7p
Tőkeemeléssel maximum 15-15 százalékos tulajdont szerezhet az állam és a kormány az Erste Bank magyar leánybankjában. A kormány ezért vállalta a bankadó csökkentését - jövőre 60 milliárddal - és azt is - az EBRD vezérigazgatójának tájékoztatása szerint -, hogy 3 éven belül eladja a most megvett banki érdekeltségeket. Percről percre.

Sajtótájékoztatót tartott ma Orbán Viktor miniszterelnök, Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója és Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke.

16:28

Treichl szerint bővülni akarnak, konkrétumok kapcsán ugyanakkor csak arról beszélt, hogy érdeklődnek a Citibank magyarországi és csehországi eladó üzletágai iránt, de - tette hozzá - nem tudjuk, hogy nyerünk-e.

16:23

15 százalékot akarunk szerezni az Erstében, de ezt egy átvilágítás előzi majd meg. Annyit kötöttünk ki, hogy ugyanakkora részvényesek akarunk lenni, mint az EBRD - hangsúlyozta Orbán Viktor. A bankszektor több, mint 50 százalékban magyar kézben van, ezért, amikor arról beszélünk, hogy a bankszektor megerősítésére készülünk, a saját tulajdonunk erősítésére készülünk - mondta a miniszterelnök.

16:21

Az EBRD vezérigazgatója mindehhez azt tette hozzá, hogy a mostani megállapodásban szerepel egy olyan kitétel, amely szerint az állam további bankvásárlásban nem érdekelt, sőt a meglévő érdekeltségek eladását is tervezi 3 éven belül - jelentette ki Suma Chakrabarti.

Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke

16:19

A Privátbankár.hu kérdésére Orbán Viktor azt mondta, hogy 2016-ban mintegy 60 milliárdos csökkenés lehet a bankadó mértékében: egyrészt csökken a kulcs és a kiszámítás alapja. 2017-ben hasonló mértékű lesz a csökkenés, amely után ugyan még mindig kicsit vezetők leszünk Európában - Szlovákia előtt, de a cél az, hogy a későbbiekben európai szintre csökkenjen az adóterhelés.

16:15

Nehéz évek vannak mögöttünk, de inkább a jövőről akarok beszélni. Az Erste Bank hisz abban, hogy Közép-Európa nélkül az európai növekedés nem sikerülhet. Magyarország a régió közepén van, épp ezért az itteni bankok azért küzdenek, hogy megerősítsék az ország gazdaságát, fejlesszék az itteni kkv-szektort. Az Erste fontos szerepet szeretne játszani ebben a folyamatban - mondta Andreas Treichl. A magyar kormányt és az EBRD-t azért hívtuk meg, hogy a magyarországi fejlődésben partnereink legyenek. Mindkét partner 15-15 százalékos részesedést szerezhet az Erste Bank Hungary-ban - jelentette be Treichl. Az Erste nem részvényeket ad el, hanem a két partner tőkét emel a magyar bankban. A bejelentés alapján úgy tűnik, mintha a vételár még nem lenne kialakult.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója

16:10

Fontos a bizalom megteremtése, hogy az ország idevonzza a befektetőket. Az EBRD egy nagy múltú bank, amely eddig is segítette az országot. Az EBRD a megállapodásban rögzítette, hogy a bankrendszerben és egyéb más iparágakban is fontos szerepet akar játszani a jövőben. Ezt egy új stratégia keretében hajtja majd végre a bank, amelyről az egyeztetéseket megkezdik az ország képviselőivel.

16:09

Az EBRD első embere nagyszabású megállapodásnak nevezte a most aláírt egyezséget, amely a bankrendszernek lehetőséget biztosít arra, hogy hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez, s egyben erős bankrendszer működjön Magyarországon - mondta Suma Chakrabarti.

16:07

Az ország gazdasági helyzete megengedi, hogy új alapja helyezzük az együttműködést az európai bankokkal - mondta Orbán Viktor.

Az Erste Bank Magyarországban tulajdonrészt fog vásárolni. Köszönöm Treichl úrnak a támogatást és a biztatást az ügylethez. Az Erste olyan Magyarországon is működő bank lesz, amely a szerződésben vállalt magasabb finanszírozást vállal a magyar gazdaság fejlesztése érdekében.

