3p
A vártnál sokkal rosszabbul kezdődött az év az euróövezeti gazdaságban. Nem sikerült a keresletet jelentősen növelni az árak erős csökkenésének és az euró gyengeségének dacára sem, de túlzott aggodalomra nincs ok - derül ki a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek januári előzetes adataiból.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI tizenegy havi mélypontra, 53,5 pontra csökkent januárban. Elemzők 54,2 pontra számítottak a decemberi 54,3 pont után. Az index értéke mindazonáltal már 2013 júliusa óta a növekedési tartományban tartózkodik.

A Markit beszerzésimedzser-indexe. Forrás: markiteconomics.com


Mind a szolgáltató szektorban, mind a feldolgozóiparban növekedett a teljesítmény januárban, bár az ütem lassult. 

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 12 havi mélypontra, 53,6 pontra csökkent a decemberi 54,2 pontról. Elemzők 54,2 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 52,3 pontra - háromhavi mélypontra - süllyedt a decemberi 53,2 pontról, szemben az 53,0 pontos várakozásokkal. 

Lassuló németek, lemaradó franciák

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban is lassult a növekedés januárban. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra csökkent a decemberi 53,2 pontról, a szolgáltatóipari 55,4 pontra az előző havi 56,0 pontról, a kompozit BMI pedig 54,5 pontra esett a decemberi 55,5 pontról. 

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország továbbra is fáziskésésben van, stagnálás körüli értékekkel, ráadásul a feldolgozóipar rosszabbul teljesített a szolgáltatásoknál. Az összetett BMI értéke 0,4 ponttal 50,5 pontra emelkedett, miközben a feldolgozóipari beszerzésimedzser-index 1,4 ponttal 50,0 pontra esett, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 0,8 ponttal 50,6 pontra nőtt. 

Piaci zűrzavarok

A legfrissebb BMI-adatok alapján nyilvánvaló, hogy januárban lassult a gazdasági növekedés az euróövezetben, ami csalódást kelt, de egyáltalán nem meglepő a pénzpiaci zűrzavarok miatti bizonytalanságokra való tekintettel - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint azonban nincs ok túl nagy aggodalomra. A friss adatok arra utalnak, hogy az euróövezet a folyó negyedévben az előzőhöz képest 0,3-0,4 százalékos növekedést érhet el, miközben a megkérdezett vállalatok alapvetően optimisták a jövőbeli üzleti kilátásokat illetően.

Javult az üzleti hangulat, gyarapodott a megrendelésállomány is, növekedett a munkahelyek száma és az olajárak csökkenésének köszönhetően csökkentek költségeik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG