4p
A szabályozók az utolsó kenetet is feladhatják a lízingcégeknek, ha a bankadó-csökkentése nem lesz érvényes rájuk - amint az adótörvények jövő évre vonatkozó terveiben szerepel. Egyes nézetek szerint ezzel a kormány felrúgja az EBRD-megállapodást.

Egyre inkább úgy fest, a szabályozó végleg „megtisztítaná” a hazai pénzügyi piacot a pénzügyi vállalkozásoktól, amelyek közül a leginkább a lízingcégek hiányozhatnak majd a szolgáltatói körből. Délutáni cikkünkben már írtunk arról, hogy a deviza(alapú) gépjárműhitelek kapcsán egyre inkább napirendre kerül a törvényi alapon történő forintosítás, amely mellé szinte adja magát, hogy a jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan korlátozzák a kamatfelár-maximumát. Ez a bankoknál jóval szerényebb tőkével bíró, ráadásul 30 százalék feletti nem fizető rátával bíró lízingcégek egy része számára kigazdálkodhatatlan helyzetet teremtene.

Míg erre az intézkedésre ugyanakkor könnyen ráhúzható, hogy a devizahitelesek helyzetének javítása érdekében szükséges intézkedés (s emiatt bizony nehéz a szakmai ellenvéleményeknek hangot adni), arra nehéz bármilyen észérvet felhozni, hogy miért hozza hátrányos helyzetbe a törvénykezés a pénzügyi vállalatokat a bankadó terén.

Különböző mértékek

A jövő évi költségvetési törvényhez kapcsolódó adótörvények előterjesztésében ugyanis a kormányzat csak a bankok esetében változtatta meg a bankadó számítási módszertanát és mértékét, a pénzügyi vállalkozások esetében nem. Míg a bankok esetében a 0,15 százalékos alap mellett az adóalap, a mérlegfőösszeg 50 milliárd forintot meghaladó része után felszámított 0,5 százalék, jövőre 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban pedig 0,21 százalékra mérséklődik, addig a pénzügyi vállalkozások esetében a kamat-, valamint a díj- és jutalékeredmény alapján kell 6,5 százalékos adókulccsal meghatározni. Külön érdekessége a törvénynek, hogy míg a bankok esetében jövőre már a 2014-es mérleg adja az alapot, addig a lízingcégek továbbra a tavalyinál sokkal eredményesebb – s így magasabb bázist adó - 2009-es adataik alapján fizethetnek.

A bankok esetében az intézkedés nyomán nagyjából a felére csökken a bankadó fizetési kötelezettség – az eddig fizetett 120 milliárd helyett jövőre 60 milliárd lesz a teher. Persze, a DRB és a Quaestor-csőd nyomán „vállalt” befizetés ezt ma még nem ismert mértékben megdobja.

A pénzügyi vállalkozások évi 12 milliárd forintnyi különadót fizetnek. Ennek felezése azt jelentené, hogy „eltűnik” a társaságok 6 milliárdra tehető vesztesége. Amennyiben ugyanakkor a különbség megmarad, a társaságok versenyhátránya komolyan megnő majd a hitelintézetekkel szemben.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetségének sajtóreggelijén a Lánchíd Design Hotelban 2014. február 11-én. MTI Fotó: Beliczay László


Megkeresésünkre Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára úgy vélekedett, amennyiben a különadó mértéke csak a hitelintézetek esetében csökken, és a pénzügyi vállalkozások esetében változatlan marad, ráadásul a kivetés alapja is változatlanul a 2009. évi mérlegfőösszeg lesz, akkor pénzügyi vállalkozások komoly, a működési költségek csökkentésével nem kompenzálható versenyhátrányba kerülnek a hitelintézetekkel szemben.

Ellentétes az EBRD-megállapodással?

Egyes vélekedések szerint ráadásul így sérül a versenysemlegesség elve is, amelyet a kormány az EBRD-vel megállapodás 1 f. pontjában vállalt. Ez úgy szól, hogy a kormány biztosítja a versenysemlegességet valamennyi, a magyar pénzügyi piacon aktív pénzügyi intézmény között. Ami a legszebb az egészben, hogy az egyes lízingtársaságok között is különbségtételt tesz majd a szabály, hiszen vannak hitelintézeti formában működők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG