Hirdetés
Hirdetés

Politikai vihar Washingtonban: Trump káoszba taszította az FBI-t

Káncz Csaba, 2017. május 11., 08:30

Felbolydult darázsfészekké vált Washington, az FBI pedig káoszba süllyedt Comey váratlan kirúgása után. Az incidens összességében tovább fogyasztja Trump politikai tőkéjét és gyengíti a kapcsolatát a Kongresszussal – mindezt akkor, amikor az elnök az ambiciózus növekedés-serkentő csomagját és egészségügyi reformot érintő lépéseit próbálná velük rövidesen elfogadtatni.

James Comey menesztett FBI-főnök egy szenátusi bizottság előtt egy korábbi meghallgatáson. Fotó: EPA / Shawn Thew
James Comey menesztett FBI-főnök egy szenátusi bizottság előtt egy korábbi meghallgatáson. Fotó: EPA / Shawn Thew

A világ legnagyobb hatalmának elhárítása káoszba süllyedt, miután Trump kedden váratlanul kirúgta főnöküket, James Comey-t. Comey maga is a TV-ből tudta meg, hogy el van bocsátva és először azt hitte, hogy ez valami rosszízű tréfa. Ilyen megalázóan ért véget tehát annak az embernek a karrierje az FBI-nál, aki 6 és fél éven keresztül vezette az ügynökséget a maga 56 amerikai irodájával és 30 000 alkalmazottjával.  A neves Brookings Institution agytröszt szerint Trump vagy a legbűnösebb elnök Richard Nixon óta, vagy a leginkompetensebb elnök az Egyesült Államok megalapítása óta.

Hirdetés

A menekülő ember

A washingtoni politikai kasztban eközben formálódik az a vélemény, hogy Trump tulajdonképpen előre próbál menekülni. Értesüléseket szerezhetett arról, hogy az elhárítás nyomozása őt magát is érintheti az orosz titkosszolgálati kapcsolatok ügyében. Az mindenesetre párját rikító fejlemény, hogy az elhárítás vezetőjét olyan nyomozás közben rúgják ki, amely nyomozás részben azok ellen irányul, akik kirúgják. Jeff Sessions igazságügyi miniszter ugyanis maga is célpontja az FBI nyomozásának, és éppen Sessions javasolta formálisan a kirúgást az elnöknek - aki szintén célpontja a Kreml beavatkozásáról szóló nyomozásnak.

Comey kirúgására órákkal azután került sor, hogy Sally Yates, az igazságügyi miniszter volt helyettese szenátusi meghallgatásán közölte, hogy időben figyelmeztette a Fehér Házat, miszerint Michael Flynnt, Trump első nemzetbiztonsági főtanácsadóját “zsarolhatják az oroszok”, megvesztegették és korrupt kapcsolatban állt velük. Ezt tehát arra is utalhat, hogy Trump tulajdonképpen tudatában volt, miszerint Flynn az oroszok markában van. Mindennek ellenére Trump csak 18 nappal később szólította fel lemondásra.

A balliberálisok államcsínyt látnak

Comey kirúgásának időzítése sokakat felháborít most Washingtonban. Még a saját politikai oldalán is sokan bírálják az elnököt, így például Ben Sasse nebraskai szenátor, aki „nagyon zavarónak” nevezte Comey eltávolításának időzítését. A demokrata Charles Schumer szenátor független vizsgálatot követel a Trump-kampány és Moszkva kapcsolatának kivizsgálása céljából. Bernie Sanders szenátor, volt demokrata elnökjelölt szerint a Trump által jelölendő új FBI igazgató nem lesz képes az objektív nyomozás lefolytatására és egy független speciális ügyészt kell kinevezni az orosz kémügyek kivizsgálására.

A balliberális értelmiség közben lopakodó államcsínyről beszél. Ezért követelik, hogy Trump ellen induljon azonnali bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment).  Ez az incidens összességében tovább fogyasztja Trump politikai tőkéjét és gyengíti a kapcsolatát a Kongresszussal – mindezt akkor, amikor az ambíciózus növekedés-serkentő csomagját és egészségügyi reformot érintő lépéseit próbálja velük rövidesen elfogadtatni.

Nehéz lesz utódot választani

A New York Times szerkesztőségi kommentárban hangsúlyozza: Comey leváltása súlyos kételyeket támaszt azzal kapcsolatban, hogy életképesnek bizonyulhat-e bármilyen további vizsgálat. A szerkesztőség szerint ez az ügy az amerikai történelem egyik legnagyobb politikai botrányának bizonyulhat. „Mr. Comey-t azért bocsátották el, mert olyan, aktív vizsgálatot irányított, amely az elnök megbuktatásához vezethet” – állítja a lap.

Utódként az utóbbi órákban felmerült Washingtonban Dana Boente neve, aki az Igazságügyi Minisztérium harmadik embere és Trey Gowdy neve is, aki a Kongresszusban republikánus képviselő. De mivel elképesztő szintű bizalmatlansági hullámot váltott ki Comey eltávolítása, bármilyen utódnak bírnia kell mindkét politikai oldal támogatását.  Az új FBI főnököt Trump nevezi ki és a Szenátus erősíti meg pozíciójában – ez utóbbiban pedig most a felfokozott hangulat miatt nehezen menne át egy, a Fehér Ház által nyíltan támogatott politikai kinevezett.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

5+1 tipp: ha ezekre nem figyelsz oda, nagy bajban leszel a munkahelyeden

5+1 tipp: ha ezekre nem figyelsz oda, nagy bajban leszel a munkahelyeden

Végre megvan a nagy előléptetés amire vágytál, de mi jön utána, hogyan irányítsd a saját csapatodat ezentúl? Összeszedtünk tíz olyan dolgot, amit friss vezetőknek nem árt elkerülni, különben visszatetszést kelthetnek a munkatársaikban és a vállalat felsőbb vezetőségében is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?