Cserébe a magyar állam vállalja - egyebek mellett - a bankadó csökkentését. Ez több ütemben, előre meghatározott ütemterv mellett. 2016-ra és 2017-re jelentős, írásban is vállalt bankadó csökkentést tervez a kormány, 2018-ban és 2019-ben még tovább csökkenhet a bankadó - ígérte Orbán. A miniszterelnök hangsúlyozta: lehet, hogy az osztrák bankvezérnek nem a legkedvesebb politikusi partnerei a magyar politikusok, de a kormány be fogja tartani az írásban vállalt kötelezettségeit.

16:04

Fontos pontjához érkezett a magyar gazdaságtörténet. 2010-ben nehéz helyzetben kellett megoldást találni a válság leküzdésére. Ráadásul kevesen osztották az intézkedések helyességét. Akkor megkértük a bankokat, hogy legyenek az ország segítségére a válság leküzdésére. A Magyarországon akkor működő bankok megértették és ha ellenezték is, de fegyelmezetten teljesítették az adóbefizetést - mondta Orbán Viktor.

16:01

Együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött az esemény, amit Orbán Viktor, Suma Chakrabarti és Andreas Treichl írt alá.

 

15:57

A sajtótájékoztatón a vártnál kisebb a tömeg. Előzetesen Kovács Zoltán kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy kérdésekre nem lesz lehetőség.

15:56

Az Erste Bank Hungary Zrt. 43,9 milliárd forint adózott veszteséggel zárta 2014 első fél évét, vesztesége nőtt a tavaly első fél évi 26,2 milliárd és a 2013-as év egészében elszenvedett 24,9 milliárd forinthoz képest is.

15:50

Az Erste a Postabankért 2003-ban 101.3 milliárd forintot fizetett. Az ár meglehetősen felülárazottnak számított, hiszen a Postabank saját tőkéje akkor 36.5 milliárd forint volt, a független vagyonértékéklő 51 milliárd forintra becsülte a bankot a privatizáció kezdetekor.

Már 20 perccel a kezdés előtt felsorakozott a média

Mit fognak bejelenteni?

A Privátbankár.hu elsőként számolt be a mai sajtóeseményről, reggeli cikkünkben pedig ugyancsak elsőként jelentettük meg nyilvánosan azt, azóta több más portálhoz eljutott információt, amely szerint az állam és az EBRD 15-15 százalékos részesedést szerez tőkeemeléssel az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Az előzetes várakozások szerint a mai aláírás után Orbán Viktor miniszterelnök a bankadó belelátható időn belüli mérséklésének ütemtervét is bejelentheti, amelyért "cserébe" a bankrendszer komolyabb aktivitását várná el a kormány a vállalatok és a háztartások finanszírozása terén.

A nagy kérdés természetesen a vállalati hitelezés, hiszen a lakossági hitelboom-tól inkább visszatartaná a kabinet a polgárokat, már csak azért is, mert megtakarításaikkal komolyan számol az államadósság-csökkentés terén.

Ami a vállalati oldalt illeti: itt némiképp furcsa a helyzet, hiszen egyre több jel - például a jegybank Növekedési Hitelprogramjának adatai - utalnak arra, hogy mégiscsak hitelkeresleti és nem hitelkínálati korlátai vannak a vállalati hitelezésnek. Ettől függetlenül a bankadó csökkentése egészségesebbé teheti a rendszert és a bankokat valóban nagyobb hajlandóságra és kedvezőbb feltételekre ösztönözheti, ami viszont a jegybanki stimulus kivezetését könnyítheti meg, hiszen az MNB-nek nem lehet állandósult feladata a vállalati hitelezés fenntartása.

Az EBRD bekapcsolódása és az a tény, hogy az állam ezúttal nem irányító, hanem csak hangsúlyosan kisebbségi részvénycsomagot vásárol meg a 2-3 legnagyobb hazai kereskedelmi bankból, ugyanakkor a piac bizalmának visszaszerzésével járhat. Az ilyen lépés ugyanis üzenetértékű és erősítheti a bizalmat a gazdaságban, amelynek szabad áramlásába ugyanakkor nem szól bele az állam. (Persze, ehhez a dokumentum szövegét is ismernünk kellene, amire kicsi esély van.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Örülhetnek a bankkártyások, meghátrálhatnak a kibocsátók Amerikában
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:14
Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.
Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG