1p
A pénzügyi válság előtti csúcsnak alig több mint a tizedére zuhan idén a City befektetési bankárainak prémiuma, ráadásul London hamarosan elveszíti a világ első számú pénzügyi központjának státusát is - jósolta az egyik tekintélyes londoni gazdaságelemző intézet.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeresen készít prognózisokat a City prémiumkilátásairól, közölte, hogy előzetes becslései szerint a londoni befektetési banki szektor alkalmazottai a karácsonyi és a jövő év eleji prémiumszezonban összesen 1,59 milliárd font (560 milliárd forint) jutalomra számíthatnak a tavalyi 4,4 milliárd font után. Ez meredeken rontott előrejelzés, a CEBR ugyanis előző, fél évvel ezelőtt közzétett hasonló prognózisában még 2,3 milliárd font idei citybeli prémiumösszeget valószínűsített. A távlati kilátások sem kecsegtetik sok jóval a City bankárait: a CEBR hétfői prognózisa szerint az éves prémiumösszeg 2017-ben már csak 1,3 milliárd font lesz.

Hiába a pénznyomda, ha nincs ügyfél

A City bankárai 2008-ban, az eddigi csúcsévben még 11,6 milliárd font prémiumot vihettek haza, de az akkoriban elhatalmasodott pénzügyi válság már a következő évben kevesebb mint a felére csökkentette a citybeli jutalmakat: a londoni befektetési szektor alkalmazottai 2010-ben 5,3 milliárd font juttatásban részesültek fizetésükön felül.

A ház elemzői szerint a londoni banki prémiumok zuhanásszerű csökkenésének elsődleges oka az, hogy a pénzügyi válság még mindig érezhető hatásai miatt összeomlásszerűen csökkent 2012 nyarán a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor aktivitása. A ház kimutatta, hogy 2012 közepére az egy évvel korábbi szintről - forgalmi értéken mérve - 20 százalékkal esett a nagy citybeli befektetési cégek részvényforgalmazási tevékenysége, a vállalati felvásárlási és egyesülési tranzakciók értéke pedig hozzávetőleg a harmadával zuhant.

A CEBR adatai szerint a devizakereskedelem 5 százalékkal csökkent - ebben az ágazatban 2009 óta ez volt az első éves szintű visszaesés -, a származékos befektetési termékek korábban domináns szerepet betöltő szektorának forgalma mintegy az ötödével, a brit állampapírok forgalmazása pedig harmadával zsugorodott. A cég szerint a prémiumok rohamos csökkenésének másik oka az, hogy a korábbi milliós bankári jutalmak ügyében kialakult társadalmi feszültségek és a kifizetések csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a bankok a prémiumok egyre nagyobb hányadát beépítik a fizetésekbe.

A CEBR londoni elemzőinek hétfői kommentárja szerint ugyanakkor a jelenség legnagyobb vesztese a brit költségvetés, ugyanis a citybeli jutalmak bruttó összegéből a különböző adók és járulékok miatt az adóhivatalba rendszerint nagyobb hányad kerül, mint a bankárok zsebébe. A cég becslése szerint a City alkalmazotti gárdájának folyamatos leépítése és a juttatások csökkenése miatt a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor által befizetett adó az idei pénzügyi évben valószínűleg már csak 40 milliárd font lesz a 2007-2008-as pénzügyi évben mért 70 milliárd fontos eddigi adórekord helyett.

Trónfosztás: Hongkong az új London?

A londoni Citynek mindemellett arra is fel kell készülnie, hogy három éven belül már Hongkong is megelőzi, legalábbis a pénzügyi szolgáltatási szektorban dolgozók számát tekintve. A CEBR előrejelzése szerint 2015-ben a Cityben 237 ezer, Hongkongban csaknem 248 ezer alkalmazottja lesz befektetési banki ágazatnak. Technikailag Londont New York is megelőzi már idén, ám a New York-i pénzügyi szektorban dolgozók jelentős része az amerikai gazdaság belső igényeit szolgáló befektetési tevékenységet végez, így egyelőre változatlanul London a világ első számú nemzetközi pénzügyi szolgáltatási központja. Ebben a rangsorban azonban 2015-re már Hongkong lesz az élen. E váltás jelentős részét elkerülhetetlenné teszi a világban zajló gazdaságföldrajzi átalakulás, ám a folyamatot a CEBR elemzői szerint felgyorsította a londoni pénzügyi szektor "rövidlátó túlszabályozása", a büntetőjellegű adóztatás és a bankárok szüntelen ostorozása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Örülhetnek a bankkártyások, meghátrálhatnak a kibocsátók Amerikában
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:14
Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.
Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG