozgalomhoz. Az egyetlen, NDK-ban tartott szabad választások után szóvivő lesz a kormány mellett, majd az ország egyesülése után a mozgalom a CDU-ba olvad. Itt fedezi fel Kohl Kancellár Angela Merkelt, és rögtön miniszterré teszi. A politika felé fordulástól az egyesült ország miniszterségéig így bő egy év telik csak el.

Innen már mindig az élen volt, és így lett kancellár, ráadásul már a harmadik ciklusát tölti. Vajon mi lehet az oka, hogy időközben a német nép anyukája lett, akit külföldről Teréz anyának néznek? Miért pont ő volt az, akit Ciprasz görög miniszterelnök megpróbált lehúzni? És vajon miért történt, hogy afgánok, szírek, koszovói albánok és még ki tudja kik mind az ő szárnya alá igyekeznek, kezükben a képével, és nevét skandálva?

Nem Führerin

És a legnagyobb kérdés: miért nem vette észre eközben, hogy itt valami nagyon nem stimmel? Talán az NDK-s múltat követő hirtelen jött, majd hosszan tartó hatalom zavarta meg a tisztánlátását? Miért gondolta, hogy ha beenged 1 millió embert, akkor nem jelentkezik majd újabb 100 millió, és hogy az érkezetekkel nem lesz semmi gond? És vajon miért nem lázadtak ellene korábban a politikustársak, mikor látták, hogy finoman szólva böszmeséget csinál? Végül is nem Führerin, akinek minden szava parancs, hanem demokratikusan választott kormányfő, akit a pártja, a koalíció, a parlament kontrollál.

Hogy ez összefügg-e múltjával, vagy egyszerűen csak személyiségének része, függetlenül a körülményektől, azt még sokáig fogják szociológusok, pszichológusok, történészek kutatni, mielőtt választ lehet erre adni. Addig is el kell oltani a tüzet, úrrá kell lenni a menekültválságon, vele vagy nélküle.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG