Hirdetés
Hirdetés

Politikai vihar Washingtonban: Trump káoszba taszította az FBI-t

Káncz Csaba, 2017. május 11., 08:30

Felbolydult darázsfészekké vált Washington, az FBI pedig káoszba süllyedt Comey váratlan kirúgása után. Az incidens összességében tovább fogyasztja Trump politikai tőkéjét és gyengíti a kapcsolatát a Kongresszussal – mindezt akkor, amikor az elnök az ambiciózus növekedés-serkentő csomagját és egészségügyi reformot érintő lépéseit próbálná velük rövidesen elfogadtatni.

James Comey menesztett FBI-főnök egy szenátusi bizottság előtt egy korábbi meghallgatáson. Fotó: EPA / Shawn Thew
James Comey menesztett FBI-főnök egy szenátusi bizottság előtt egy korábbi meghallgatáson. Fotó: EPA / Shawn Thew

A világ legnagyobb hatalmának elhárítása káoszba süllyedt, miután Trump kedden váratlanul kirúgta főnöküket, James Comey-t. Comey maga is a TV-ből tudta meg, hogy el van bocsátva és először azt hitte, hogy ez valami rosszízű tréfa. Ilyen megalázóan ért véget tehát annak az embernek a karrierje az FBI-nál, aki 6 és fél éven keresztül vezette az ügynökséget a maga 56 amerikai irodájával és 30 000 alkalmazottjával.  A neves Brookings Institution agytröszt szerint Trump vagy a legbűnösebb elnök Richard Nixon óta, vagy a leginkompetensebb elnök az Egyesült Államok megalapítása óta.

Hirdetés

A menekülő ember

A washingtoni politikai kasztban eközben formálódik az a vélemény, hogy Trump tulajdonképpen előre próbál menekülni. Értesüléseket szerezhetett arról, hogy az elhárítás nyomozása őt magát is érintheti az orosz titkosszolgálati kapcsolatok ügyében. Az mindenesetre párját rikító fejlemény, hogy az elhárítás vezetőjét olyan nyomozás közben rúgják ki, amely nyomozás részben azok ellen irányul, akik kirúgják. Jeff Sessions igazságügyi miniszter ugyanis maga is célpontja az FBI nyomozásának, és éppen Sessions javasolta formálisan a kirúgást az elnöknek - aki szintén célpontja a Kreml beavatkozásáról szóló nyomozásnak.

Comey kirúgására órákkal azután került sor, hogy Sally Yates, az igazságügyi miniszter volt helyettese szenátusi meghallgatásán közölte, hogy időben figyelmeztette a Fehér Házat, miszerint Michael Flynnt, Trump első nemzetbiztonsági főtanácsadóját “zsarolhatják az oroszok”, megvesztegették és korrupt kapcsolatban állt velük. Ezt tehát arra is utalhat, hogy Trump tulajdonképpen tudatában volt, miszerint Flynn az oroszok markában van. Mindennek ellenére Trump csak 18 nappal később szólította fel lemondásra.

A balliberálisok államcsínyt látnak

Comey kirúgásának időzítése sokakat felháborít most Washingtonban. Még a saját politikai oldalán is sokan bírálják az elnököt, így például Ben Sasse nebraskai szenátor, aki „nagyon zavarónak” nevezte Comey eltávolításának időzítését. A demokrata Charles Schumer szenátor független vizsgálatot követel a Trump-kampány és Moszkva kapcsolatának kivizsgálása céljából. Bernie Sanders szenátor, volt demokrata elnökjelölt szerint a Trump által jelölendő új FBI igazgató nem lesz képes az objektív nyomozás lefolytatására és egy független speciális ügyészt kell kinevezni az orosz kémügyek kivizsgálására.

A balliberális értelmiség közben lopakodó államcsínyről beszél. Ezért követelik, hogy Trump ellen induljon azonnali bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment).  Ez az incidens összességében tovább fogyasztja Trump politikai tőkéjét és gyengíti a kapcsolatát a Kongresszussal – mindezt akkor, amikor az ambíciózus növekedés-serkentő csomagját és egészségügyi reformot érintő lépéseit próbálja velük rövidesen elfogadtatni.

Nehéz lesz utódot választani

A New York Times szerkesztőségi kommentárban hangsúlyozza: Comey leváltása súlyos kételyeket támaszt azzal kapcsolatban, hogy életképesnek bizonyulhat-e bármilyen további vizsgálat. A szerkesztőség szerint ez az ügy az amerikai történelem egyik legnagyobb politikai botrányának bizonyulhat. „Mr. Comey-t azért bocsátották el, mert olyan, aktív vizsgálatot irányított, amely az elnök megbuktatásához vezethet” – állítja a lap.

Utódként az utóbbi órákban felmerült Washingtonban Dana Boente neve, aki az Igazságügyi Minisztérium harmadik embere és Trey Gowdy neve is, aki a Kongresszusban republikánus képviselő. De mivel elképesztő szintű bizalmatlansági hullámot váltott ki Comey eltávolítása, bármilyen utódnak bírnia kell mindkét politikai oldal támogatását.  Az új FBI főnököt Trump nevezi ki és a Szenátus erősíti meg pozíciójában – ez utóbbiban pedig most a felfokozott hangulat miatt nehezen menne át egy, a Fehér Ház által nyíltan támogatott politikai kinevezett.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még mindig agyonadóztatnak minket - hogy lesz ebből versenyképes fizetés?

Még mindig agyonadóztatnak minket - hogy lesz ebből versenyképes fizetés?

A vállalati versenyképesség szempontjából az egyik legfontosabb tényező a megfelelő képzettségű és mennyiségű munkavállaló elérése, megtartása és a foglalkoztatás összköltségének alakulása. Viszont a minőségi munkaerőt meg is kell fizetni, és ez a járulékterhek mellett sokszor nehézkesen megy a vállalatoknak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?