6p
Körülbelül másfél éve húzódik a Kun-Mediátor vezetőjeként álbrókerkedő Dobrai Sándorné ügye. Bár a nő már előzetes letartóztatásban ül, még mindig rengeteg a nyitott kérdés, ráadásul, hogyha nem próbál Belize-ben is embereket átverni, valószínűleg sosem tudták volna felelősségre vonni. Összeszedtük Bróker Marcsika átverésének és bujkálásának történetét.

2015. 04. 15.

Tavaly április 15-én reggel nyolc táján még csak annyit lehetett tudni, hogy nem férnek hozzá lejárt befektetéseikhez az ügyfelek egy gyanúsan magas kamatot ígérő karcagi cég irodájában. A rendőrségre már reggel több feljelentés érkezett, és bár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított szinte azonnal, a cég vezetője már akkor eltűnt.

A Kun-Mediátor karcagi fiókja. (MTI Foto: Bugány János)

Néhány órával később az MNB piacfelügyeleti vizsgálatot indított a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel szemben. Már ekkor kiderült, hogy a társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytatott, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye a cégnek sosem volt az MNB-nél.

Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.

Nő a károsultak száma, és a kár összege

A karcagi közgyűlés elnöke amellett, hogy nem értette, hogyan történhetett mindez, úgy vélte, hogy egy ügyesen felépített árverésről van szó, és az eltűnt pénzt biztosan máshol költötték el.

A jegybank villámgyorsan visszavonta a Kun-Mediátor utazásszervezői engedélyét, a rendőrség pedig feltette Dobrai Sándornét a körözési listára. A cég résztulajdonosa, Marcsika veje pedig olaszországi hajóútjáról hazafelé tartva megígérte, hogy együttműködik a hatóságokkal az akkor már egyes becslések szerint húszmilliárdos kárt okozó botrány megoldásában.

Egy héttel később már a károsultak becsült száma 700 és 1000 közt mozgott, Dobrai Sándornének pedig továbbra sem volt semmi nyoma. A rendőrség a nyomozás közben több házkutatást is tartott, és folyamatosan érkeztek a feljelentések is.

Április végén megjelent a nemzetközi körözés is Dobrai Sándorné után, az Interpol ekkor kapcsolódott be a nyomozásba.

Dobrai Sándorné Marcsika az Interpol honlapján.

Marcsika lányai elkezdik kimenteni a pénzt?

Május közepén Dobrai Sándorné lányai elkezdték felszámolni az ételbárjukhoz tartozó ingóságokat. Bár ez a rendőrség szerint elsőre rendben volt, a károsultakat képviselő ügyvéd feljelentést tett, mivel mint mondta, nem lehetett pontosan tudni a Kun-Mediátor és a bárt üzemeltető cég közti kapcsolatot. Ezt egyébként végül a hatóság és elismerte, és ráparancsolt Marcsika lányaira, hogy fejezzék be.

Ezután csendesült le a botrány, és bár a károsultak Orbán Viktorhoz és az Országgyűléshez fordultak levélben, ennek gyakorlatilag semmi foganatja nem lett.

Eltelt egy év

Szép csendben elrepült majdnem egy év, és a Kun-Mediátort idén március 26-án törölték a cégnyilvántartásból, ekkor a károsultak egy részét képviselő ügyvéd azt szerette volna elérni, hogy a törlési eljárásból legyen felszámolás, mert így lehetőség nyílt volna arra, hogy felülvizsgálják, hogy a lefoglalt vagyonból a kárigényeket milyen módon és arányban lehetne kielégíteni.

Azt, hogy az igazságszolgáltatás malmai mennyire lassan őrölnek, mi sem bizonyítja jobban, minthogy végül augusztus elején rendelték el a Kun-Mediátor felszámolását, de a károsultakat képviselő Dobrossy István ügyvéd szerint ez a dolgozók bérének kifizetésére volt csak elég.

A jegybank végül augusztus negyedikén félmilliárd forintra büntette az akkor már felszámolás alatt álló Kun-Mediátort, ami annak fényében kevésnek és későinek tűnt, hogy Marcsika a becslések szerint 20 milliárd forinttal lépett meg.

A nagy decemberi fordulat és a letartóztatás

December hetedikén Polt Péter még arról beszélt, hogy a Kun-Mediátor ügyében jövő tavasszal fejeződhet be a nyomozás, valamint, hogy eddig több mint 800 sértettet hallgattak ki tanúként, azonban gyanúsítottként senkit.

Amit ő ekkor még nem tudhatott, az az, hogy ugyanezen a napon Belize hatóságai letartóztatták Dobrai Sándornét, miután egy helyi lakos feljelentést tett ellene. A nő egyébként szépen lebarnult és frizurát is változtatott addig, amíg a gyönyörű országban bujkált. Belize-ről videót is készítettünk:

December 13-án a 62 éves karcagi nő már a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársainak kíséretében szállt le a Lufthansa menetrendszerinti járatáról, amellyel hazaszállították Magyarországra. Egy kabátot kerítettek neki, de szemmel láthatóan nem a magyar télhez volt öltözve.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Lebukás után a börtönbe

Miután Marcsika hirtelen volt kénytelen távozni Magyarországról (vagy egyes feltételezések szerint a maffia elől menekült), ezért visszafogottan élt Belize-ben. A hírek szerint egy névtelen támogatótól kapott havonta pénzt, ám amikor ez hirtelen megszűnt, visszatért a régi trükkjeihez, és a Kun-Mediátorhoz hasonló piramisjátékkal próbált pénzt szerezni. Végül ebbe bukott bele, és így Belize hatóságai kiadták Magyarországnak, bár nincsen kiadatásai egyezményünk.

Bróker Marcsi a Kun-Mediátor Kft. csalás miatt keresett, Belize-ben elfogott vezetője 2016. december 16-án a Szolnoki Törvényszéken, ahol előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság. Forrás: MTI/Mészáros János

A szolnoki nyomozók az elfogatóparancs alapján körözött és Belize-ben elfogott nőt szerda délután gyanúsítottként kihallgatták és kezdeményezték az előzetes letartóztatásának indítványozását. Erre a bíróság is rábólintott, mivel megalapozottnak látják a szökés veszélyét. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Azt, hogy a Marcsika által eltüntetett 10-20 milliárd forint hová lett, egyelőre még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a károsultak látnak-e majd vissza bármit a pénzükből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG