4p
A csökkenő kamatkörnyezet és a mentességi szabályok megsokasodása okán csak 3,1 milliárd forint eho-bevétel folyt be tavaly a betéti kamatjövedelmek után. A tranzakciós illeték terén ugyanakkor az NGM szerint rendben indult az idei év.

Az elmúlt év augusztusától év végéig a betétekre kivetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulásból (eho) – eredményszemléletben - 3,1 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek – tájékoztatta a Privátbankárt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Mindez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek a bankok az érintett öt hónap alatt 51,66 milliárd forint olyan kamatjellegű kifizetést teljesítettek, aminek esetében már számítható volt az eho. A kamatjövedelmek utáni eho – miként arra az NGM is figyelmeztet - úgynevezett felfutó bevétel, hiszen csak a hatálybalépést követően megkötött szerződések esetében alkalmazható, ráadásul a fizetési kötelezettség csak még később keletkezik: akkor, amikor a kamatfizetés esedékes (vagyis lejáratkor vagy feltört lekötés esetén).

Nem ilyen feltételekkel indult az eho...

Ugyanakkor a kamatok után fizetendő eho-bevételi tervek teljesülését – a bevételek felfutását - nehezíti a csökkenő kamatkörnyezet – ismerték el lapunknak az NGM-nél, hozzátéve, hogy a várt bevételekre természetesen hatással voltak a későbbiekben megszavazott kedvezmények (a tartós befektetési számlákon keletkezett kamatjövedelem adómentessége és az állampapírokból, vagy a kötvénytúlsúlyos alapokból származó kamatjövedelem adómentessége) is. Miután az állampapírokból származó jövedelem továbbra is eho-mentes, ezért az elmúlt hónapok állampapír boom-ja is csökkenti az Egészségbiztosítási Alap kiadásainak fedezetéül szolgáló bevételi összegeket. Az idei évre az eho-előirányzat 157,5 milliárd forint, de ez nem csak a kamatjövedelmek utáni eho összegét foglalja magában, hanem a teljes eho bevételi tervet – tájékoztatták lapunkat a nemzetgazdasági tárcánál.

Nem lesz pótlólagos illeték-kivetés?

Az NGM-nél ugyanakkor egyelőre nem látják jelét, hogy az elmúlt évhez hasonló problémák keletkeznének a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos bevételek kapcsán. Mint elmondták, idén januárban 29,7, februárban 22,4 milliárd forint tranzakciós illeték folyt be a költségvetésbe a bankoktól. Összehasonlítani a két februári adatot lehet: tavaly februárban (a 2013. januári bevallás alapján) 13,4 milliárd forintnyi tranzakciós illeték folyt be a költségvetésbe. Mindezek nyomán a szaktrárca szerint az eddigi bevételek az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulnak. Mindez azt vetítheti előre, hogy az idén nem lesz ok a korrekciós pótlólagos illeték-kirovásra – bár a szkeptikus vélemények szerint, amennyiben a költségvetés pozíciói megrendülnek, ez az unortodox intézkedés az első lehet, amivel a kabinet élni próbál.

Kiszámíthatóságra utalt a miniszterelnök?

A kiszámíthatóságot ugyanakkor a jelek szerint a miniszterelnök is fontosabbnak tartja. Orbán Viktor tegnapi beszédében bár megerősítette, hogy marad a bankadó (erről Varga Mihály már a választások előtt is hasonló értelemben szólt), jó jelnek minősítette és „örömmel látta”, hogy az intézmények beépítették működésükbe a bankadót és immár ismét nyereséget értek el. (Persze, a bankszektor nyereségességét – miként arra korábban rámutattunk – nehéz lenne a számok mögé nézve bizonyítani.) Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza úgy véli, a befektetők körében a nagy kérdés az, hogy Orbán Viktor a választásokat letudva béket köt-e a külföldi nagyvállalatokkal, enélkül ugyanis aligha lehet növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot. A kormánynak sürgősen át kell térnie kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaságpolitikára, mert a befektető környezet nem szereti a gyakori változásokat, különösen az adópolitikában nem – vélekedett Ash.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG