3p
Hárman bűnszervezet tagjaként követték el a bűncselekményeket a Hungária Értékpapírnál.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hat ember ellen emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében - tájékoztatta a főügyészség sajtószóvivője. Gyugyi Csilla közölte: a főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a ceglédi székhelyű befektetési és értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó cég tulajdonosai, vezetői és más alkalmazottjai ellen. A hat vádlott közül hárman a vád szerint bűnszervezet tagjaként követték el a bűncselekményeket - írta a főügyészség.

A zrt. két tulajdonosa, valamint egy vezető beosztású alkalmazottja - ők a vád szerint bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket - 2012-től a brókercég érdekkörében álló cégcsoportot hozott létre, az ehhez tartozó gazdasági társaságok pedig fedezet nélküli vállalati kötvényeket bocsátottak ki 2012 és 2014 között. A kötvények kibocsátásának céljaként ingatlankereskedelmet és különböző gazdasági tevékenységek finanszírozását jelölték meg, a társaságok azonban semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytattak.

Itt tart a Quaestor-ügy

Itt is megtörtént a vádemelés. A Fővárosi Főügyészség Tarsoly Csaba és tíz társa ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt. Részletek >>>>

A vádirat szerint a kötvényeket előnyös kamatozású, biztonságos és tőkevédett értékpapírként forgalmazták, az ügyfelek - a hiányos vagy megtévesztő információk alapján - abban a tudatban vásárolták meg ezeket, hogy a befektetésük megtérülése kellően biztosítva van. A vádlottak ezen az úton mintegy 190 magánszemélyt és céget tévesztettek meg, ötmilliótól százmillió forintig terjedő összegű kárt okozva.

Önkormányzatok is buktak

A brókercég önkormányzatoktól is kapott befektetési megbízást. A településektől kapott összegeket azonban nem az ügyleti felhatalmazás és a pénzügyi szabályok szerint használták fel. A vádlottak a pénzt - az önkormányzatokkal történt megállapodásokkal szemben és azok hozzájárulása nélkül - a brókercég érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeire fordították vagy jogtalanul elvonták. Százhalombatta vagyonát kétmilliárd, Fótét és Alsónémediét egy-egy milliárd, Ceglédbercelét 35 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek.

A Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozott egy ceglédi kft. is, amely már a 2000-es évek elejétől jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytatott. A kft. - befektetésre hivatkozva - az ügyfelekkel kölcsönszerződést kötött, amelyben 20-40 százalék közötti hozamot ígért. Ennek azonban reális alapja nem volt, hiszen a cég befektetéssel nem foglalkozott, az esedékes kifizetésekhez és a kölcsöntartozások kiegyenlítéséhez az új és a régi szerződők befizetéseiből gyűjtötték össze a pénzt. A vádlottak ezzel a módszerrel mintegy 150 sértettnek okoztak 5 millió forinttól 375 millió forintig terjedő összegben kárt.

A Pest Megyei Főügyészség a brókercég két tulajdonosát és vezető tisztségviselőjét a többi között bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős kárt okozó csalással, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja.

A vádlottak közül ketten lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG